Özel yatlar için yakıtın litresi 1,25 liradan alınıyor, çiftçiler ise traktör ve biçerdöverde kullanmak için aldıkları mazot için 3,45 lira ödüyor.
1) ÖTV'SİZ YAKIT:
Sadece belirli (ve zor) bürokratik işlemleri yapan TÜRK BAYRAKLI ve TİCARİ gemiler (balıkçı, yolcu motoru, hizmet teknesi vb) ötvsiz yakıt alabilirler. Bürokratik işlemleri ve jurnal/kayıt tutma zorunluluğu ve defter masrafları nedeni ile sadece çok tüketimi olan tekneler tercih eder.
Teknenin tipine bağlı olarak genel olarak iki yöntem mevcuttur. İlki benzin istasyonundan gidip bidonla yakıt almaktadır. Bu daha çok küçük tip teknelerde yapılan bir operasyondur. Bunun dışında ikinci yöntem ise marinaların içersinde deniz yakıtı satan istasyonlara teknenizle yanaşılarak alınan yakıtlardır.
Düzenleme öncesi litre başına benzinde 2,52 TL ve motorinde 2,05 TL olarak uygulanan ÖTV, düzenlemenin ardından hem benzinde hem de motorinde 5 TL artırıldı. Bu değişiklikle beraber motorinin litresi üzerinden alınan toplam ÖTV miktarı 7,05 TL'ye yükseldi.
Güncel bugün Motorin Litre fiyatı 37,56 şeklindedir.
İlgili 21 soru bulundu
Ortalama bir motor yat, ortalama sürat ile saatte 350 liralık mazot yakıyor.
Yabancı bayraklı özel yatlar, Türkiye'den aldıkları motorin için yurt dışına çıkmak kaydı ile ÖTV ödemiyor ve vergisiz mazotu Türk vatandaşları ile çiftçisinden daha ucuza alıyor. Litresi 37.86 lira olan mazota ÖTV'siz 30 lira ödüyor.
Mega yata 25 tankerle 700 bin litre yakıt yüklendi.
Yatlar, ÖTV Kanunu'na bağlı II Sayılı Liste uyarınca ÖTV kapsamına giren bir mal türüdür. Her ne kadar bu listede %8 ÖTV oranına tabi deniz taşıt ve araçlarından söz edilmekte ise de, yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerine ilişkin olarak Kararname ile getirilen sıfır ÖTV oranı uygulanmaktadır.
Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerden, motorlu araçlar vergisi alınmayacak. Bunun yerine harç alınacak. Daha önce yaş ve beygir gücüne göre alınan motorlu taşıt vergisi, yeni sistemde uzunluğa göre hesaplanacak.
Denizcilikte 2 çeşit ucuz mazot uygulaması var, 1) ÖTV'SİZ YAKIT: Sadece belirli (ve biraz karışık) bürokratik işlemleri yapan TÜRK BAYRAKLI ve TİCARİ gemiler (balıkçı, yolcu motoru, hizmet teknesi, turizm tekneleri vb) ötvsiz yakıt alabilirler.
Büyük makineli, gücün hıza göre daha önemli olduğu ticari gemilerde, kara araçlarında kullanılan motorine göre biraz daha düşük kalitede ve maliyette olan, marine diesel oil (MDO) ve marine gas oil (MGO) olarak bilinen yakıt tipleri kullanılmaktadır.
UÇAK YOK, SATIŞ VAR
Uluslararası havacılık kuralları icabı , havacılık yakıtları Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) muaf. Jet yakıtının fiyatı üzerinde sadece % 18 KDV uygulanıyor. Yurt içinde litre fiyatı 1.8 TL olan jet yakıtında, yurtdışı uçuşlarda KDV de alınmadığı için bedel daha da ucuzluyor.
Yatların hızı teknenin türüne göre değişmektedir: dubalar 30 km / s ile en hızlıdır, kruvazörler ve güverte botları ortalama 23 km / s hıza ve yelkenli tekneler ortalama 10 km / s hıza sahiptir. Geminizle ne yapmak istediğinize bağlı olarak, belirli bir hızda seyahat etmesi gerekebilir.
12 metre civarında 135 beygir ile ekonomik seyirde giden bir tekne dış etkenlere bağlı kalmaksızın 1 saatte yaklaşık 70 ile 80 tl arası değerinde yakıt harcar bugünün parası ile (6 Eylül 2020) Tekne yakıt fiyatları hakkındaki yazı için tıklayın.
Mazot litre kilo hesaplama
litre her zaman daha büyük değer olarak karşımıza çıkar hesaplamalarda. formülü ise Kg.=litre x 0.82'dir. 10 litre mazot =8,2.kilograma eşittir.24-Nov-2011. 1 litre mazot kaç kilo?
Türkiye'de motorinin litresi 1,1 Euro. Türkiye motorinin en düşük olduğu ülke. En pahalı ise 1,89 Euro ile İsveç'te. Motorin fiyatı Fransa'da 1,67 Euro; Almanya'da ise 1,63 Euro.
Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp 100 ile çarptığın zaman 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup 700 kilometre yol katettiysen aracın 100 kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri