Yatak odasındaki bir bitki, yapraklarındaki gözenekler aracılığıyla zararlı gazları emebilir ve her gün soluduğunuz havayı filtreleyip temizleyebilir. Yatak odası bitkilerinin sağlık açısından pek çok faydası olmasının yanı sıra, her türlü iç mekana hoş bir dekor dokunuşu ve mükemmel bir enerji katarlar.
Bilinenin aksine birçok araştırma bitkilerle aynı odada uyumanın hiçbir zararı olmadığı yönünde sonuca ulaşmıştır.
Yatak odasında hangi bitkiler olabilir? NASA araştırmasına göre yatak odasında yetiştirebileceğiniz 50'nin üzerinde bitki vardır. Ancak bunların hepsi geceleri oksijen yaymaz; bu nedenle geceleri de oksijen yaymaya devam eden orkide, aloe vera ve kılıç çiçeğini yatak odanızda yetiştirebilirsiniz.
Özetle: Bitkiler sadece ışığın olduğu durumlarda fotosentez yapabilmektedir; ancak canlı oldukları için sürekli solunum yaparlar. Fakat bir insanın veya evcil hayvanın oksijen tüketme hızı, bir bitkininkinden kat kat fazladır. Dolayısıyla geceleri bir bitkiyle uyumanın size hiçbir zararı yoktur, uyuyun gitsin!
Bu nedenle yatak odanızda geceleri oksijen salan bitkileriniz varsa, uykuya dalmanız daha zor olabilir çünkü uyanık ve enerjik olma olasılığınız yüksektir. Ayrıca daha yüksek oksijen seviyeleri kanınızda bulunan karbondioksit miktarını azaltarak uyku kalitenizi olumsuz etkiler.
İlgili 26 soru bulundu
Bitkilerde Solunum;
➢ Fotosentez sonucu oksijenin fazlası atmosfere verilir, ihtiyaç halinde atmosferden karbondioksit alınır. ➢Bitkiler gündüz hem fotosentez hem solunum, gece ise sadece solunum yaparlar.
Yatak Odasında Çiçek Bulundurmak Zararlı mı? Yatak odasına uygun bitkiler beslediğiniz sürece ve tabii özel bir sağlık sorununuz yoksa odanızda yeşile kapı aralayabilirsiniz. Hatta bitkiler yatak odanızın ortamını değiştirerek mışıl mışıl uyumanıza bile yardımcı olabilirler.
Tüm canlı hücrelerde olduğu gibi bitki hücrelerinin de yaşayabilmeleri için havadaki oksijene ihtiyaçları vardır. Havadan nefes yolu ile aldıkları oksijenle şeker gibi gıda moleküllerini yakarlar, enerji kazanırlar. Bu, gündüz ve gece yaşamları boyunca durmaksızın devam eder.
Aloe Vera. Hem iyi bir oksijen deposu olan hem de insan sağlığına katkı sağlayan aloe vera, iç mekânda kolayca yetişebilen bir bitkidir. Hava temizleme konusunda başarılı olan aloe vera, gece boyunca mevcut havayı temizlemeye devam ettiği için yatak odası bitkilerinin başında gelir.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Sansevieria / Paşa Kılıcı
Paşa kılıcı, aloe vera ve barış çiçeği gibi NASA'nın havayı temizlediğini onayladığı çiçekler arasında. Gece boyunca havadaki karbondioksiti oksijene dönüştürerek daha kaliteli bir uyku için yardımcı olacak paşa kılıcı, yatak odanızda baş köşeyi hak ediyor.
Deve Tabanı
Ancak yaprak ve sap kısmında bulunan beyaz sıvı toksik bir maddedir. Göz ve deri ile temas halinde tahrişe neden olur, yutulması durumda dilin şişmesi ile birlikte boğulmaya kadar gidebilen ciddi etkiler ortaya çıkabilir.
Aloe Vera. İçeriğindeki vitamin, mineral, amino asitlerle vücuttaki stresin azalmasında rol oynayan aloe vera, her mevsim yeşil kalabilen uzun, sivri yapraklı bir bitkidir. Yapılan araştırmalarda aloe veranın bol oksijen üreterek hava kalitesini artırdığı belirlenmiştir.
Deve tabanı bitkisi, özellikle geceleri oksijen salgılar. Büyümeleri ve bakımı diğer bitkilere göre oldukça kolaydır. Çok ışık alan ortamları sevmediği için parlak ışıklar altında tutmamak gerekir. Görüntüsünün güzelliği ile deve tabanı salon bitkisi olarak da sıkça kullanılmaktadır.
Peki, aloe vera evde nerede durmalı? Mayıs ayında balkona ya da dışarıya eylülden itibaren iç mekana almalısınız. Evinizde yaz mevsiminde balkonda kış mevsiminde ise iç mekanda konumlandırabilirsiniz. Güneş alan bir odanızda, direkt gün ışığına maruz kalmadan aydınlık yerlerde aloe veranız daha hızlı gelişecektir.
Kauçuk Ağacı ile Yaşam Alanlarınızda Doğal Esintiler
Bakımı oldukça pratik olan ve salon çiçekleri arasındaki popülerliğini koruyan bu bitki antre, mutfak ve yatak odası gibi mekanlarda da bulundurulabilir.
Bitkiler gündüzleri fotosentez, geceleri ›ş›k enerjisi olmad›ğ› zaman solunum yapar. Bitkiler gündüzleri solunum yaparken karbon dioksit al›r ve oksijen verir; geceleri ise oksijen al›p karbon dioksit verir.
Orkide geceleri oksijen yayar, bu yüzden yatak odası için mükemmel bitkidir. Onun sayesinde daha iyi bir gece uykusu çekebilirsiniz. Diğer bir avantajı ise pek çok renkte çeşidinin bulunmasıdır. Bu nedenle yatak odanıza orkide koymak mükemmel bir dekoratif dokunuş yaratabilir.
Doğada bitkiler güneş ışığı yardimi ile fotosentez yaptığı icin büyüme gündüz olur dedi ama akvaryumda ışığı gece yakarsak fotosentezi gece yaptığı için büyumede gece saatlerinde meydana geleceğini belirtti.
Lavanta çiçeği uyku ve rahatlama için bilinen en doğal ilaçlardan biri olarak kabul ediliyor. Yatak odasında bakılmaya uygun bitkilerden biri olan lavanta, yaydığı muhteşem koku ile stres ve gerginlik halini azaltarak uykuya geçişi kolaylaştırıyor.
Yatak odanızın havasını bakterilerden arındırır
Sadece güzel koku yaymakla kalmıyor, ortamdaki kötü havayı da bakterilerden arındırarak temizliyor. Limonu havadaki bakterileri temizlemek amacıyla kullanabileceğiniz gibi boya kokusu gibi ağır kokuları gidermek için de kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri