Her sabah silkelemekle uğraşmak istemiyorsanız, yatak çarşaf ve nevresimlerinizi tüy toplayıcı ile arındırabilirsiniz. Havlularınızdaki saç ve kıllardan da kullanım sonrası kuruttuktan sonra rulo ile kurtulabilirsiniz.
Tüylenmeyi azaltmak için az deterjanla yıkayabilirsiniz. Fazla deterjan kullanmak, kumaş liflerini zayıflatabilir ve tüylenmeye neden olabilir. Kıyafetlerinizi çamaşır makinesindeki kurutma özelliğini kullanarak kurutuyorsanız, düşük sıcaklıkta ve hassas kurulama programını tercih edebilirsiniz.
- Sıra yatak altına gelince biraz daha gözünüz korkabilir. Yatak altına ulaşmakta zorluk yaşıyorsanız uzun bir sopa kullanabilirsiniz. Temiz ve nemli bir bezi sopaya dolayınız ve yatağın altını bu şekilde temizleyiniz. Hatta nemli beze sirke dökerek yatak altını temizlemek bakterilerin de ölmesine sebep olur.
Bir kap içine 1 yemek kaşığı lavanta yağı ve karbonat ekleyin. Bu malzemelerin üzerine 2 su bardağı ılık su ilave edin ve karıştırın. Şimdi, sünger yardımıyla bu suyu süngere alın ve yatağın her yerini bu süngerle silin. Karbonat yatağı temizlerken; lavanta yağı da yataktaki kötü kokuları gidermeye yardım edecektir.
Bu sorunu çözmek için özel ürünler ve aletler kullanmak mümkündür. Bu ürünler arasında tüy toplayıcı, tüy fırçaları ve yapışkanlı silgiler yer alır. Tüy toplayıcılar, kıyafetlerin yüzeyindeki tüyleri ve lifleri toplamak için kullanılan özel bir alettir.
İlgili 29 soru bulundu
Tüketici Kaynaklı Pamuklanma ve Tüylenme Sebepleri
Yıkama esnasında çamaşır makinesini çok doldurmak sürtünmeyi arttırır. Tüy çeken giysiler ile tüy bırakan giysileri bir arada yıkamak etkileşime girmelerine neden olur. Kuru temizleme gerektiren giysileri yıkamak pamuklanmaya neden olur.
Çamaşırları makineye atarken makinenin içerisine 3-4 tane ıslak mendil koyup çalıştırın. Yoğun emici gücü sayesinde ıslak mendil kıyafetlerinize yapışabilecek bütün tüyleri toplayacak. Bir de ıslak mendilin dağılma riski var ki, bunu da ortadan kaldırmak için kaliteli ıslak mendil kullanmalısınız.
Yatağın Üzerine Karbonat Serpin
Tam da bu noktada karbonat imdadınıza yetişiyor. Peki karbonatla yatak temizliği nasıl yapılır? Yatağınızın yeniden tertemiz olmasını ve kötü kokuların uçup gitmesini istiyorsanız, üzerine tüm yüzeyini kaplayacak şekilde karbonat serpin.
Çamaşır suyu tüm lekelerin düşmanıdır. Yatağın üzerinde gerçekleşen sarı lekelerin geçmesinde en fazla kullanılan yöntemlerden birisi olarak kabul ediliyor. Ufak bir kap içerisinde 1 çay bardağı çamaşır suyu ile 1 su bardağı su konulup karıştırıldıktan sonra bez ile sarı lekeler güçlü şekilde silinmelidir.
Deri yatak başlıklarını temizlerken arap sabunu veya beyaz sabun kullanabilirsiniz. Bir kova suyun içerisine az miktarda arap sabununu karıştırarak bu karışımı bir bez yardımıyla deri yatak başlığınızı temizlemek için kullanabilirsiniz. Beyaz sabunu kullanmak için ise öncelikte sabunu toz hale getirmeniz gerekir.
Karbonatla yatak temizleme için yalnızca 1 paket karbonata ve ılık suya ihtiyaç duyuluyor. Yatağın temizlenmesi için temiz bir kaba karbonatın boşaltılması ve üzerine de az miktarda su eklenmesi yeterlidir. Oluşturulan bu karışım yatağın yüzeyine dökülmelidir.
Karbonat ve limon bir arada kullanıldığında macun kıvamında bir temizleyici elde edilir. Bu karışımı bez ile yatağın sararmış bölgelerine sürebilirsiniz. Yaklaşık 45 dakika kadar lekelerin üstünde beklettiğiniz karışım bu süre sonunda lekelerin üstünde etkisini gösterecektir.
Bunun için mikrofiber bezleri kullanabilirsiniz. Toz alma bittikten sonra nemli bir bez alarak hijyenin sağlandığından emin olun. Silme işleminden sonra yatağınızı hemen örtmeyin. Eşyaların iyice kuruması gerekir.
Tüy temizleme rulosu kullanımı tüylenen kaşe paltolar için en pratik temizleme tekniğidir. Rulonun yapışkan özelliği sayesinde montun tüylü bölgeleri rulonun içinde toplanacaktır. Tüylenen giysilerinizi temizlemek için tasarlanmış ekipmanlardan da yararlanabilirsiniz.
Sirke, kıyafetlerin tüylerden arınmasını sağlar. Bu yöntemin etkili olması için sirkeyi durulama aşamasında makineye eklemeniz gerekir. Tüy toplayıcı aparatlar da çamaşır makinesinde yıkadığınız kıyafetlerin üzerinde etkili olabilir. Bu malzemeler, makineye giysilerle birlikte atılır.
Bunun için ilk olarak temizlikte kullandığımız kovaya ılık su koyun. Ardından ılık suyun içerisine 2 yemek kaşığı beyaz sirke ekleyin. Mikrofiber bezi sirkeli suya batırıp çıkardıktan sonra bu bezle yatağınızdaki sararmış yerleri silin. Sarartı lekelerinin temizlendiğini göreceksiniz.
Yataktan İdrar Lekesi ve Kokusu Nasıl Çıkar? Yataktan idrar lekesini çıkarmak için, önce lekeli yeri ılık su ve sirke karışımı ile nemlendirin. Ardından, üzerine bol miktarda karbonat serpin ve birkaç saat bekletin. Sonrasında elektrikli süpürge ile karbonatı temizleyin ve yatağı iyice havalandırın.
Eğer silme işlemi uygularsanız da iyice kuruduğundan emin olmalısınız. Yatak temizliğinde karbonat, bulaşık parlatıcısı, çamaşır suyu, leke çıkarıcı, limon gibi seçenekler kullanılmaktadır. Yatağınızda bulunan lekenin boyutuna göre kendinize en uygun yöntemi tercih edebilirsiniz.
Geceniz tatsız geçtiyse çözümü kabartma tozunda.
Leke olan yere sıkın ve bezle kurulayın. Kurulamadan sonra bölgeye kabartma tozu dökün ve bir saat bekleyin. Ardından süpürge ile kabartma tozunu temizleyebilir ve yatağınızı kullanabilirsiniz.
Karbonat, banyo suyuna eklenerek cildin nemlenmesine ve yumuşamasına yardımcı olur.
Tüylenme riski fazla olan pamuklu giysileri nemli bırakmak. Yıkama esnasında gereğinden az deterjan koyarak sudaki kayganlık oranını azaltmak. Triko ya da yünlü giysileri çitileyerek ya da çamaşır makinesinde yıkamak ve sıkma işlemi yapmak. Tüylenme eğilimi olan giysilere yüksek devirde sıkma işlemi uygulamak.
“Tüylenme yapan kıyafetler nasıl temizlenir?” sorusunun akıllara gelen ilk cevabı olan tüy toplama rulosu, tüyleri ve tüy benzeri parçaları kolayca toplamanın en pratik yoludur. Kıyafetini düz bir yüzeye yayman, tüy toplama rulosunu kullanarak tüyleri temizlemen için yeterli olacaktır.
Yapmanız gereken tek şey, çamaşırlarınızı çamaşır makinesine atmak ve 1 veya iki tane limon filesi eklemektir (marketten aldığınız limonların filesi). Daha sonra, çamaşır makinesini kısa bir döngüde çalıştırın. Limon fileleri, gözenekli yapıları sayesinde, kağıt mendil parçalarını yakalar ve çamaşırlarınızdan ayırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri