Burada yaya, ordu askerlerinin atsız asker olmalarını betimler. Piyade askerlerdir. Müsellem ise bu askerlerin vergiden muaf olmalarını anlatır. Ancak zamanla ordu isminde yer alan müsellem, atlı askerleri anlatmak için kullanılmıştır.
Yaya, atlı (süvari) olmayan askerledir. Müsellem ise bu yaya (piyade) askerlerin olağan üstü vergiden muaf tutulmaları demektir. Osmanlı Devleti'nin ilk düzenli ordusu olan yaya ve müsellem, barış döneminde tarımla uğraşırdı. Yaya ve müsellem ocağı piyade askerlerden oluşurdu.
Müsellem, Osmanlı Devleti'nde, pek çok görevi yerine getiren, harp zamanlarında ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek ve yol açmak gibi hizmetlerle mükellef kimse. Buna karşılık barış zamanlarında bütün vergilerden muaf sayılıyorlardı.
Kapıkulu, Osmanlı Devleti'nin sürekli ordusunu oluşturan ve doğrudan padişaha bağlı olan yaya, atlı ve teknik sınıftan asker ocaklarına ve bu sisteme verilen addır.
Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinde ellerindeki çiftliklerine karşılık atlarıyla sefere giden, daha sonra geri hizmet kıtası olarak hizmet gören, vergiden muaf oldukları için bu unvanla anılan askerî grup.
İlgili 41 soru bulundu
Vergi muafiyeti hususu yaya gücü- nün bu durumunu ifade eden “müsellem” kelimesiyle karşılanmış, böylece atlı yahut yaya olarak istihdam edilen bu birliklerin adı askerî terminolojide yaya ve müsel- lem şeklinde yer almıştır.
Osmanlılar'da geri hizmet kıtalarından oluşan askerî teşkilât. Osmanlı ordusunun ilk maaşlı piyade birliği olup muhtemelen Orhan Bey döneminde kurulmuştur.
Yaya ve müsellemler ise, savaş süresince ulufe alıp, Osman Bey'in taşrada oturan hassa kuvvetleri sayılıyordu. Aslında Yaya ve Müsellemlerin sanki iki fonksiyonu vardı. Birincisi hassa kuvvetler olmaları, ikincisi ise eyalet askerleri olmalarıdır.
Yaya, trafikte yürüyerek ya da koşarak seyahat eden insanlara verilen ad. Bazı toplumlarda paten ve kaykay gibi küçük tekerlekli araçları kullanan kişiler de yaya olarak kabul edilir. Günümüzde bu terim çoğunlukla yolda ya da kaldırımda yürüyen insanlar için kullanılır.
Askere gidecek kişiler için birçok iyi dilekte bulunulmaktadır. Askere giden insana en çok hayırlı teskereler cümlesi söylenmektedir. Askere giden kişilere sağ salim dönersin inşallah cümlesi de söylenmektedir.
Günümüzde çok kullanılmayan ancak merak eden kelimeler içerisinde müsellem sözcüğü gelmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit bu kelimenin anlamı, 'İnkar edilemeyen ya da karşı çıkılamayan ve söz götürmez' şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkün.
Öyle ki Yeniçerilerden ciddi verim alınınca Yaya ve Müsellemlere ihtiyaç kalmadı ve 15. yüzyılın ortasında geri hizmete alındılar. 1582 gelindiğinde ise bu birlikler tamamen kaldırıldı.
Azaplar: Azab veya azap, Osmanlı devletinde çoğunlukla garnizon askeri olarak görev yapan bir askeri birim. Sözcüğün anlamı "bekar erkek"tir. Henüz evlenmemiş genç erkekler azab yazılabilirlerdi. Gönüllülerden oluşan yayalardır.Savaşta ordunun en önünde yer alırlardı.
Buna göre devamlı surette savaşa hazır yaya ve atlı bir kuvvetin bulundurulması gerekiyordu. Bu maksatla Türk gençlerinden meydana getirilen bu ordunun atsız askerine "Yaya", atlı askerine de "Müsellem" adı verildi.
(Sadrazam, Padişahın sağ koludur.)
Türkmen kökenli olan Yaya ve Müsellem Teşkilatı yerine devşirme kökenlilerden oluşan Yeniçeri teşkilatı oluşturulup, Yaya ve Müsellemler geri hizmete çekilmiştir.
Bu sorunun cevabı: Hayır, elbette değil. Trafik yasası, kimin öncelik hakkı olduğunu belirliyor. Örneğin: Herkes biliyor ki normal yolllarda sağdan gelen sürücünün öncelik hakkı vardır.
Yaya haklarının tanımlanması, sahiplenilmesi, fiilen tanınması ve uygulanması için somut bir çerçeve ilan edilmektedir. Bu nedenle; Bütün yerleşim merkezlerinde, örgün ve yaygın yaya kaldırımı ağının bulunması, en temel yaya hakkıdır. Bütün yerleşim alanlarında yaya kaldırımlarının yapımı zorunludur.
Yayaların Uyması Gereken Genel Kurallar
Cadde ve sokaklarda her zaman yaya kaldırımını kullanılmalıdır. Karşı kaldırıma yaya geçitleri kullanılmalıdır. Kaldırımdan inerken, karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa yine sola bakıp öyle geçilmelidir. Yaya kaldırımı olmayan yerlerde yolun solundan yürünülmelidir.
Deli adı verilen süvarilerden oluşan bu birlik, savaşlarda üstün cesaret göstermeleri ve farklı giyinme şekilleri sebebiyle bu isimle anılmıştır. Asıl olarak kendilerine kılavuz, rehber manasına gelen delil ismi verilmesine karşın, cesur ve korkusuzca düşmana atılmaları nedeniyle halk arasında deli olarak anılmışlardır ...
Yayalar atsız olan Piyadelerdir. Müsellem ise atlı olan süvari askerlerdir.
Karma atlı aşiret kuvvetlerinden oluşup Orhan Bey zamanında yaya ve müsellem kuvvetleri ile sistematikleşmeye başlamıştır.
Cebeci Ocağı, Osmanlı ordusunda, silahların temin edilmesi, korunması ve sefer zamanında cepheye götürülmesiyle görevli kapıkulu ocağı idi. Ocağın adamlarına, Cebeciler denilmekteydi. Cebeci Ocağı, Fatih Sultan Mehmet zamanında kurulmuştur. Banisi Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'dir.
Peygamber ve Hz. Ebû Bekir dönemlerinde gönüllülüğe dayanan askerlik şekli, Hz. Ömer zamanında divanın kurulmasıyla birlikte mecburiyet kazanmış, böylece, düzenli ordunun kurulması yönünde ilk adım atılmıştır.
Akıncıların görevi, Osmanlı Devleti'nde sınır güvenliği sağlamak, fetih bölgelerinde keşif yapmak, istihbarat toplamak, düşman ülkelere akınlarda bulunmak ve ordu için öncülük hizmetle- ri gibi, zamanın tabiri ile “beşinci kol kuvveti”nin vazifelerini yapmaktır. Akıncı teşkilâtını, Evrenos Bey'in kurduğu sanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri