şeytan veya cinler tarafından çarpılacaktır. kaynak: ninem.
Kesilir, bozuksa atılır, öyle özel bir saygınlığı yoktur; ekmeğe basmak da günah falan değildir.
Çünkü o göğün ve yerin bereketlerindendir. Kim sofradaki ekmek kırıntılarını yerse günahları bağışlanır." ✔️"Ebû Hüreyre'den rivayetle; Allah'ım, günahımı bağışla, evimi genişlet, rızkıma bereket ver." ✔️"Ebû Sekine rivayet ediyor; Ekmeğe saygı gösterin.
Kur'an-ı Kerim Konu Fihristi / E Harfi
Diğeri de: “Ben de rüyâda başımın üstünde ekmek taşıdığımı ve kuşların bunu gagalayıp yediğini görüyorum” dedi. Sonra ikisi birlikte: “Ne olur! Bize bunun tâbirini haber ver; doğrusu biz senin bu işi iyi bilen kimselerden olduğunu görüyoruz” dediler.
İlgili 37 soru bulundu
Çünkü, Hz. İbrahim'in malının azalması için uğraş vermesi, Allah'ın da ona bu konuda yol göstermesi, bunun yolunun da ayakta yemek yemek ve eline mendil almadan yürürken ekmeğin kırıntılarını veya yediklerinin bir kısmını yere dökmesinin tavsiye edilmesi, ilahi öğretilerin temel esprisine aykırıdır.
ekmeğin üç kere öpülüp alna götürülmesi geleneği daha doğrusu ritüeli sümer tanrılarından birisi olan tammuz'a inanan sabiilerden gelir. tammuz, tamuzi, dumuzi gibi adlarla anilan bu tanrı,ölen ve dirilen doğanın tanrısıdır ve sümer mitolojisinde ilkbahar ve sonbahardaki doğanın değişimini simgeler.
Nimetler içerisinde değerinin en çok bilinmesi ve hürmet edilmesi gerekeni ekmektir. Peygamber Efendimiz (a.s.m.) tarafından “en hayırlı gıda” olarak vasıflandırılan ekmeğin,(1) soframızın baş köşesinde bulunduğu şüphesizdir. “Ekmeğe hürmet edin, çünkü yerin ve göğün bereketindendir.”
Bir soru bir cevap: Yemek yenirken ağzı ekmekle silmek caiz midir? Tuzluğu, tabağı ekmek üstüne koymak, elini, bıçağı ekmeğe silmek mekruhtur. Bu ekmek yenirse, mekruh olmaz.
Bayat ekmekleri 2 -3 gün buzdolabında bekletelim, poşetinden çıkarıp bekletilirse daha çıtır kırıntılar oluşacaktır. Rondodan un ufak oluncaya kadar çekelim, buzdolabı poşetine doldurup, buzlukta bekletelim, istenilen zamanda istenilen miktarda rahatlıkla kullanılabilir.
Yatakta birşeyler yemek günah değildir. Ancak sünnete uygun değildir. Hz. Peygamber (a.s.) Yemek yerken sağa, sola dayanmaz, yaslanarak yenilmemesini tavsiye ederdi.
Panko; Japonya mutfağında çok sıklıkla kullanılan bir malzemedir. Kızartma için sıklıkla kullanılan bu tarif; Türkçe dilinde ekmek kırıntısı şeklinde belirtilmektedir.
Hayvansal proteinler ile nişastalı karbonhidratlar beraber yenilmemelidir. Et, yumurta ve peynir ile ekmek, makarna, pilav birlikte yenilirse mide yavaşlar, sindirim geç oluşur, kilo artışı meydana gelir.
Bunlar âdettir, mahzuru yoktur. Fakat lüzumsuz, keyf için batırılmaz. İhtiyaç halinde caiz olur. Çatalı ekmeğe batırmayı âdet haline getirmemelidir.
Ekmeği tek elle ve yerde iken üstüne bastırıp parçalamak nimete karşı saygısızlık olarak görülmüştür. Tırnakları kesmek, bıyığı (dudaklar açıkta kalacak, yemek yerken kaşığa bulaşmayacak kadar) kısaltmak.
Türkiye'de her gün 4.9 milyon adet ekmek israf ediliyor. Üretilen sebzelerin yüzde 50'si israf oluyor. Her yıl toplam 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.
Fazla kalan yemekleri çöpe dökmenin hükmü nedir? Yemekten içmekten arta kalan şeyler kullanılmaya müsaitse, yani başka bir yemeğin içinde veya başka türlü kullanılabiliyorsa eğer bunu mutlaka kullanmak lazım. Çünkü bunlar küflenip veyahut da kokutulup çöpe gittiği zaman bu israf kapsamına giriyor.
Bayat ekmekler, fabrikada hayvan yemi ve mamaya dönüştürülerek, özellikle kış günlerinde yiyecek bulmakta zorlanan sahipsiz sokak hayvanları ile besi hayvanlarının beslenmesi için kullanılıyor.
Rüyada ekmek görmek, kısmetin açılması demektir. Bu kısmet ilim kapısının kısmeti olur. Rüyasında ekmek gören kişinin, esnada ne yaptığı çok önemlidir. Rüyada ekmeği yediğini görmek, ilmin çoğalacağına, bereketin yükseleceğini ifade eder.
Ekmegi öpmek dini bir anlam ifade etmemekle beraber mahzurlu da değildir. Ekmek için "öpülmesi değil, çiğnenmesi mekruhtur" (Tahtavî, 259; Münavî, N/9l; İbn Abidin, Fetâva, N/305) sözü darb-ı mesel olmuştur.
"Ekmek", genel olarak insanlar için temel besin kaynağı olmasından dolayı ayrı bir değer atfedilmiştir. Bu nedenle kültürümüzde "nân-ı aziz, âb-ı leziz" sözü yaygındır. Hz. Peygamber (asm)'in, ekmeğin israf edilip ve gereken saygıyı görmemesi halinde ekonomik sıkıntı çekileceğine işaret ettiğini görmekteyiz.
sevap kazanamaz. Ekmek kırıntılarına dikkat. etmemekten cin çarpmaları da olur.
4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır. Eski Mısırılılar, buğday unu ve su karışımından yapılan ekmeğe maya katıldığında ekmeğin daha yumuşak ve kabarık olduğunu fark ettiler.
Muhammed, bazı kaynaklara göre 570, bazı kaynaklara göre ise 571 yılında Arabistan'ın Mekke şehrinde dünyaya geldi.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri