Yatay mimari; alçak katlı yapılardan oluşan binalar ve şehrin mimarisinin enine gelişen yapılara verilen, özellikle de konut yapıları için kullanılan bir terimdir. Dikey mimari; büyük şehirlerde, yoğun olan nüfusun ihtiyacını karşılayacak şekilde çok katlı (Yüksek binalar) olarak inşa edilmesi anlamına gelmektedir.
Yatay mimari; enine gelişen az katlı konut projelerini ifade eden bir terimdir. Dikey mimarinin şehirlerin siluetini bozmasıyla gündeme gelen bu kavram, gün geçtikçe daha da yaygın şekilde uygulanmaktadır.
Dikey mimari; büyük ya da büyümekte olan şehirlerde yapıların, yoğun olan nüfusun ihtiyacını karşılayacak şekilde çok katlı olarak inşa edilmesi anlamına geliyor. Dikey mimari sayesinde dar alanda fazla sayıda hane oluşturulabiliyor.
◾ Esasında mimarlık literatüründe dikey – yatay gibi bir sınıflandırma yer almazken, büyük yüksekliklere ulaşan ve pek çok kat olarak inşa edilen bu yapılar dikey bir adlandırmayı kaçınılmaz kıldı. Gelişen dikey mimari tabiri dolayısıyla bunun karşıt söylemi olarak yatay mimari kavramını türetti.
İlgili 23 soru bulundu
Devlet kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına ve konunun tüm uzmanlarına kadar herkes yatırımcıları yatay mimariye teşvik ediyor. Yatay mimari ile yapılan yaşam alanlarının, çevreye ve doğal yapıya daha uyumlu olmasının yanı sıra, deprem riskine karşı da içinde ikamet edenlere güven veriyor.
Depremde hasar riski daha az
“Deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak, özellikle uygulamamız gereken mimari yatay mimaridir. Yüksek katlı yapıların, yatay mimariye sahip yapılara oranla depremden daha fazla etkilenmesi söz konusu. Maalesef çok katlı binalarda deprem anında daha fazla tehlike altındayız.
Dikey mimari; büyük ya da büyümekte olan şehirlerdeki konutların, yoğun olan nüfusun ihtiyacını karşılayacak şekilde çok katlı olarak inşa edilmesi anlamına gelirken, Yatay mimari; inşa edilecek konutların daha az katlı olarak müstakil ev tipinde geniş bir alana doğru yayıldığı bir mimari yapı tipi anlamına gelmektedir ...
Dikey toplulukçulukta benlik, grup üyelerinin eşit olarak algılanmadığı bir topluluğun parçasıdır. Yatay toplulukçulukta ise benlik, grup üyelerinin eşit olarak algılandığı bir topluluğun parçasıdır. Sosyal sermaye içinde bulunulan kültürden etkilenmektedir.
Yatay yapı, tabakaların yataylığı bozulmadan düz ve düze yakın olarak uzandığı alanlarda görülmektedir. Tortulanma alanlarında gelen malzemenin özelliklerine bağlı olarak, kalınlık ve bileşim bakımından farklı tortul tabakalar meydana gelmektedir.
Haritalama, İngilizce “mapping” kelimesinin karşılığı olarak “haritalama” eylemini; haritacılık ise, İngilizce “cartography” kelimesinin karşılığı olarak “haritacılık sanatı ve uygulaması”nı ifade edecek şekilde kullanılmıştır.
Pop-up oteller, cafeler, showroomlar… Adını sıkça duymaya başladığımız bu mimari yapılar bir gün var, ertesi gün bakıyorsunuz, yok... Bu tip kavramsal mimari anlayışında genellikle hareket halinde veya yalnızca kısa bir süreliğine inşa edilmiş yapılar ele alınıyor.
Mimari plan, yapıda katların mekansal ilişkilerini gösteren iki boyutlu çizimlere denir. Yapının yatay düzlem üzerinde izdüşümü yani yatay kesitidir. Kesit, görünüş ve maket ile beraber mimarların mekan organizasyonu için kullandığı araçlardan biridir. Mimarlıkta kat planları haritaya çok benzer.
MİMARİ YÖNLENDİRME, BİR MEKANIN iLETiŞiM DiLiDiR. Birbirini takip eden sesli, görsel ve dokunsal ipuçları sayesinde mekan, içerisindeki kişilerle etkili bir iletişim kurar.
Yapının kesit, plan, bağlantı detayları; malzemesi, yerleşim planları, içyapısı hakkında mimari ve teknik olarak bilgi veren binanın dış cephesi ve yapının diğer binalarla uyumu hakkında estetik kaygı güden projelere Mimari Proje denir.
Yatay mimari, müteahhitlerin veya şahıslar tarafından imarı için girişimde bulunan konutun müstakil ev yapısında olması şeklinde tanımlanabiliyor. 1 ila 2 katlı konutlar oluşturularak, her bir ailenin kendine ait olan konutla yere yakın bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi sağlanıyor.
“Yapı” kavramı genel anlamda bir ifade olup, “bina” kavramı ile yapının özel bir hâli tarif edilmiştir. Buradan özetle, “her binanın bir yapı olduğu, her yapının ise bir bina olmadığı” sonucuna varılmaktadır.
Bir yerleşim bölgesine yapılan yapıların toplam alanı o bölgenin toplam büyüklüğünden fazla ise orada dikey bir yapılaşmadan bahsedilir.
Yapı türlerini kubbeli, ahşap, taş, çelik, betonarme, kabuk çatılı ve asma çatılı yapılar olarak gruplandırırız. Bir yapının mimarı tasarlayacağı yapının türüne karar verirken gereksinimlerin yanı sıra işlevsel ve iklimsel şartları mutlaka göz önünde bulundurmalıdır.
Yatay mimari, son yaşanan deprem felaketinin ardından ismi en çok duyulan yapılar arasında yer almaktadır. Kaliteli malzemeler kullanılarak kat planına uygun olarak inşa edilen yapılar her zaman depreme karşı dayanıklıdır.
Sosyolojide, yatay hareketlilik veya yatay mobilizasyon, birey veya grupların gelir, prestij farkı olmadan, toplumsal durum değişikliğidir.
Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklıdır. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri