Kuruluşun adı İtalyanca “şehir (citta)” ve İngilizce “yavaş (slow)” kelimelerinin birleşiminden meydana gelir. Buradaki “slow” kavramı, ilgili şehirdeki hayatın yavaşlığını değil sakin bir şekilde akmasını ifade eder. Türkçe karşılık olarak “sakin şehir” ve “yavaş kent” kavramları da sıkça kullanılır.
Kelime kökeni İtalyanca "Città (Şehir)" ve İngilizce "Slow (Yavaş)" kelimelerinin birleşmesiyle türetilen "Cittaslow", "Sakin Şehir" anlamında kullanılmaktadır. Doğan Hasol Cittaslow kavramının Türkçe karşılığını "yavaşkent" olarak ifade etmiştir. Yavaş Hareketi'nin bir parçası olarak bilinmektedir.
Hava, trafik, gürültü kirliliğinden uzak bu kentlerde, alternatif enerji, ulaşım kaynakları kullanılıyor. Ayrıca bu şehirlerde çevre bilinci ve duyarlılığının da arttığı gözlemleniyor. Dünyada otuz farklı ülkeden 208 farklı şehir “Yavaş Şehir” unvanıyla öne çıkıyor.
Cittaslow nedir ya da Türkçesiyle sakin şehir nedir diye bakıldığında: Giderek hızını artan kentlere karşı yavaş yaşamayı esas alan şehirlerdir. Bu kavrama göre; aşırı kentleşme ile beraber gelen hızlı tüketim, koşturmaca, hızlı iş yaşamı gibi durumlar, hayatı keyifli şekilde yaşamaya engel oluyor.
Son yıllarda insanların büyük otellerde veya doğal olmayan ortamlarda tatil yapma yerine; daha doğal besinler tüketerek, daha doğal ortamlarda ve oldukça sakin yaşayarak dinlenme isteklerinin öne çıkması, ''yavaş şehirleri'' ve ''yavaş turizmi'' ortaya çıkarmıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Yavaş şehir üyelik kriterleri: “çevre ve enerji politikaları”, “altyapı politikaları”, “kentsel yaşam kalitesi politikaları”, “tarımsal, turistik, esnaf ve sanatkârlara yönelik politikalar”, “misafirperverlik, farkındalık ve eğitim politikaları”, “sosyal uyum politikaları” ve “ortaklıklar” olmak üzere 7 ana başlık ...
Yavaş Turizm (Eko-Gastronomik)
Tatilin hızının yavaşlatılarak; keşfetmek, öğrenmek ve paylaşmaktan zevk alınması ve öteki ziyaretçiler ile yerel halkın yanı sıra kentle de daha derin ilişkiler kurma fırsatları yaratılması yavaş turizmin en belirgin özellikleri arasındadır.
Dünyada giderek yaygınlaşan Cittaslow, yani yavaş kentlerden Türkiye sınırları dahilinde de şu an için 18 tane bulunuyor.
Gökçeada, Haziran 2011'de almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası oldu.
1- Seferihisar, İzmir
Seferihisar, 2009 yılında 70 kritere de uyum sağlayarak ülkemizin ilk sakin şehri oldu. Seferihisar'ın bu unvanı almasından sonra da tüm Türkiye cittaslow hareketiyle tanışmaya başladı. Özellikle Sığacık çok popüler bir tatil beldesi haline geldi.
Peki Cittaslow şehirler Türkiye örnekleri hangileri? Mevcut bilgilere göre Türkiye'den 18 kent Cittaslow üyeliğine sahip. Bunlar: Ahlat, Akyaka, Eğirdir, Gökçeada, Güdül, Göynük, Gerze, Köyceğiz, Halfeti, Mudurnu, Perşembe, Seferihisar, Şavşat, Taraklı, Uzundere, Vize, Yalvaç, Yenipazar.
Sakin şehirlerin ortak özellikleri
Geleneksel mimarilerini ve şehrin dokusunu koruyorlar. Yerel tat, zanaat ve sanatlarını kuşaktan kuşağa aktararak yaşatıyorlar. Gürültü ve hava kirliliğinin önlenmesi için çalışıyorlar. Taşıt trafiği az ve yayalaştırmaya özen gösteriliyor.
Birleşmiş Milletler Afet Risklerini Azaltma Ofisi'nin tanımına göre; kentsel dayanıklılık, herhangi büyüklükteki insan yerleşimleri olan kentsel sistemlerin bir tehlike ile karşılaştığında kendini sürdürülebilme kapasitesidir.
Slow Food, 1986'da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına (fast food) karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden hareket, Yavaş Hareketi'nin bir parçasıdır.
İdeal kent; yayaların ön plana çıktığı bütünleşik ulaşım sistemleriyle arabasız bir hayata geri dönüşün olduğu, atıkların çöp kamyonlarıyla toplanıp biriktirilmediği, enerjinin yenilenebilen kaynaklardan sağlandığı karbon nötr ve güvenli bir kenttir.
Paris, yeni bir sıralamada dünyanın en güzel şehri seçildi. Binden fazla seyahat yazarı ve acentasıyla anket yapan seyahat sitesi Flight Network, 50 şehirlik listeyi derledi. Fransa başkenti listede başı çekerken ikinci sırada New York onu takip etti, üçüncülüğü de Londra aldı.
Türkiye'de sakin şehir sayısı 21.Bu şehirler Ahlat (Bitlis), Akyaka (Muğla), Arapgir (Malatya), Eğirdir (Isparta), Foça (İzmir), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Göynük (Bolu), Güdül (Ankara), Halfeti (Şanlıurfa), İznik (Bursa), Kemaliye (Erzincan), Köyceğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu), Perşembe (Ordu), Şavşat (Artvin) ...
Sakinliğin ve huzurun bir arada olduğu Sakin Şehir Ünvanına sahip Akyaka Beldesi aynı zamanda Mavi Bayrak sahibi bir sahile sahiptir.
Foça, 2019 yılında başlattığı İtalya merkezli Uluslararası Cittaslow Birliği sürecinin sonucu duyuruldu. Foça İzmir'in ikinci sakin şehri oldu.
Uluslararası Sakin Kentler Birliğince 'sakin şehir' (cittaslow) seçilme başarısı gösteren Finike aynı zamanda Türkiye'nin son sakin şehri oldu.
Şehirlerin farklı temalar ile başvurabildiği Cittaslow ağına, Seferihisar “yerel üreticilerin desteklenmesi” teması ile 2009 yılında başvurdu ve tüm kriterleri yerine getirerek Türkiye'nin ilk yavaş şehri seçildi.
Bu felsefelerden biri de 1980'li yıllarda İtalya'da hızlı yemek kültürüne bir tepki olarak ortaya çıkan yavaş hareketidir. Yavaş hareketi ilk olarak yavaş yemek fikri ile başlamış ve zamanla hayatın diğer alanlarına da yayılmıştır.
Hareketin başlangıcı
Yavaş Hareketi (The Slow Movement) 1986'da Carlo Petrini'nin Roma Piazza di Spagna'da açılan McDonald's restoranının açılışını protestosuyla başladı. Bu gelişme zamanla diğer alt kültür alanlarına (Yavaş Seyahat, Yavaş Alışveriş) kadar yayıldı.
Turizm literatüründe turist tipolojilerinin belirlenmesinde öne çıkan araştırmacılardan bir tanesi olan Erik Cohen, kurumsallaşmış turistler için organize kitle ve bireysel kitle, kurumsallaşmamış turistler içinse kaşif ve başıboş turistler olmak üzere dört tipoloji türü öngörmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri