Kırmızı şarap mezeleri ile küflü peynir gibi tadı keskin ve sert peynirler tüketilmesi önerilir. Ayrıca gravyer, otlu peynir, parmesan peyniri ve gouda peyniri de kırmızı şarabın tadına tat katar. Kırmızı şarabın çeşidine göre cheddar veya eski kaşar da önerilir. Peynir ile reçel de önerilerimiz arasında.
Ortalama sertlikteki bir kırmızı şarap, kırmızı etin ayrılmaz bir parçasıdır. Beyaz şarabın aksine akşam yemeğinde soslu et, antrikot, köfte ya da biftekle tercih edilebilen kırmızı şarabın yanına en çok yakışanlardan biri de peynirdir.
Beyaz şarap ile kabuklu deniz ürünleri, balık, kümes hayvanları tercih edilmelidir. Beyaz şarap ile keçi peyniri, kaşar peyniri gibi peynirler tercih edilebilir. Kırmızı şarap ile Izgara bonfile, sade burger, ızgarada pişirilmiş kuzu eti, baharatlarla marine edilmiş ve odun ateşinde pişirilmiş etle çok uyumludur.
İlgili 43 soru bulundu
Peynir tabağında kullanılan peynir çeşitleri; beyaz peynir, İzmir tulumu, örgü peyniri, eski kaşar peyniri, İsli çerkez peyniri, küflü peynir, taze kaşar peyniri, Kars gravyeri, sepet peyniri, gouda Van otlu peyniri ya da Mihaliç peyniri gibi yerli ve yabancı peynirlerle hazırlayabilirsiniz.
Alkol alıyorsanız belli bir miktar kırmızı şarap kalp dostudur. İçerdiği resveratrol ve catechin nedeniyle antioksidan özelliği olan kırmızı şarap, damar duvarını korur ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Günlük olarak, kadınlarda 1, erkeklerde 2 kadehten fazla tüketilmemesi tavsiye olunur.
Ölçülü miktarda kırmızı şarap içmek, kalp, bağırsak ve beyin sağlığını artırmak da dahil olmak üzere belirli sağlık yararlarına sahip olabilir. Bunun nedeni, antioksidan, anti- inflamatuar ve lipid iyileştirici etkileri olan bileşikler içermesidir.
Beyaz şarap soğuk, kırmızı şarap ise oda sıcaklığında içilir (16-17 derece). Beyaz şarapların aromaları soğukken, kırmızı şarabın aroması ve rengi ise sıcakken daha iyi algılanır. Beyaz şarabın soğukluğunu korumak amacıyla, kadehinin boyutları daha küçüktür.
Kırmızı şarap kadehlerinin daha balonumsu, geniş bir yapıya sahip olması gerekiyor. Bunun da nedeni kırmızı şarabın beyaza göre daha yoğun ve kıvamlı bir yapıya sahip olması ve mayalanma süresinin de beyazdan farklı olması. Bu nedenle de aromasını alması amaçlı daha geniş bir bardakta servis ediliyor.
Cabernet şarabı, kırmızı şarapların en koyu ve en ağır olanıdır.
13. Şaraba buz konmaz. Şaraba buz konmaması kuralının ardındaki düşünce, buzun eriyerek şarabın tadını bozması. The Kitchn dergisine göre, şarabı buz dolabında ya da derin dondurucu da bir süre bekletmeden içmeniz gerekiyorsa, en kısa soğutma yöntemi içine buz atmak.
Prensip olarak şarap içiminde sıra şu şekildedir; Beyaz şarap kırmızı şaraptan önce, hafif şaraplar ağır şaraplardan önce, sek şaraplar tatlı şaraplardan önce, genç şaraplar ise yıllanmış şaraplardan önce tüketilmelidir. Yemek ve şarap kültür ilişkisinde ise durum farklı.
Kırmızı şarap, rengini üzümün suyu ve kabuğunun belli bir süre temas etmesi sonucu alır. Tadı beyaz şaraba göre daha buruktur. Bunun nedeni çekirdekten şaraba geçen tanen maddesidir. Alkol derecesi %11 ile %13 arasında değişmektedir.
Alkollü içkiler, polifenollerde yetersiz kalmalarının yanı sıra, genellikle limonata veya kola gibi şekerli karıştırıcılarla içilir ve bu da kan şekerinin yükselmesine neden olur.
Roze (Fransızca: rosé) veya blush, üzüm kabuğunun renginin bir kısmını içeren, ancak kırmızı şarap olarak nitelendirmek için yeterli renkte olmayan bir şarap türüdür.
- Kırmızı şaraplar, kadehin yarısına kadar doldurulur. Bundan amaç, şarabın kadeh içinde yumuşakça dolaştırılarak, kadeh içindeki şarap kokusunun daha iyi alınmasını sağlamaktır.
Yatık pozisyonda duran şişede mantar kapak sıvı ile temas ederek şişecektir böylelikle şişe içerisine oksijen girmesini engelleyerek şarabınızın bozulmasını engeller. Mantar kapaklı şişeyi dik pozisyonda tutarsanız bir süre sonra mantar tıpa kurumaya başlayacak ve şarabın hava ile temas etmesine neden olacaktır.
Ağırlıklı olarak kırmızı şarap (beyaz şaraplı versiyonu da vardır), portakallı gazoz, elma, portakal, limon ve şeftali, rum, şeker ve tarçın kabuğuyla yapılır. Ben gazoz yerine portakal suyu kullanmayı tercih ediyorum.
Orta miktarlı şarap tüketimi
Bazı doktorlar “orta” tüketimi kadınlar için günde bir 150 ml kadeh şarap ve erkekler için günde iki bardak şarap olarak tanımlar. Şarap tüketiminin olumlu tıbbi faydalarına dair hemen hemen tüm araştırmalar ılımlı tüketim ile aşırı tüketim arasında bir ayrım yapar.
Sert içkiler, insanların kendilerini daha çekici hissetmelerini de sağlıyor. Kırmızı şarap ve bira ise insanları rahatlatıyor.
Alkollü içkilerin arasında alkolsüz içecekler de için. Örneğin bir kadeh şarabın ardından bir bardak su için. Böylece alkolün yan etkileri azalacak, kanınızdaki alkol oranını düşük olacaktır. Kuruyemiş, cips gibi susuzluğu artırıcı yiyecekleri alkol içerken yememeye özen gösterin.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir.
Düzenli ve yeterli miktarda kırmızı şarap içmek, kandaki omega 3 seviyesini yükseltir. Bu da özellikle zihin sağlığı açısından önem arz eder. Kırmızı şarabın özellikleri listesinde bir diğeri de kanser riskini azaltmasıdır diyebiliriz. Birçok kişinin bildiği gibi kırmızı şarap iyi oranda antioksidan içerir.
Yapılan çalışmalar günde bir kadeh şarap içmenin hem erkeklerde hem de kadınlarda birçok kardiyovasküler hastalığın oluşmasını önlediğini onaylamıştır. Ayrıca her gün içilen bir kadeh şarap demans, diyabet ve osteoporoz gibi hastalıkların tedavi süreçlerinde de olumlu etkiler göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri