Yavru ve yetişkin tavşanların beslenme ihtiyaçlarının farklı olduğu göz ardı edilmemelidir. Yavru tavşanın beslenmesi, doğumdan sonra anne sütü ile başlar. İhtiyaç duydukları çoğu besini anne sütünden alırken yalnızca taze sebze ve yumuşak çim sürgünlerini tüketebilirler.
-Yavru tavşanlar anne sütünü 30 -45 gün emmelidir. İnek sütü kesinlikle yasaktır.Tavşan yavrularına 15 günden sonra anne sütü+Kuru yonca+Kuru saman+Pelet yem(unlu pelet yemler)1 aylıktan sonra sütten kesilince 400-600 gr sebze ve yeşillikler 3 aydan sonra haftada 1-2 kez vermek yeterlidir.
Kesinlikle yavru tavşana inek veya keçi sütü vermeyin. Tavşanlar 15 günlük olduktan sonra anne sütünün yanı sıra kuru yonca, kuru saman veya tavşan yemi tüketebilir.
Otçul olan ve hayvansal proteinlerle beslenmeyen tavşanlar bizim yediğimiz tüm tahıl, sebze ve meyveler ile beslenemezler. Cips, çikolata, şekerli ve tuzlu gıdalar ile işlenmiş hazır yiyeceklerin dışında tavşanların yememesi gereken gıdalar ekmek, pirinç, kuruyemiş ve patatestir.
Anne tavşanlar yavrularını 20 gün kadar emzirirler. Bir aylık olunca yavruları kendi başlarına bırakırlar.
İlgili 25 soru bulundu
Yavru tavşanın beslenmesi, doğumdan sonra anne sütü ile başlar. İhtiyaç duydukları çoğu besini anne sütünden alırken yalnızca taze sebze ve yumuşak çim sürgünlerini tüketebilirler. Ayrıca gelişimleri devam ettiği sürece istedikleri miktarda tavşan peleti yemelerine izin verebilirsiniz.
Yavru tavşanlar ilk 15 gün anne sütü ile beslenmelidir. 15.günden itibaren yumuşak besinleri yemeye başlayabilirler. 3 haftalık olduklarında kuru besleyici yemleri de yemeğe başlayabilirler. Dilerseniz daha geç yani 4.haftalık olduktan sonra da kuru gıdaya geçebilirsiniz.
Yavru tavşanlar 30-45 gün anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü alamadığı durumlarda özel olarak tasarlanmış tavşan yemleri bulunur. Kuru saman ve yonca yavru tavşanlar için ideal besinlerdir. Suyunun temiz olması gerekir ve yavru tavşanlara günde 500 ml.
Evde evcil hayvan beslemek, özellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilir. Çocuk gelişimine olumlu katkısı olan evcil hayvanlar, çocuğunuzun daha duyarlı ve uysal olmasına yardımcı olacaktır. Tavşanlar saldırgan bir yapıya sahip olmadıklarından, çocuklu evlerde rahatlıkla bakılabilir.
- Siz de bu sırada odada bir yerde bir şeyler okumak, yazı yazmak gibi onu ürkütmeyecek şeyler yapabilirsiniz. - Biraz meraklı bir tavırla size yaklaştığı durumlarda ona vermek için yakınınızda sebze bulundurabilirsiniz. -Tavşanınız bir kez kafesinden çıktığında, bırakın odada istediği şekilde hoplayıp zıplasın.
Tavşanlar üşür mü? Tavşanlar genelde dışarıda yaşamayı seven ve bundan mutlu olan canlılardır. Kürkleri sayesinde soğuktan korunuyor olsalar da sert havalarda üşüyebilirler. Tavşanlar aslında soğuk havayla mücadele etme konusunda oldukça başarılıdır hatta sıcak iklime oranla soğuk iklimde daha iyi yaşayabilirler.
Tavşan, Lagomorpha takımı içinde sınıflandırılan tavşangiller (Leporidae) familyasını oluşturan memeli türlerinin ortak adıdır. Yavru bakımları çok azdır. 7 gün baktıktan sonra anne tavşan yavru tavşanı bırakır.
Hayvanlar için Kemirme Taşları
Söz konusu tavşan kemirme taşı içerisinde kum parçaları, ezilmiş deniz kabuğu, mürekkep balığı kemiği, toz halinde oluşturulmuş kırmızı kil ve vitaminli kalsiyum blokları yer almaktadır. Kemirgen cinsindeki hayvanlara canlılık kazandırmayı amaçlamaktadır.
Tuvalet eğitimini hızlandırmak adına tavşanınız ilk kez çişini yaptığında onu takip edin ve çişi bir bez ya da kalın bir peçeteye emdirin. Bezi ya da peçeteyi tavşana ait olan tuvalet kabının içine yerleştirin ve üzerini örtmeyin.
Tavşan bakımı aslında çok kolay bir hayvandır. En büyük dertleri ise hiçbir zaman bitmeyen tuvalet ihtiyaçlarıdır. Tavşan bakımı ve beslenmesi çok kolay bir hayvandır.
Dişiler yerdeki çukurlarda doğum yaparlar. Dişi tavşan 41 ila 42 gün süren gebelik sonucu yılda üç kere yavrulayabilir.
Ayrıca, tavşanlar kendi aralarındaki hiyerarşilerini göstermek için birbirlerini yavaşça ısırabilirler, bu “ben senden üstünüm, burada benim sözüm geçer” demektir ve tavşanlar bazen sahiplerine de tavşan yerine koyarak olara sınıf farkını anlatmak için durup dururken ısırırlar.
Çoğu insan tavşanlarını koktuklarını düşünerek, evde beslenmelerine karşı çıkar. Ancak kokunun sebebi tavşanın kendisinden ziyade, temiz tutulmayan kafes gibi yaşam alanlarıdır. Düzenli şekilde kafes temizliği yapıldığı takdirde, koku oluşmaz ve gerekli hijyen sağlanır.
Tavşanlarda tuvalet eğitimi
Kafesi temiz tutulmalı, talaşların altına serilen gazete kağıdı veya karton her gün değiştirilmelidir. Tavşan tuvaletini aynı yere yapmaya meyillidir. Özellikle idrarlarını kafes içinde hep aynı noktaya yaparlar.
Yavru tavşanlar annesine sokularak uyurlar. Eğer erken anneden ayrılmışsa ılık hissedeceği yeri seçer.
Bir ev tavşanı ortalama olarak 8 ila 14 yıl yaşamaktadır. Diğer cinslere de bakacak olursak; bir ada tavşanı 9 yıl, kutup tavşanı 18 ay, yabani tavşan ise 1 ila 5 yıl arasında yaşam sürmektedir.
Yavru tavşanlar genel olarak yeşillikten çok keyif alır. Marul ve salatalık bu yeşillikler arasından en çok sevdikleri yiyeceklerdir. Yavru tavşanların annesiyle beslenmesi sağlanamıyorsa, yavru tavşanlar için satılan yemler kullanılabilir. Yonca saman yavru tavşanların sevdiği ve yediği yiyecekler arasında yer alıyor.
Ona öğretebileceğiniz şeyler gelmesi, zıplaması ve kafesine girmesi gibi basit eylemler olmalıdır. Bunun için tok ve net bir ses tonuyla gel, zıpla veya içeri demelisiniz. Tavşanınız eylemi gerçekleştirdiğinde ona en sevdiği besini ödül maması olarak verebilirsiniz.
Tavşan Cinsiyeti Belirleme
Tavşanın narin bir şekilde kucağa alındıktan sonra kuyruğunu hafif şekilde yukarı kaldırmak gerekir. Bu şekilde genital bölgesine görsel erişim sağlanabilir. Burada dişi tavşan olması durumunda cinsel bölgesi rahatlıkla anlaşılabilir. Erkek tavşanda da penisi rahatlıkla görülebilir.
Tavşan kafesi için dikkat etmeniz gereken başlıca konu boyut ve kafesin kalitesidir. Özellikle kafes dışarda ise tavşanı kötü hava koşullarına karşı da muhafaza edecek özellikte olmalıdır. Genel itibari ile minimum bir tavşan kafesi için boyut 180 x 60 x 60 olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri