Yayla Çiğ Köftelik Bulgur, incecik tanelerden oluşan bir bulgur cinsidir. İnce taneli bulguru sadece çiğ köfte tariflerinde değil, kısır yapımında da kullanabilirsiniz.
İnce bulgur köftelerin ve kısırların olmazsa olmazı bir malzemedir. Pilavlık bulgura kıyasla daha ince öğütülerek elde edilir ve çiğnemesi, hazmı kolay, lezzeti bir harika olur. Paketli satılan halinde ise adı kısırlık ya da köftelik bulgur olarak geçer.
Çiğ köftelik bulgur, köftelik bulgurla karıştırılarak köftelerde ve kısırda kullanılabilir.
İçli köfte, kısır gibi tariflerde bulgur yerine kinoa kullanabilirsiniz. Ancak kinoayı, bulgura göre daha fazla kaynatmanız gerektiğini unutmayın. Gluten içermeyen gıdalardan biri olan pirinç, Türk mutfağının demirbaşlarından biridir.
Köftelik bulgurun bir boy küçüğü olan ince bulgur, sarı bulgur çeşitlerinin en küçük boylu olanıdır. Daha az suyla yumuşayıp daha kolay yoğrulduğu için genelde çiğköfte yapımında tercih edilir. Çiğköftenin yanı sıra köfte ve kısır yapımında da köftelik bulgurla birlikte kullanılabilir.
İlgili 30 soru bulundu
2 su bardağı ince bulguru geniş bir kaseye alın. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Streç film ile üzerini kapatıp bulgurların şişmesini bekleyin. Yaklaşık 10-15 dakika bulgurlar şiştikten sonra tane tane olması için güzelce karıştırın.
“Kısırlık bulgur nedir?” sorusunun cevabını merak eden bireyler için kısırlık bulgur, normal bulgurun incesidir. Pilavlık bulgura göre daha hafif, ince bir yapıya sahip olan bakliyatlar, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir.
Triticum durum cinsi sert buğdayların tekniğine uygun olarak kaynatılması, kurutulması ve ince kırımı ile elde edilir.
Köftelik Bulgur: Midyat bulgurdan daha ince olan; köfte, salata, çorba ve çeşitli tahıllarda kullanılan ince bulgur çeşididir.
Lezzetinden doyum olmayan pratik iri bulgurlu kısır. Normal pilav yapar gibi tencereye bir çay bardağı yağımızı kızdırıyoruz. Yıkayıp suyunu süzdüğümüz iki su bardağı bulgurumuzu ekliyoruz. Bir tatlı kaşığı tuzumuzu serpiyoruz ardından iyice kavuruyoruz.
bulgur yumuşayınca soğan ve sarımsağı rendeleyip bulgura ekleyelim, salçaları,baharatları, limon suyunu ,tuzu ve nar ekşisini de ekleyip iyice yoğuruyoruz, en son doğradığımız maydanoz ve yeşil soğanı zeytinyağını da koyup bir iki karıştırıyoruz ve elimizle şekil verip servis tabağına alıyoruz, deneyen herkese afiyet ...
Bulguru bir kase içine alın, üzerine sıcak suyu ekleyerek ağzını streç film ile kapatın ve şişinceye kadar dinlendirin (yaklaşık 20 dk).
Kalın bulgur hem suyu kolay çekip hemen şişmiyor hem de pişirmeden kullanım için çok uygun bir çeşit değil. Bu nedenle kısır yapımı için öncelikle ince bulgura ihtiyacımız var. 1 su bardağı ince bulgur için 3/4 su bardağı sıcak su (1 su bardağından 1 parmak eksik) yeterli olacaktır.
Hanımlar kısır yaptım sulu oldu ne yapabilirim ? dökmek istemiyorum. Evet biraz daha bulgur katıp üzerini kapatın dinlendirin bencede olur...
Siyez Bulgurunun Besin Değeri
Her yiyeceğin besin değeri olduğu gibi siyez bulguru da kendine özgü besin değerine sahiptir. Siyez buğdayından elde edilen bulgurbesin değeri açısından oldukça zengin. Mesela, siyez bulgurunun 100 gramında 25 gram protein bulunuyor.
İnce bulgur genelde köfte tariflerinde, kısırlarda ya da salatalarda kullanılıyor. Kalın bulgur ise daha çok pilavlarda ve çorbalarda tercih edilen bir bulgur türü. İnce bulgur yapısı gereği çabuk su çeken ve şişen bir yapıya sahipken kalın bulgurlar daha uzun süre pişirilmeye ihtiyaç duyan bir bulgur türü.
Hazır olan köfteden küçük toplar oluşturarak serçe parmağınızı ile ortasına batırın. Şekillendirme aşamasında da elinizi su ile ıslattığınızda çok daha rahat şekil verdiğinizi göreceksiniz.
Kuru soğan ince doğranır tencereye ayçiçek yağı konulup ısıtılır ve soğan ilave edilip kavrulur. Soğan yumuşayınca salçalar eklenip kavrulur ve üzerine 2.5 su bardağı sıcak su eklenir ve kaynamaya bırakılır.
1. Adım: Isıya dayanıklı genişçe bir kap içerisine iki su bardağı ince bulgur konur. Üzerine yaklaşık 1,5 su bardağı kadar taze kaynatılmış su eklenir. Lezzetli bir sonuç elde edebilmek için içme suyu tercih edilmelidir.
Geniş bir tepsiye 3 su bardağı ince bulgur koyulur, üzerine 2 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek 3 su bardağı kaynar su dökülür ve üzerine ikinci bir tepsi kapatılarak bulgur yumuşamaya bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri