Bulgur, amber renkli 'sert buğday'ın yani, durum buğdayının, temizlenip pişirildikten sonra kurutularak ve buğday tanelerinin kepeğinin ayrıştırılması işlemlerinden geçirilmesi ile ileri teknoloji kullanılarak üretiliyor.
Kurutmadan sonraki süreçte, kurutulan buğday öğütülür. Taş değirmenlerde günümüze uyarlanmış modern metotlarla işlem gerçekleşir. Bulgur farklı boylara göre ayrılır. Bulgur, hepimizin bildiği üzere pilavlarda kullandığımız pilavlık bulgur, kısırda kullandığımız köftelik bulgur gibi irili ufaklı boylardadır.
Bulgurun hammaddesi sert durum buğdayı olarak bilinen Triticum Durum Buğdayı'dır.
Bulgurun üretimi için çoğunlukla sert bir buğday olan; Triticum durum, yani durum buğdayı çeşidi tercih edilmektedir. Durum buğdayı; yüksek protein, yüksek glüten mukavemeti ve homojen altın rengi sebebiyle makarna ve bulgur gibi ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.
Esmer bulgur oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir gıdadır.
İlgili 31 soru bulundu
Pirincin glisemik değerleri yüksektir. Bu nedenle kan şekerini yükseltebilir. Bulgurun ise daha düşüktür. Kan şekerini hızlı yükseltmez ve daha tok tuttuğu için kilo kontrolünüz açısından pirinç yerine bulgur tercih edilebilir."
İçeriğinde B1 vitamini, magnezyum ve folat içeren bulgur sinir sistemi ve sindirim sistemi için önemli rol oynar. Bulgur yüksek oranda mineral ve vitamin barındırdığı için bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Kabızlığı önleyen bulgur aynı zamanda zihni dinlendirir ve yüksek oranda enerji sağlar.
Kalın bulguru da, pilavlarda ve çorbalarda kullanıyoruz. Bulgurlar, genellikle üretim aşamasındayken yıkanıp paketleniyorlar. Bu sebeple yemek yapmadan önce bulgurları yıkamanıza gerek yok.
Bulgurun Farkı
Fakat bulgur tam tahıl tanımına uygun bir üründür; çünkü bu öğütülme aşamasını buğday, bulgur üretimi esnasında yaşamamakta ve protein, vitamin, mineral, diyet posasının, daha yüksek olduğu bir ürün ortaya çıkmaktadır.
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli. Diyet öğünlerinize dikkat edip bulguru tükettiğiniz sürece, bulgur ile zayıflamanız mümkün olacaktır.
Yarma, sert buğdayın kaynatılarak kurutulduktan sonra geleneksel tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılması ile elde edilen malzemedir. Temel olarak bulgur ile benzer yöntemler kullanılarak elde edilse de yarma, bulgurdan daha az emek gerektirmektedir.
Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır. İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir. Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Kolesterol içermez.
öğütüldüğünde mutfakta en çok kullanılan gıda maddelerinden una dönüşür. durum buğdayı ise biraz daha sert ve daha sarı renkli bir buğdaydır. biraz kırıldığında bulgur, daha da öğütüldüğünde irmik elde edilir. aynı zamanda o irmikten yapılan başka bir gıda maddesi vardır ki, her eve girer: makarna.
Bulgur çeşitleri
Pilavlık bulgur tane iriliğine göre; pilavlık tane bulgur, iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur ve ince pilavlık bulgur olmak üzere dört, köftelik bulgurlar ise tane iriliğine göre; köftelik bulgur ve köftelik ince bulgur olmak üzere iki gruba ayrılacak.
Kavrulduğu esnada oluşan buhar, buğdaylara güzel bir aroma verir ve bu aroma, firik bulguru ile yapılan yemeklerde hissedilir. Firik bulguru, daha çok Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'ya özgü bir bulgurdur. Firik bulguru, oldukça kıymetli bir bulgurdur.
Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır. Köftelik bulgur Gaziantep yöresinde "simit" ismiyle bilinir. Bulgur rengini buğdaydan alır.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır.
Günlük beslenmemizde ekmek yerine tüketilmesi gereken besinler içerisinde bulgur en başta yer alır. Yaklaşık 2 tepeleme yemek kaşığı bulgur pilavı veya 3 yemek kaşığı dolusu kısır, bir dilim ekmeğe yakın kalori içerir.
en kısık ateşte 2 su bardağı bulgura 4 su bardağı soğuk su ekleyince tarif tam tutuyor.
“Kısırlık bulgur nedir?” sorusunun cevabını merak eden bireyler için kısırlık bulgur, normal bulgurun incesidir.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
İçindeki sindirilebilir besin lifleri sayesinde bulgur, bağırsaklardaki hareketliliğin devamlılığını sağlıyor. Bu da sık sık kabızlık sorunu çekenler için en önemli destekçilerden biri oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri