Yatay mimari, müteahhitlerin veya şahıslar tarafından imarı için girişimde bulunan konutun müstakil ev yapısında olması şeklinde tanımlanabiliyor. 1 ila 2 katlı konutlar oluşturularak, her bir ailenin kendine ait olan konutla yere yakın bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi sağlanıyor.
Yüksek yapılı binaların aksine yere yakın konumlanan ve genel olarak villalardan oluşan yapılanma şeklidir. Bu yapılanma şekli daha çok nezih ve kaliteli semtlerde seçici müşterilerin tercih ettiği bir mimari oluşum şeklidir.
Yatay mimari, son yaşanan deprem felaketinin ardından ismi en çok duyulan yapılar arasında yer almaktadır. Kaliteli malzemeler kullanılarak kat planına uygun olarak inşa edilen yapılar her zaman depreme karşı dayanıklıdır.
Yatay mimari; enine gelişen az katlı konut projelerini ifade eden bir terimdir. Dikey mimarinin şehirlerin siluetini bozmasıyla gündeme gelen bu kavram, gün geçtikçe daha da yaygın şekilde uygulanmaktadır.
Yatay mimari; alçak katlı yapılardan oluşan binalar ve şehrin mimarisinin enine gelişen yapılara verilen, özellikle de konut yapıları için kullanılan bir terimdir. Dikey mimari; büyük şehirlerde, yoğun olan nüfusun ihtiyacını karşılayacak şekilde çok katlı (Yüksek binalar) olarak inşa edilmesi anlamına gelmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Dikey mimari; büyük ya da büyümekte olan şehirlerde yapıların, yoğun olan nüfusun ihtiyacını karşılayacak şekilde çok katlı olarak inşa edilmesi anlamına geliyor. Dikey mimari sayesinde dar alanda fazla sayıda hane oluşturulabiliyor.
Yatay mimari, müteahhitlerin veya şahıslar tarafından imarı için girişimde bulunan konutun müstakil ev yapısında olması şeklinde tanımlanabiliyor. 1 ila 2 katlı konutlar oluşturularak, her bir ailenin kendine ait olan konutla yere yakın bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi sağlanıyor.
Depremde hasar riski daha az
“Deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak, özellikle uygulamamız gereken mimari yatay mimaridir. Yüksek katlı yapıların, yatay mimariye sahip yapılara oranla depremden daha fazla etkilenmesi söz konusu. Maalesef çok katlı binalarda deprem anında daha fazla tehlike altındayız.
◾ Esasında mimarlık literatüründe dikey – yatay gibi bir sınıflandırma yer almazken, büyük yüksekliklere ulaşan ve pek çok kat olarak inşa edilen bu yapılar dikey bir adlandırmayı kaçınılmaz kıldı. Gelişen dikey mimari tabiri dolayısıyla bunun karşıt söylemi olarak yatay mimari kavramını türetti.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Dikey mimari; büyük ya da büyümekte olan şehirlerdeki konutların, yoğun olan nüfusun ihtiyacını karşılayacak şekilde çok katlı olarak inşa edilmesi anlamına gelirken, Yatay mimari; inşa edilecek konutların daha az katlı olarak müstakil ev tipinde geniş bir alana doğru yayıldığı bir mimari yapı tipi anlamına gelmektedir ...
Yatay büyüme, görece düşük yoğunluklu, insan ölçeğinde kentsel çevreler oluşturulmasına ve böylece insanın yere daha yakın olmasına ve toprak ile güçlü ilişkiler kurarak yaşamasına olanak sağlar.
Sosyolojide, yatay hareketlilik veya yatay mobilizasyon, birey veya grupların gelir, prestij farkı olmadan, toplumsal durum değişikliğidir.
Bir yerleşim bölgesine yapılan yapıların toplam alanı o bölgenin toplam büyüklüğünden fazla ise orada dikey bir yapılaşmadan bahsedilir.
Dikey toplulukçulukta benlik, grup üyelerinin eşit olarak algılanmadığı bir topluluğun parçasıdır. Yatay toplulukçulukta ise benlik, grup üyelerinin eşit olarak algılandığı bir topluluğun parçasıdır. Sosyal sermaye içinde bulunulan kültürden etkilenmektedir.
Ön proje çalışmaları, aynı zamanda mimar ile işveren/işsahibi arasında tasarıma yönelik mutabakatların sağlandığı, onaylanması durumunda mimar'ın telif hakkını kazandığı iş aşmasıdır. mahallerin (otel tip odaları gibi) daha ayrıntılı çizimleri yapılır. Farklı mahallerin tefrişleri gösterilir.
Yapının kesit, plan, bağlantı detayları; malzemesi, yerleşim planları, içyapısı hakkında mimari ve teknik olarak bilgi veren binanın dış cephesi ve yapının diğer binalarla uyumu hakkında estetik kaygı güden projelere Mimari Proje denir. Mimari Projeler yapı ruhsatı için gerekli olan belgeler arasında yer almaktadır.
Pop-up oteller, cafeler, showroomlar… Adını sıkça duymaya başladığımız bu mimari yapılar bir gün var, ertesi gün bakıyorsunuz, yok... Bu tip kavramsal mimari anlayışında genellikle hareket halinde veya yalnızca kısa bir süreliğine inşa edilmiş yapılar ele alınıyor.
Konut mimarisi, insanların yaşam alanlarına estetik, konfor ve güvenlik katmayı hedefleyen bir mimari türüdür. Modern konutlar, günümüzde insanların ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmakta ve farklı tercihler, beklentiler ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak inşa edilmektedir.
Planda yeşil alan olarak ayrılan ve üzerinde “OP” işareti olan alanlarda belediyesince uygun görüldüğü taktirde zemin altı genel otopark olarak kullanılabilir.
13. Serbest (S) Nizam verilen adalarda; parsel yapı oranı %40'ı geçmemek kaydıyla, ayrık nizamda yapılaşabildiği gibi, ön, arka ve yan bahçe koşullarına bakılmaksızın, parselin birden fazla kenarına bitişik olarak da yapılanabilir.
Bir bölgede veya bir yerleşim alanında konut kullanımı için ayrılan ve planlaması yapılan alanlara konut alanı deniyor. Yönetmeliğe göre de konut alanı, “Yerleşme ve gelişme alanlarında konut kullanımına yönelik olarak planlanan alanlar konut alanlarıdır” şeklinde tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri