Sıcak su testi: Tereyağı bütün halde eriyorsa gerçek, parçalanarak eriyorsa sahtedir. Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Sonbahar ayında ise çiçekler ve otlar kuruduğu için bu dönemde üretilen tereyağının rengi açık sarı olur. Kış aylarında inekler çayırlarda değil de içerde kuru ot, saman, buğday ve arpalarla beslendikleri için bu aylarda üretilen yağların rengi beyaza yakındır çünkü bu otlar renk verici karotenoid maddesi içermezler.
Aldığınız tereyağı hakkında kuşkularınız varsa, tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar.
Tereyağı tebliğine göre, yoğurt üretiminden elde edilen tereyağına yayık tereyağı denilmektedir. Başka bir deyişle yayık tereyağı üretiminde süt kreması değil yoğurt kaymağı kullanılmaktadır.
Bir miktar tereyağı alarak kaynayan suyun içerisine atmanız halinde tereyağı parçalara ayrılmadan tek parça halinde eriyorsa satın aldığınız tereyağını tüketebilirsiniz. Sabit kıvamlı bir yağ çeşidi olan tereyağı, dondurucudan çıkardığınızda oda sıcaklığında erimeyen tereyağı, gerçek tereyağıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Patates nişastası varsa çabucak erir
Bitkisel yağlar ile tereyağı taklidi yapılmışsa, o tereyağı 30 derece gibi sıcaklıklarda eriyecektir. Ancak patates nişastası da tereyağın içine eklenmişse, tereyağı 20 derece gibi oldukça düşük sıcaklıklarda erimeye ve hatta dağılmaya başlayacaktır.
-Yayık tereyağı, yüksek kaliteli sütlerden elde edilir ve genellikle doğal yöntemlerle üretilir. Tereyağı yapımında kullanılan süte, yayıkla yapılan işlem sırasında herhangi bir katkı maddesi veya koruyucu madde eklenmez. Bu nedenle, yayık tereyağı doğal ve sağlıklı bir tereyağıdır.
Mayalanırken elde ettiği aroma zenginliği ile de en sağlıklı yağlar arasında yer alıyor. Besin değeri süt kremasından yapılan normal tereyağların iki katı olan bu saf tereyağ, buram buram süt kokusuyla sofralarınıza sağlık ve lezzet katacak.
Kars Yayık Tereyağı Az Tuzlu, yüksek kaliteli sütlerin özenle işlenmesiyle elde edilir. Geleneksel yayık yöntemi kullanılarak yapılan üretim süreci, tereyağına özgün bir lezzet kazandırır. Az miktarda tuz eklenerek dengelenen bu tereyağı, doğal ve saf bir ürün olarak sofralarda yerini alır.
Hakiki Köy Tereyağı Topak (1Kg) - 152.78 TL + KDV.
Tereyağının yıkanması, lezzetin düzelmesini ve dayanıklılığın artması sağlar. Tereyağı taneli bir kitle halinde birikir. Bunun yoğrularak homojen bir kitle haline getirilmesi gerekir. Bu amaçla yıkanmış olan tereyağı topağı silindirler arasından geçirilir.
Tereyağının derin dondurucuda (-18 °C) yaklaşık 6-8 ay bozulmadan kalabilme özelliği vardır.
Yayık tereyağı, halk dilinde yoğurdun yayık vasıtasıyla çalkalanarak tereyağına dönüştürülmesi olarak tabir edilmektedir. Sadece süt kremasından elde edilen tereyağına göre biraz daha aromatik bulunmaktadır.
Tereyağının klasik rengi sarıdır. Eğer tereyağı yaptığımız süt inek sütü ise, buradan ineğin doğal yollarla çayırlarda otlandığını ve taze çimen ya da ot yediğinin bir göstergesi olarak gösterilebilir.
Sürü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendiğinden bu dönemlerde üretilen tereyağı daha sarı olur. Sonbahar ve kış ayarında ise sütü veren hayvanlar kuru gıdalar ile (saman, arpa, buğday, yulaf, hazır yemler) beslenmeye başlayacağından daha açık renkte olabilmektedir.
Tuz eklenmemiştir. Yoğurdun yayıklanmasıyla elde edilmiştir. En az %82 süt yağı içerir.
Sütaş Yayık Tereyağı tamamen doğaldır. İçinde yalnızca Sütaş çiftliğinin taptaze, kaliteli sütlerinden elde edilen süt kreması ve yoğurt vardır. Katkı maddesi, koruyucu ya da kıvam arttırıcı içermez.
Sütün önce yoğurda ardından da yayık vasıtası ile tereyağına dönüştürülmesi ile halk dilinde "yayık tereyağı" elde edilir. Sütün yağınının seperatör adı verilen bir makine vasıtası ile çekilmesinden elde edilen ürünün sanayideki adı "krema", köylü ve halkın bir kısmının bildiği adı ise "kaymak" dır.
Çiftlikten Sofranıza doğallığını güvence altına aldığımız Sütaş Yayık Tereyağı, yoğurdun yayıklanmasıyla elde ediliyor. Enfes lezzeti ve yüksek besin değeriyle «hem kendine hem keyfine bakanları» mutlu ediyor. Yemeklere, hamur işleri ve kahvaltılara benzersiz bir lezzet katıyor.
Tereyağının yağ oranı kütlece %82' dir. Diğer %18 kısım, su ve süt proteinlerinden oluşur.
Margarinle tereyağı arasında karar vermeniz için yardımcı bilgiler. Margarin, iş kalp sağlığına geldiğinde genelde tereyağından üsttedir. Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir.
En çok uygulanan hile tereyağına süt kreması yerine margarin ya da ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, palm yağı, hayvansal kaynaklı farklı bitkisel yağların eklenmesi sayılabilir. Tereyağına farklı aroma, katkı maddelerinin ve gıda boyası ilaveleri gibi işlemlerde uygulanan tağşişlerdir.
Önemli olan tereyağı üzerinde dalga dalga renk koyulukları olmamasıdır. Eğer kontrol edilen tereyağında renk koyulukları ve belirgin renk farklılıkları varsa bozulduğu düşünülebilir. 2 - Koku: Herhangi sorunu olmayan tereyağı koklandığında süt kokusu gelecektir.
Derin bir kaba konulan malzemeler yağ ve su ayrışana kadar çırpılır. Bu işlemin sonunda yağ kabın üstüne çıkmaya başlar. Bu aşamada az bir miktar soğuk su eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Su ve yağ iyice ayrıştığında tereyağı hazır demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri