Bir kimsenin içinde bulunduğu karmakarışık, sıkıntılı ruh durumu anlamına gelir. Bu kelime genellikle kara basan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karabasan şeklinde olmalıdır.
c. Hastalık adları: itdirseği (arpacık), delibaş, karabaş, karabacak vb.
Kara yel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,meteoroloji Kuzeybatıdan esen, genellikle soğuk, bazen fırtına niteliğinde yel, keşişleme karşıtı
Doğru kullanımı ayrı ayrı şeklinde olmalıdır.
Örtbas kelimesi TDK anlamına ve yazım şekline göre okunduğu gibi yazılmaktadır. Kelime tamamen bitişik şekilde yazılarak cümle içerisinde kullanılmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Başı sürekli sallanan. Her sözü düşünmeden onaylayan. “Sallabaş” kelimesinin doğru yazılışı “sallabaş” olarak kabul edilmektedir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir. Hiçbir zaman ayrı yazılmaması gerekmektedir.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Gülen, sevinçli kimse anlamlarına gelen güler yüz kelimesi, TDK Sözlüğüne göre doğru yazılışı 'güler yüz' şeklindedir.
Maydanozgillerden, ince yapraklı, bazı yemeklere konulan güzel kokulu bir bitki (Anethum) anlamına gelir. Bu kelime genellikle dere otu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dereotu şeklinde olmalıdır.
Birleşikgillerden, uzun ve dişli yapraklı, çiçekleri sarı ve kömeç biçiminde bir bitki anlamına gelir. Bu kelime genellikle kara hindiba şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karahindiba şeklinde olmalıdır.
Karabaş TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Çoban köpeği. Bir hücreli özel bir asalağın, hindinin karaciğerine yerleşerek yaptığı, büyük ölçüde ölümlere yol açan kümes hastalığı
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
Her ne kadar iki ayrı anlamı olan sözcükler ayrı yazılsa da bazı kalıplaşmış kelimeler bitişik yazılışı doğru kabul edilmektedir. Başıboş sözcüğü de bitişik yazılması gereken kelimeler arasında sayılmaktadır. TDK'ya göre başıboş sözcüğü birleşik yazılmalıdır.
Bir kesim günümüzde hala bu sözcük grubunun bitişik yazılması gerektiğine dair bilgi verir. Özsaygı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu açısından bu Kelimenin doğru şekilde yazılışı 'öz saygı' olarak ayrı biçimde gerçekleşmesidir.
Yer alt kelimesi de birleşik isim olmasına rağmen, somut olarak bir mekandan bahsedilmediği için ayrı yazılması gerekir. Yer altı kelimesinin içinde yer aldığı tüm isim tamlamaları da birbirinden ayrı yazılmalıdır.
Başhekimler hastanelerin yönetici konumunda bulunan kişilerdir. Türkçe üzerinden yazın eşliğinde ayrı mı bitişik mi yazılıp yazılmayacağı merak konusudur. Genel olarak baş kelimesi ile oluşturulan kelime grupları bitişik yazılmaktadır. Bu doğrultuda sıfat tamlaması olan başhekim kelimesi bitişim olarak yazılmalıdır.
Can kurtaran kelimesinin TDK'ya göre yazılışları kişilerin araştırdığı bir konudur. TDK'ya göre cankurtaran kelimesi, birleşik olarak yazılmalıdır. Can kurtaran kelimesinin ayrı yazılması TDK'ya göre doğru olarak kabul edilmez.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri