Ödem, genellikle vücuttaki fazla sıvıyı idrar şeklinde atmaya destek olan idrar söktürücü ilaçlar yardımıyla tedavi edilir. Bununla birlikte ödem tedavisi, özellikle de nedenin altta yatan bir sağlık durumuyla ilgili olması durumunda, nedene bağlı olarak değişir.
İşte sorularınızın cevabı... Ödem; hücreler arasında vücudun susuz kalması, dolaşım bozuklukları ve kullanılan ilaçlardan dolayı oluşan sıvı birikimleridir. İdrar yoluyla atılabilen ödem; idrar söktürücü ilaçlar veya bitkisel çaylar ile giderilebilmektedir.
Genel olarak, vücudumuzda ödemin oluşmasının nedenlerinden biri de su içmemektir. Su içtiğiniz zaman, vücudunuz “nasıl olsa su geliyor” diye düşünür ve sürekli tuvalete gidersiniz. Sürekli tuvalete gittiğinizde, hem vücuttaki toksinler hem de ödemi atmış olursunuz.
Hareket etmek: Vücuttaki kasları hareket ettirmek, yürüyüş yapmak gibi egzersizler fazla sıvıyı kalbe geri pompalama konusunda yardımcı olmaktadır. Tuz tüketimini azaltmak: Tuz tüketimini en aza indirgeyin. Tuz, vücudun fazla oranda su tutmasına sebep olmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, kişinin vücut ağırlığında sıklıkla 1 ila 2 kilogramlık değişiklik oluyorsa bunun ödem probleminin habercisi olabileceğini belirtti.
Ödeme dokunulduğunda ağrı hissi. Ödem bölgesinde kızarıklık ve ısı artışı Ödemin görüldüğü bölgede hareket kısıtlılığı Ödem oluşumuna bağlı olarak sinir hücrelerinin bası altında kalması sonucu bölgede uyuşukluk, karıncalanma, his kaybı veya kaslarda güç kaybı
Ödem belirtileri şunları içerir:
Dokularda, özellikle kol, bacak ve ayak şişmesi. Ciltte gerginlik ve parlama. Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması Artmış karın büyüklüğü
Bu noktada “Su içmek ödem yapar mı?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz. Fakat vücudunuzun ihtiyacından fazla su tüketmek ödeme neden olabilir.
Vücutta meydana gelen ödemin atılması için öncelikle tuz miktarının azaltılması gerekir. Tuzun yanı sıra kompresyon çoraplarının giyilmesi ve özellikle bacakları yukarı kaldıracak şekilde uzanmak da ödemin atılmasını sağlar.
Örneğin 20-30 kilo fazlası olan bir kişinin 4-5 kilo ödemi oluyor ve bunun atılması zaman alıyor.
Vücudun şişmiş kısmını günde birkaç kez kalp seviyesinin üzerinde tutmak ve bazı vakalarda etkilenen vücut kısmını uyurken daha yüksek seviyede tutmak ödemin inmesine yardımcı olabilir.
Bisiklete binme ve yürüme gibi aktiviteler de kas sistemini aktive ederek ayak bileklerindeki ve bacaklardaki tüm suyu veya diğer sıvıları dışarı pompalamaya yardımcı olmaktadır. Fiziksel egzersiz aynı zamanda kan damarlarının genişlemesine yardımcı olarak ödemin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Yapısında bulanan bol lif ve C vitamini, çiğ yenildiğinde ya da haşlanıp suyu içildiğinde ödemin atılmasında çok etkili. Ancak dikkat! Gereğinden fazla maydanoz tüketmek vücuttan fazla suyun atılmasına, dolayısıyla tansiyon düşüklüğüne neden olabiliyor.
Ödem attıran bitkiler arasında da ada çayı, limon, ıhlamur, yeşil çay, anason, kantaron otu, rezene, nane limon ve biberiye vardır. Bakıldığında hem zayıflatan hem de ödemi attıran ortak bitkilere rastlarız. Örneğin yeşil çay ve biberiye bu ortak bitkiler arasındadır. Yeşil çay fazla miktarda antioksidan içermektedir.
Dokular arasında biriken sıvının fazla olması veya yeterince taşınamaması bacakta oluşan ödeme zemin hazırlar. Bacak şişmesi ilk etapta uzun süre oturma veya ayakta kalmakla başlayan ayakkabı giymekte zorlanma, ayakkabıların sıkmasıyla kendini gösterir. İlerleyen vakalarda bacaklarda hantallaşma ve ağrılar da görülür.
Çeşitli ilaçlar vücutta ödem oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bunlara hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar, steroidler, östrojenler, HRT ve çeşitli şeker hastalığı ilaçları örnek olarak verilebilir.
Ödem problemi genellikle ayak bilekleri ve bacaklarda görülür. Bacaklarda tedavi edilmeyen ödem, yürüme güçlüğüne sebep olabilir. Ödem, bulunduğu kısımda şişlikten kaynaklı ağrı yapar ve zayıf kan dolaşımının zayıflamasına bağlı olarak eklemlerde elastikiyet azalır.
Kilo vermeye çalışırken aynı zamanda vücudunuzda biriken ödem ve toksinlerden de kurtulmanız gerekir.
Uykusuzluk ve stress yine vücutta ödemin başlıca sebeplerindendir. Yetersiz ve kalitesiz uyku ile birlikte stress vücutta kortizol salımını arttırır ve beden su tutmaya meyilli hale gelir. Aşırı stresli ve gergin kişilerde kalitesiz bir uyku sonrası uyandıklarında hissettikleri ödem ve şişkinliğin sebebi budur.
Vücuttaki su artışı tartıya pozitif yönde yansımaktadır. Bu faktörlerin etkisiyle tartıdaki dalgalanmalar, hedeflenen ağırlık değişimlerini yakalamanıza engel olabilir. Tartıyı etkileyen faktörler kadar ölçüm alınan zaman ve tartı sıklığı bizim için çok önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri