Latince adı 'Sideritis' olan Yayla çayı, ballıbabagiller familyasındandır. Anavatanı İspanya ve Türkiye'dir. Ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve Güney Anadolu'nun orman içlerinde, çalılıklarda ve dağ eteklerinde yetişir.
Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olmasına karşın dünya üzerinde tropik ve subtropikal bölgelerde de yetiştirilmektedir.
Çay nerede yetiştirilir? Çay bitkileri, en az yüksek yağış miktarı ve hafif soğuk iklimlerde en iyi şekilde büyür. Bu bitkiler asidik toprakları tercih eder ve farklı yüksekliklerde yetiştirilebilir. Çay bitkisi şimdiye kadar deniz seviyesinden 2200 metre yüksekliğe kadar büyüdüğü ölçülmüştür.
Türkiye'de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
FAO istatistiklerine göre 2018 yılı dünya çay üretiminde Çin %41, Hindistan %21, Kenya %8, Sri Lanka %5, Vietnam %4, Türkiye %4, Endonezya %2, İran %2 ve diğer üretici ülkeler %13 paya sahiptir.
İlgili 41 soru bulundu
Çay En Güzel Nerede Yetişir? Dünya genelinde en iyi çay Hindistan ve Çin sınırları içinde yetişmektedir.
Kaçak çay orjinal olarak Sri Lanka'nın yüksek dağlarından üretilen iri yapraklı bir çay türüdür.
çaykur kota koyuyor. kota şöyle hesaplanıyor. 1 dönüm çaylıktan 1 ton çay elde ediliyor. bunun 350 kilosunu çaykur'a satabiliyorsunuz. bazen çay çok çıktığı dönemlerde 250 kiloya kadar düşüyor bu kota.
Çay genellikle Yengeç ve Oğlak dönenceleri arasında, yıllık 1000-1250mm'ye kadar yağış alan yerlerde ve 10-30 °C sıcaklıkları arasında yetişir. Deniz seviyesinden 2400 metreye kadar olan yüksekliklerde yetişir.
Çay yetiştirmek için uygun olan en iyi iklimler çok fazla yağış alan ve ılık iklimler olmaktadır. Farklı yüksekliklerde yetiştirilebilen çay, asidik toprakları tercih etmektedir. Çayın ekilmesi gereken en fazla yükseklik 2200 metre olmaktadır.
Fidan araları 1,5 veya 2 metre sıralar arası 4 veya 3 metre olmalıdır.Bir dönüme 130 ile 160 arasında fidan dikimini yapabilirsiniz.
Çay bitkisi çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik verim yaşı 50 yıldır, 100 yıl yaşabilmektedir. 1881 yılında Ogust Kunntz ismindeki botanikçi çayı Camellia sinensis olarak isimlendiriyor ve bu ismin sonuna parantez içinde (L) (OK) harflerini koymak sureti ile bu ismin Linaus ve O.Kuntze'e ait olduğunu işaretliyor.
Kumdan kile kadar birçok asit karakterli toprakta çay yetiştirilebiliyor. İdeal olarak ise süzek ve sıcak topraklar tercih ediliyor. Kireçli topraklarda çay zarar görüyor. Çayın yetiştirilecek toprağın pH düzeyinin 4.5 ile 5.8 arasında olması bekleniyor.
İlkbahar ve yaz mevsimlerinde olmak üzere yıl içerisinde iki kez hasat yapılır. Yaprak ve tomurcuklar koparıldıkları andan itibaren oksidasyon gerçekleştiği için zaman kaybetmeden işlenmek üzere üretim tesisine sevk edilir.
Bir dönüm çay bahçesi ortalama 600 kg ila 1000kg arası çay verir ve bunun 350 kg.'sini ÇAYKUR almayı taahhüt eder.
Ülkemiz koşullarında çayda genellikle 3 hasat dönemi vardır.
Örneğin bu sene bir üreticinin 10 dönüm çay arazisi varsa dönüm başı 600 kilodan toplamda bir sürümde 6000 kg çay satabilir. Kontenjan ise; dönüm başı günlük ne kadar çay satabileceğini belirler. Örneğin kontenjan 15 kg belirlenirse 10 dönüm arazisi olan üretici 150 kilo günlük satış yapabilir.
Çay genellikle yıllık 1000 ile 1250 mm'ye kadar yağış alan yerlerde yetişmektedir. Ayrıca çayın yetişebilmesi için 10 derece ile 30 derece arasında sıcaklığa ihtiyaç bulunur. Bu nedenle ülkemizde genellikle Doğu Karadeniz Bölgesinde üretimi yapılmaktadır.
Rize ilinde yıllık yağışın çok fazla olması, yüksek oranda nisbi nemin olması, güneş ışığının yetersizliği ve tarım alanlarının genel olarak engebeli oluşu bitki deseninin sınırlandırmaktadır. Tarım alanlarının %90'ını çay oluşturmaktadır.
Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatını yüzde 73'ün üzerinde artışla 6 lira 70 kuruşa, kilogramda 13 kuruş olan destekleme fiyatını da yüzde 130'un üzerinde artışla 30 kuruşa çıkartıyoruz.
Çay tarlası ne kadar kazandırır? Günlük ücretle çalışma var. Günlük ortalama 250 TL kazanç elde edilebiliyor, bu da ayda 7 bin 500 TL kazanç demek. Kilosunu 1 liradan toplama usulü var.
Seçenekler: 500 gr98,00 TL/kg. 1 kg77,90 TL/kg.
Ülkemizde kaçak çay olarak da bilinen Seylan çayının ana vatanı Sri Lanka'dır. Bu ülke ve bölge çay üretiminde birinci sırada yer almaktadır.
İçinde haşere zehiri yani pestisit bulunan kaçak çay, kanserden, erken doğum riskine ve kısırlığa kadar pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Ve uzmanlar tüketiciyi kaçak çaya karşı uyarıyor. Adı üstünde, kaçak çay... Türkiye'de satışı yasak, ama yasadışı yollardan piyasaya giriyor.
seylan, saylon gibi memleketlerden yasak olduğu için kaçak yollarla getirilen çaya verilen isim. yasağın kalkmasına rağmen ismin kalkmaması enteresandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri