Hayır. Muyu yatağınızın sünger kısmını hiç bir şekilde suya maruz bırakmamalısınız. Fakat yatağınızın üst yüzeyi lekelendiyse ya da bir sıvı döküldüyse; kumaş/ koltuk yüzeyi temizleyicisi ve emici bir bez ile tampon hareketler uygulayarak yatağın kirlenmiş olan bölümünü temizleyebilirsiniz.
Bir kap içine 1 yemek kaşığı lavanta yağı ve karbonat ekleyin. Bu malzemelerin üzerine 2 su bardağı ılık su ilave edin ve karıştırın. Şimdi, sünger yardımıyla bu suyu süngere alın ve yatağın her yerini bu süngerle silin. Karbonat yatağı temizlerken; lavanta yağı da yataktaki kötü kokuları gidermeye yardım edecektir.
Yatak yıkama ipuçları: Yatağınızda geçirdiğiniz ortalama 8 saat boyunca vücudunuz terler ve cildinizde ölü deri hücreleri birikir. Bu nedenle yatağınızı düzenli olarak yıkamak, sağlıklı bir uyku ortamı sağlamanız için önemlidir.
Tüm bu faktörlerden korunmak için temizliğinizi düzenli bir hale getirmeniz gerekir. İyi bir yatak temizliği için kullandığınız malzemelerin doğru olması önemlidir. Leke çıkarıcı, elektrikli süpürge, temizlik bezi, soğuk su, çamaşır suyu, esansiyel yağ gibi ürünleri kullanarak doğru bir hijyen yakalayabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Önceden kalan idrar lekesi ise ve yeni oluşan ve fazlalığını aldığınız idrar lekesinin üzerine lekeyi kapatacak şekilde karbonat döküp bir gece bekletin. Bir gün sonra karbonatlı kısmı süpürgeniz ile alın ve yine karbonat ve oksijenli suyu karıştırıp bu karışımla nemli hale getirdiğiniz bez ile yatağınızı silin.
Eskişehir doğa temizlik olarak (Eskişehir koltuk yıkama) yatağınızın ön yüzeyini, arka yüzeyini ve yan çerçevelerini detaylı bir şekilde yıkarız. Yatağınızın kuruma süresi yaz aylarında 4 ila 6 saatte kış aylarında ise 5 illa 7 saat arasında kurur.
Eğer yatağın iç katmanları ıslanırsa, yatağınızın bunu tahliye etmesi çok uzun sürer. Karanlık ve sıcak bir yerde birkaç gün bırakılmış ıslak bir süngerin kokusunu hayal edin. Yatağınızın içinde hapsolan nem, küflenmeye, mayt ve bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. Bu durumda yeni bir yatak almanız gerekebilir.
Yatakta oluşan sararmalar çıkarmada etkili bir doğal yöntem ise leke üzerine karbonat dökmektir. Karbonatı lekeli bölgeye dökerek yaklaşık 30 dakika beklettikten sonra elektrik süpürgesi ile süpürebilirsiniz.Karbonat sararmalar için oldukça etkili bir yöntemdir.
Karbonat ile yatak temizliği, yatağınızın çarşaflarını kaldırdıktan sonra her bölgesine denk gelecek şekilde karbonat dökün. Döktüğünüz karbonatların üzerinden yatağınızı dairesel hareketler ile ovalayın. Yatağınızın bu şekilde 2-3 saat kalması tavsiye ediliyor.
Bunun için ilk olarak temizlikte kullandığımız kovaya ılık su koyun. Ardından ılık suyun içerisine 2 yemek kaşığı beyaz sirke ekleyin. Mikrofiber bezi sirkeli suya batırıp çıkardıktan sonra bu bezle yatağınızdaki sararmış yerleri silin. Sarartı lekelerinin temizlendiğini göreceksiniz.
Beyaz kalıp sabun, deri koltuklarda kullanılması uygun malzemeler arasındadır. · Deri koltuk, beyaz sirke ve su karışımıyla da temizlenebilir. · Aynı zamanda arap sabunu ve su karışımından elde ettiğiniz solüsyon ile deri koltukta oluşan leke çıkarılabilir.
Koku Giderme Yöntemi
Kokuları yok edebilmek için yatağın üzerine karbonat serpiştirdikten sonra 30 dakika boyunca beklemelisiniz. Daha sonra tekrar elektrik süpürgesiyle temizleyebilirsiniz. Karbonatlar doğal koku giderici olarak kullanılabilir ve yataktaki her türlü kokuyu hızlıca giderir.
Su veya içecek dökülmesi durumunda da yatağın üzerine havlu koyularak, hemen saç kurutma makinesiyle kurutulduğu taktirde yatağa verdiği zarar azaltılabiliyor" dedi.
Yatak pedleri, sık kullanılan ürünler olduğundan mutlaka düzenli aralıklarla yıkanarak dezenfekte edilmelidir.
Uzmanlara ve araştırmalara göre, yüksek kaliteli bir yatağın ömrü en fazla 10 yıldır. Genelde yataklar 10 yıldan daha kısa bir sürede yapısal fonksiyonlarını yitirirler. Kullanım şekli ve kilo dengesi yatağın ömrünü etkiler. Yatağın deforme olmaması için, her ay en az bir kere ters yüz edilmesi gerekir.
Yatak kumaş üzerinde deformeler,aşınma,yırtıklık çökme gibi problemler görülür. Sabahları uyandığımızda yorgun hissederiz. Bel,sırt,omuz ağrıları ,halsizlik oluşur.
Yatak yan duvarlardan birine ya da köşeğe konulduğu taktirde odada sönük kaldığı ve diğer mobilyalarında dolaylı olarak yanlış yerlere yerleştirildiği görülmektedir. Bu sebeple yatakların kapı karşısında ve büyük duvarlarda konumlanması önerilmektedir.
Yatak yıkama – Kuruma süreci Çift kişilik yatak ve tek kişilik yatak yıkama süreci ortalama 60 – 90 dakika sürebilir. Kuruma süreci ise, ortalama 4 ile 8 saat arasında kurumaktadır.
Uzmanlar bir yatağın ömrünün yaklaşık 10-15 sene civarı olduğunu söylüyor. Yani siz bir yatağı satın aldıktan 10 sene sonra o yatağı sağlığınız için değiştirmelisiniz. Ancak şunu belirtmekte fayda var, kalitesiz içeriklerden üretilmiş bir yatağın ömrü daha kısa olacaktır ve size sorun çıkaracaktır.
Marketlerde satılan koltuk temizleme deterjanlarının yerine ev temizliğinde daha az kimyasal kullanmak isteyen kişiler karbonat, Arap sabunu, sirke, beyaz sabun, amonyak gibi ürünleri de tercih etmektedir.
Koltuk yıkama işlemi normal şartlarda yılda iki kere ve mevsim geçişlerinde yapılmalıdır.Diğer bir taraftan koltuk üzerine bir şey dökülüp leke oluşursa hemen,yoğun kullanılan otel,hastane koltukları her ay,evcil hayvan olan bir evde bulunan koltuk iki ayda bir,oturma odasında sık kullanılan bir koltuk üç ayda bir ...
Sünger yatağın evde yıkanması yatağın deforme olma riskine karşı doğru değildir. Bunun yerine nemli bir bez ile sünger yatak üzerindeki kir ve tozlar temizlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri