Yürüyerek, oturarak ya da yatarak meditasyon yapabilir, sizi gündelik hayatın atmosferinden uzaklaştırmakta etkili olabilecek birçok düşünce veya odak noktası bulabilirsiniz.
Dikkatinizi iki kaşınızın arasına doğru yönlendirin ve nefeslerinize odaklanmaya çalışın. Burnunuzdan 3 kere derin nefes alıp ağzınızdan sesli bir şekilde boşaltın. Göğüs değil, karın (diyafram) nefesi kullanın. Yavaş yavaş sakin nefeslerinize dönmeyi deneyin ve sadece nefesin bedeninizde yaptığı harekete odaklanın.
Bilindiği üzere, meditasyon yerdeki bir minderin üzerine ya bağdaş pozisyonunda ya da yarım bağdaş pozisyonunda oturarak yapılır. Ama bacakların, kalçan ve belin esnek değilse bu pozisyon rahatsızlık verebilir. Dengeli, dik ve düz şekilde oturmanı sağlayan bir duruş şekli bulman iyi olur.
Sırtınız düz olacak şekilde bir sandalyeye veya yere rahatça oturun. Gözlerinizi kapatın veya bakışlarınızı meditasyon alanında yer alan, bir resim, herhangi bir simge veya size huzur veren bir nesneye odaklayın. Yavaş, derin ve nazikçe nefes alın. Zihninizi kendi içinize veya nesneye odaklayın.
İlgili 22 soru bulundu
Tavsiye olarak genelde 20 – 30 dakika sürer meditasyonlar. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Günlerce meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani kişiler vardır. Veya günlerce tefekküre yani derin meditasyona dalan ermiş kişileri biliriz.
Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur. Bu durumda yoga gerçekten uyku ile yer değiştirecektir ve sabah ve akşam rutinlerinizi yaptığınızda daha az uykuya ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz.
Dolayısı ile dingin bir zihne sahip kişi, dini ritüellerini yaparken çok daha odaklanmış, konsantre bir şekilde dikkatini yaptığı ritüele yönlendirebilir. O yüzden her dine ait farklı meditatif çalışmalar yapılmaktadır. Dolayısı ile meditasyon yapmak günah değildir.
Meditasyon, derin düşünme anlamına da gelen, bireyin iç huzurunu ve farklı bilinç durumlarını yaşayabileceği ayrıca öz farkındalığına ve varlığına ulaşabileceği zihni denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak da tanımlanmaktadır. Farklı kültürlerde inanç türü ve şifa yöntemi olarak da bilinir.
Bunun temelinde meditasyon sırasında huzur, denge, mutluluk yerine baskın olarak hissedilen endişe, gerginlik, huzursuzluk hisleri ve bunlardan bir an önce kaçma isteği yatar.
Meditasyon için genellikle günde 2 defa 20 dakikalık bir süre önerilir ancak özellikle yeni başlayanlar için bu süre uzun olabilir. Bunun yerine dilerseniz 5 dakika gibi kısa bir süreyle başlayıp, ilerledikçe meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
Sabahları erken saatlerde yapılan bir meditasyon günü daha zinde ve huzurlu geçirmenizi sağlamanın yanı sıra: Gün içinde yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi arttırır. Sabah yapılan meditasyon pratiklerini gün içinde hatırlamanızı ve siz farkında bile olmadan aralıklı meditasyonlar yapmanızı sağlayabilir.
Stres, kaygı ve endişe gibi durumlardan kurtulmaya ve uyumadan önce vücudun rahatlamasını sağlayan meditasyon, düzenli olarak yapıldığında çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkar.
Uyku Meditasyonu Nedir? Uyku meditasyonu uykudan önce zihni ve bedeni rahatlatarak dinginleştirerek derin bir uykuya dalmayı sağlayan tekniğe verilen isimdir. Bu yöntem sayesinde uyku problemleri azalırken daha dinç,daha enerjik ve daha güçlü bir bedene sahip olabilirsiniz.
Klasik Vedik Meditasyon, aklımızda sessizce tekrarlanan bir ifade olan mantra ile yapılan bir uygulamadır. Mantra iki Sanskritçe kelimeden meydana gelir: “zihin” anlamına gelen “man yani insan” ve araç veya ulaşım anlamına gelen “tra”.
Yönlendirmeli meditasyonlar, bir öğretmen veya deneyimli bir meditasyoncu tarafından yönetilen meditasyonlardır. Yönlendirmeli meditasyonun talimatları sözlü rehberlik içerir, işitsel veya görsel-işitsel ortamlarda ve fiziksel ortamlarda gerçekleşebilir.
Aktif meditasyon, hareketli bir meditasyon tekniğidir ve bu teknik, yoga, tai chi, qigong veya dans gibi fiziksel aktivitelerle yapılabilir. Aktif meditasyon, beden ve zihnin senkronize edilmesini sağlar ve bu da meditasyon esnasında bedenin rahatlamasına ve zihnin dinginleşmesine yardımcı olur.
Buna göre bir Müslüman'ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir. Zira bir Müslümanın İslâm'ın inanç esaslarını ve temel prensiplerini göz ardı etmesi, başka dinlere ve inançlara ait ibadet şekillerinden medet umması ve bunları benimsemesi düşünülemez.
Zaman zaman ofiste, evde, okulda kendinizi sıkışmış, baskı altında ve huzursuz hissedebilirsiniz. Meditasyon yapmak için ille de sessiz sedasız bir ortama ihtiyacınız yoktur. Herhangi bir zamanda, herhangi bir şekilde de anda kalmayı deneyebilir, meditasyon yapabilirsiniz.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Günde 10 dakika meditasyon yapmak oldukça yeterli bir süre olabilecekken, meditasyonun faydalarını bedenimizde, zihnimizde ve ruhumuzda görebilmek için kilit nokta; düzenli uygulama, yani tekrarlı pratiklerdir.
Anksiyete ile başa çıkmak için en etkili yöntem terapi ve psikolog desteği olsa da sizin de tek başınıza yapabileceğiniz birçok metod mevcut. Meditasyon bunlar içinde en etkililerinden.
Meditasyon yapmak odaklanmayı gerektirir. Dolayısıyla düzenli yapılan meditasyon dikkati yönlendirme, konsantrasyonu sürdürme, odaklanmayı artırma gibi konularda yardımcı olur. Bunlara ek olarak hafızayı kuvvetlendirmeyi de sağlayabilir. Böylece ilerleyen yaşlarda ortaya çıkacak hafıza kaybının da önüne geçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri