Normal yoğurt ile de yayla çorbası yapabilirsin lakin aynı lezzeti yakalaman zor. Ancak limon, limon tuzu, ya da biraz sirke kullanman gerekir yinede eğreti durur.
Yayla çorbası veya yoğurt çorbası, Türkiye'nin her bölgesinde hazırlanan ve tüketilen en önemli malzemesi yoğurt olan bir çorbadır. Yöresine göre isimi ve içine katılan malzemeleri değişen bir tattır yayla çorbası.
Ilık süt ve sarımsağı da koyalım, arada karıştırarak pirinçler iyice yumuşayana kadar pişirelim. Tencereyi ocaktan alıp tuzunu ekleyelim. En son sosumuzu gezdirip servise hazır edelim. Afiyet şifa olsun.
Öncelikle tenceremize süzme yoğurt, un, yumurta ve 2, 5 su bardağı kadar soğuk suyumuzu koyup el blenderı veya çırpıcıyla iyice çırpıyoruz, pirinci ve kalan suyumuzu ilave edip ocakta kaynayana kadar aynı yönde karıştırıyoruz.
Yoğurt çorbasına un yerine nişasta konur mu? Not: Yoğurt çorbasına nişastalı ve kekikli pişirmek yayla köylülerinden öğrendiğim bir yöntem, çorbaya kıvam kazandırıyor, ölçüsünden fazla koymayın çorbanızı pelteleştirir. Tarifte arzu ederseniz kuru nane de kullanabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Yumurtasız Unsuz Yayla Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır? Pirincimizi bol suda orta ateşte yumuşayana kadar haşlayıp süzüyoruz. Tenceremize yoğurt ve soğuk su ilave ederek karıştırıyoruz. Yüksek ayarda çorbamız kaynayana kadar sürekli karıştırıyoruz.
Yayla çorbası genellikle pirinçle veya buğdayla yapılabilir ancak evde bu malzemeler yoksa ya da uzun uzun haşlamak yerine daha pratik bir çözüm arıyorsanız şehriyeyle de çok nefis bir yayla çorbası yapabilirsiniz.
Süzme Yoğurtlu Yayla Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle uygun bir tencereye yıkadığımız pirinci alalım. Üzerine su ilave ederek ara ara karıştırarak pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim . Pirinçlerimiz haşlanırken diğer taraftan çorbanın terbiyesi için süzme yoğurda yumurta ve unu ekleyelim.
1 su bardağı kadar arpa şehriye ekleyip yavaş yavaş suyunu da ekleyip kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra altını kısık tercihen tereyağını yoksa sıvı yağı kızdırıp içine naneyi ve pulbiberi de ekleyip çorbaya katın tuzunu atın ,bir taşım daha kaynasın ve servis edin. Afiyet olsun.
Pirinçler haşlanırken yoğurdun içine tuzu, unu ve yumurtayı ekleyip çırpalım. Haşlanan pirinçlerin suyundan yoğurda bir kepçe ekleyelim. Yoğurdu yavaş yavaş pirinçlerin üzerine ekleyelim. Sürekli karıştırarak kaynamaya bırakalım.
Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır. Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir.
Çorbanın kesilmemesi için en önemli şey su ile yoğurtlu karışımdan birinin soğuk olmaması ve çırpıcı ile sürekli karıştırılmasıdır. Çorbanın altını kısın ara ara karıştırmaya devam edin. Ardından tavada sıvı yağ ile tereyağını eritin üzerine nane dökün ve biraz pişirin.
Yayla çorbası, pirinç, un ve yoğurt gibi malzemelerden meydana gelen ve Anadolu mutfaklarının yaz kış vazgeçilmez lezzetlerinden biri hâline gelmiş bir çorbadır. Halk arasında yoğurt çorbası adıyla da anılmaktadır.
İçinde bolca yer alan yoğurt ile vitamin kaynağı yayla çorbasının yararları sayılmakla bitmez. Bunlardan birkaçı; yüksek kolesterol ve şeker hastaları adına çok faydalıdır. İyi kolesterolü yükselterek, kötü kolesterolü düşürür. Yağların harcanması kolaylaştırılarak şişmanlamayı önler.
8) Çorbanın Ekşiliğini Ne Alır? Genellikle yoğurt çorbalarında ve salçalı soslarla hazırlanan çorbalarda karşılaşılabilen bu durumun da çözümü oldukça basit: süt. Çorbanızın ekşi olduğunu düşünüyorsanız azar azar süt ekleyebilirsiniz. Ekşiliğin azaldığını düşündüğünüzde süt eklemeyi bırakabilirsiniz.
Küçük bir tavada tereyağı, salça ve naneyi kavuralım. Çorbanın içine katalım. Bir taşım kaynatıp altını kapatalım. AFİYET OLSUN.
Et suyu ya da tavuk suyu ile de hazırlayabilirsiniz.
Hazır yayla çorba paketi içerisindeki malzeme tencere içine koyulmalıdır. Daha sonra yoğurt da bu malzemenin üzerine tencere içerisine ilave edilmelidir. Yaklaşık olarak 10 dk kadar çorba kaynayana kadar karıștırılmalıdır. Çorba kaynadıktan sonra bir müddet daha ocakta kısık ateşte kaynamasını beklemelisiniz.
Süt kullanıldığındaysa da çorbaya eklenen sıvı miktarı artıyor doğal olarak. Bu nedenle normalde çorbaya eklenmesi gereken su miktarını ekleyeceğim süt miktarı kadar azaltıyorum. Örneğin 1 su bardağı süt ekleyeceğim çorbaya normalde 5 su bardağı su koymam gerekiyorsa bunu 4 su bardağına indiriyorum.
Yapılışı: Porselen bir kasede yumurta sarısıyla süt çırpılır, üzerine sıcak çorbadan bir kaşık ilave edilerek tekrar karıştırılır ve hepsi çorbaya ilave edilir. Çorba 5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır.
Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir. Eğer çorbanın unu az gelmiş ise ayrı bir kap içerisinde un ve tereyağını pişirerek çorbaya ilave edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri