Çin kaynaklarında Türklerin ok ve yay yapımında huş ağacı (Betula spp) kullandıklarına dair kayıtlar bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda ise yay yapımı için huşun en uygun ağaç olduğu belirtilmekte, bazıları ise huş ağacı ile bir tür akçaağaç kastedildiğini vurgulamaktadır (Temizkan ve Çoban, 2015; Göksu, 2018).
Bunlar arasında en çok kullanılanları, Sarıçam (Pinus sylvestris L.), Kazdağı Göknarı (Abies equi-trojani Aschers. et Sint) ve Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) ağaç türleridir. Ok gövdelerinde, mukavemet kaybı getirmeyecek şekilde hafif yapı eldesinden ötürü düşük yoğunluğa sahip ağaç türleri tercih edilmektedir.
Şu an dünyadaki en gelişmiş geleneksel yay Türk yayıdır. Akça ağacı en çok Bolu-Gerede'de yetişir. Geleneksel yay yapımında akça ağacı kullanılmasının sebebi yayda mükemmel bir performansa sebep oluşudur.
Bilinen ilk kompozit (çok parçalı) katı yay Hunlar tarafından yapılmıştır. Oklar ise fiber, karbon, alüminyum tahta veya çelikten olabilir. Oklar kompozit olarak birkaç malzemenin birlikte kullanılması ile de yapılabilir. Okun arkasında oku yönlendiren 3 tane tüy bulunur.
İngiliz Uzun Yayı, çekiş gücü 100 ile 180 arasında bir libre aralığına sahip olup, aşağı yukarı 180–200 cm uzunluğunda, Porsuk ağacından yapılan ve sağlam yapıya sahip bir yay türüdür.
İlgili 35 soru bulundu
Yay için kullanılabilecek en iyi ağaç hafifliği ve elastikiyeti nedeniyle pernaboue (Quilendesia echinata( dur. Konservatuvarda yaylar Avrupa'dan getirtilmektedir. Yayların kılları (at kuyruğun- dan) burada takılmaktadır.
Kayın ağacı sert ve sıkı yapısı ile hem kırılma dayanımı yüksek hem de ideal esnekliğe sahip ahşap oklava malzemedir. 17 mm çap ince yufka açma işlemleri için kullanılan en ideal oklava çapıdır.
Keman yayı ''pernambuco''(fernanbuk) ve brasil ağaçlarından yapılır. Fernanbuk ağacı kiremit rengi olup brasil ağacı da kahverengi renktedir. Ancak kaliteli yaylar bu ağaçlardan yapılır.
Okçulukta kiriş, yayın tutturulduğu ve çekildiği sert iptir. Eski Türkçede kirişe "çile" de denmektedir. Saf ipekten yapılan sert bir sicimden oluşur. Kirişin ortası, ok tutturabilmek için belli miktarda iplik sararak kalınlaştırılır.
Spor dalı, dart tahtası adı verilen hedefe, belirli bir uzaklıktan ufak okların atılması ile başlar. Yüksek puanı alarak skor kazanmak amacıyla oynanan spordur.
Yay malzemeleri genelde alaşımlı çeliklerdir. Örneğin; sertleştirilen çelikler, krom, silisyum, mangan, vanadiyum ve paslanmaz çelikler en çok kullanılan malzemelerdendir. Demir olmayan metallerden; prinç, çeşitli bronzlar, v.s. kullanılır.
Yine, üç yay sınıfı vardır: doğrusal (veya sabit oranlı) yaylar, değişken oranlı yaylar ve sabit kuvvet yayları.
En eski ok veya mızrak ucu Güney Afrika kıyılarında bulunmuş ve 71000 yıl öncesinden kalmadır, fakat bunlar atlatl ile atılan ucu taş temrenli mızrak ya da sivri çubuklar olabilir. Olası en eski yay buluntusu 17500-18000 yıl öncesinden kalmadır ve Almanya'nın Mannheim-Vogelstang bölgesinde bulunmuştur.
Sağlam ve kaliteli bir mobilya üretimi için gürgen ağacı doğru seçim olacaktır. Sert yapısıyla dayanıklılığı ile ünlü olan gürgen ağacı genellikle karadeniz bölgesinde yetişmektedir. İki farklı türe ayrılan gürgen ağacının bir türü karadenizde, diğer türü ise daha çok doğu bölgelerden İran'da yetişmektedir.
En çok tavsiye edilen meşe odunu, yüksek yanma performansı ve maliyet verimliliği ile bu alanda en çok tercih edilen seçeneklerin başında yer almaktadır. Meşe odunu kullanarak yakılan sobalarda uzun süreli ve kaliteli bir ısınma performansı elde edilebilir.
Ağaç oymacılığına yeni başladıysanız, huş, limon, çam, söğüt ya da at kestanesi gibi, yumuşak bir ağaç seçmeniz iyi olur. Bunların oyulması daha kolaydır. Daha tecrübeli hale geldiğiniz zaman, kiraz, akçaağaç, elma, armut, zeytin ya da ceviz gibi ağaçlar kullanabilirsiniz.
Türklerde ve Osmanlıda geleneksel yay; mersin balığı,sazan balığı veya yayın balığı dilindeki yapıştırıcı, manda boynuzu, manda ayağındaki sinir ve akça ağacı kullanılarak yapılır. Bu kadar farklı türden malzemenin bir araya gelerek yapılmasından dolayı bu tür yaylara kompozit yay adı verilmektedir.
Bir dairenin içerisindeyiz ve adım attığımız yüzey/zemin döşeme olarak adlandırılır. Döşemenin dört bir yanını saran ve görevi bir nevi döşemedeki tüm ağırlık ve yükleri kolonlara ileten betonarme sisteme kiriş denir.
Türk yayları ahşap, boynuz ve tendonlardan elde edilen sinir lifleri ve bunların hayvansal tutkallarla yapıştırılması ile elde edilen mürekkeb (kompozit) yaylardır. Ahşabın mekanik ve fiziksel özellikleri boynuz plakalar ve sinir lifleri kullanılarak iyileştirilmiştir.
Keman yayı genellikle peruuk (Peru) denilen bir bitki türünden yapılır. Peruuk, sert, dayanıklı ve esnek bir materyal sunar, bu nedenle keman yayı için uygun bir malzemedir. Ayrıca, keman yayı yapımında bazen çelik veya türevleri de kullanılabilir.
İyi bir kemanda ses tablası da dediğimiz üst kapak, ladin ya da köknar ağacından yapılmalıdır. Burguları, klavyesi, kuyruk bölümü, çenelik ya da çene desteği abanoz ağacından veya ikinci kalite olarak gül ağacından yapılan kemanlar tercih edilmelidir.
Doğal yay kılı at kuyruğundan yapılır. Daha net ses verir ve kullanım süresi yapay kıllara göre çok daha uzundur. Yapay kıllar ise plastik malzemelerden üretilmektedir. Sürtünmeyle kıl miktarı ve ses parlaklığı zamanla azalır.
Hafifletilmiş, sağlam ve şık olan bu çakının adındaki Z kısaltması, sap malzemesi olarak zeytin ağacının kullanıldığını göstermektedir. Zeytin, bıçak saplarında açık renk ahşap talebini karşılayan önemli bir malzemedir.
Çok ince ve geniş yufkaları açarken kullanılan ince (2–3 cm çaplı) uzun oklavaların esnemez, düzgün düzeyli ve sert olması, alt düzeyin düz ve esnemez olması, hafif esneyebilen malzemeden olan oklavanın orta kalınlığının kenar kalınlıklarından biraz fazla olması normaldir.
Merdane ya da oklava yoksa hamur açma işlemi için içi su ile doldurulup dondurulmuş pet şişe kullanabilirsiniz. Tabii bu çok daha zahmetli olabilir; ancak hünerli ellerden kurtulamayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri