elastik uzama belli bir kuvvete kadar gerçekleşir ve eski haline geri döndürülebilir, yay örneği de belli bir yere kadar elastik uzama yapar, eski haline geri dönebilir, daha fazla kuvvet uygularsan plastik uzamaya döner bu ve yay bozulur işlevsiz olur.
Yaylar; malzeme özellikleri (elastiklik gibi) ve geometrik şekilleri nedeniyle dış yükleme/zorlanma etkisinde büyük oranda şekil değiştirebilen, iş (potansiyel enerji) biriktirerek dış etkenlerin ortadan kalkması halinde kısmen veya tamamen eski şekil ve konumlarını alabilen elastik elemanlardır.
Fakat öyle bir nokta gelinir ki, belli bir yerde kuvvet artmasa bile malzemenin boydaki uzamaları devam eder. Bu noktaya akma noktası denir. Bu noktaya gelene kadar malzeme elastik olarak şekil değiştirmiş demektir. Yani malzeme üzerindeki kuvvet kaldırıldığında malzeme tekrar eski haline dönebilecektir.
6 SARMAL YAYLAR Sarmal bir yayı çekersek yay uzar, kuvvet ortadan kalkınca yay eski şeklini alır. Çekme kuvvetini arttırınca yay daha da uzar. Kuvvet ortada kalkınca yay eski durumuna dönmez.
Yayın sıcaklığı: Yay sabiti, yayın sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Genellikle, sıcaklığı arttıkça yay sabiti de artar.
İlgili 24 soru bulundu
Esneklik, bir cismin üzerine kuvvet uygulandığında cismin şeklinin değişmesi; kuvvet kaldırıldığında cismin ilk haline gelmesidir. Esnek nesnelere örnek olarak yay, sünger, lastik verilebilir. Oyun hamuru, cam macunu gibi cisimler ise esnek değillerdir çünkü kuvvet kaldırıldığında eski hallerine dönmezler.
Tabikide kalın yay .. Çünkü kalın yaylar ince yaylara göre daha güçlüdür. Bu nedenle aynı ağırlık altında kalın yaylar daha az uzar.
Yay uzunluğu yarıya inerse sabit iki katına çıkar, uzunluk iki katına çıkarsa sabit yarıya düşer. Yay sıkıştığında veya gerildiğinde sabit değişmez.
Yayları ısıtarak düşürmek:
Sağlıklı ve daha düzgün gibi görünüyor olsa da kesinlikle çok daha tehlikeli bir uygulamadır. Isıtılan metalin direnci, yoğunluğu ve yapısı bozuluyor, eski esnekliğini yitiriyor, soğuduğunda çok sert bir hal alıyor.
Demsa Isıl İşlem - Yay Çeliği Islahı
Çelik parçanın, koruyucu gaz altında östenit faz sıcaklığına kadar (çoğunlukla 810-900 °C) ısıtılması ve bu sıcaklıkta parça kalınlığına göre belirli bir süre tutulup yağda soğutularak sertleşmesidir.
1-Yayların Kesilmesi
Aracınızın üzerinde bulunan orjinal veya spor yayların kesilmesiyle yapılan bu işlem yayların özelliğini kaybetmesine sebep olur. Baklaların kesilmesiyle istenilen alçaklığa ulaşılıyor ancak amortisör sistemine ve ön takıma fazlasıyla zarar veriliyor.
GARANTİ BOZULMAZ !!!! Amortisör ve on takımla alakalı parçalar fabrikasyon üretim hatası ve genel bir değişim programı yoksa zaten garanti kapsamında değildir.
Zamanla yaylar eskiyebilir. Söz konusu eskime, aşınma, kırılma, kopma, gevşeme ya da sertleşme şeklinde olabilir. Böyle durumlarda helezon yay değişimi yapılır.
Bu durumda da savurma, kasise girince sert darbe hissetme gibi durumlar oluşabilir. Ya da araçta bir tarafa yatma dediğimiz denge kaybı, normalinden çok daha fazla savurma dışında süspansiyon sisteminden gelen tuhaf sesler helezon yayların arıza belirtileri arasında sıralanabilir.
Amortisörler zaman geçtikçe yumuşar ve aracın sürüş güvenliği azalır, yenilenen amortisör (aslına uygun yapıldıysa şayet) bu yüzden alıştığınız yumuşamış amortisörden sonra sert gelecektir bu durum 3-4 yaşında araçta bile böyle hissedilir.
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Peki Spor Yaylar Muayeneden Geçer Mi? Spor yay alırken öncelikli olarak Tüv standartlarına uygun spor yay ürünlerini almanızda fayda var. Tüv onaylı spor yaylar araç muayenesinde herhangi bir sorun çıkartmaz çünkü Tüv standartlarına göre üretildiği için muayenede kusur sayılmayacaktır.
Sıcak veya soğuk presleme helezon yayın yapısını bozar. Oem yay gider, daha kırılgan, sertliği bozulmuş, özelliğini ve dayanımını yitirmiş yaylar kalır elinizde. Can güvenliğiniz için kesinlikle kaliteli bir markanın spor yaylarını tercih edin.
Spor yayların kullanımları araca kesinlikle zarar vermeyecektir. Eğer ki bu şekilde bir sorunla bugüne kadar karşılaşılmış olsaydı bu hizmet daha üretim aşamasındayken rafa kaldırılırdı.
3.5 cm'lik yaylar 5 cm'lik yaylara göre daha az alçaklık sağlıyor. 5 cm'lik yaylar aracı yere daha çok yakınlaştırdığından yol tutuş performansını arttırıyor ve savrulmayı önlüyor. Fakat tümsek ve çukurlarda aracın sürtmesine neden olabiliyor. Bu sebeple engebeli yerlerde 3.5 cm'lik spor yay kullanılması öneriliyor.
Daha fazla yere yakınlaştırmak isteyen kullanıcılara spor yay üreticileri iki çeşit spor yay üretimi yapmaktadır. Bunlar 3.5 cm'lik ve 5 cm'lik yaylardır. 3.5 cm'lik spor yaylar 5 cm'lik spor yaylara nazaran daha az alçaklık sağlar.
– Amortisörler yay hareketlerini dengelediği için kısa olan spor yaylar bu parçaları patlatabilir. – Gereğinden kısa üretilmiş olan spor yaylar kullanıldığında araç alt takımı gerekli süspanse işlemini yapamayacak ve araç içerisinde sarsıntılı bir yolculuk ortamı oluşabilecektir.
Yayların bütün kimyasını bozar! Isıtılan metalin yoğunluğu, direnci ve yapısı bozulur. Ayrıca metal esnekliğini de kaybedip çok sert bir hal alır. Bu nedenle ısıtılan yaylar esneme özelliğini tamamen kaybettiğinden dolayı çok kısa bir süre sonra yayların kırılması gibi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Suda sertleştirilmiş çeliklerin sertlik tabakası ince olur. Yani çelik özüne kadar sertleşmez. Fakat yağda sertleştirme işlemi ile çeliğin sertlik tabakası daha derinlere iner.
Standart bir yay çeliği,sulu yay çeliği 45 hrc sertlkte olmalıdır. Ancak yapılan iş, üretilen parça her zaman bu sertliği kabul etmeyebilir, daha sert yay çelği veya daha yumuşak yay çeliği hrcleri vardır. 45 hrc - 45 Rockwell bu işin standardıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri