SICAKLAR NE ZAMAN BİTECEK?Eyyam-I Bahur'un 6 Ağustos'a kadar sürmesi beklenirken CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen şu sözlerle sıcakların biteceği tarihi işaret etti.
2023 yazında hava sıcaklığı ortalamanın 0,66 derece üzerine çıkarak 16,77 derece oldu. Bu yılın ilk 8 ayındaki ölçümlerle de 2023 yılı şu ana kadar 2016'dan sonra kayıtlardaki en sıcak yıl oldu. 2023'teki ortalama sıcaklık, 2016'nın sadece 0,01 derece altında kaldı.
Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), 2023'ün insanlık tarihinin en sıcak yılı olacağını kaydetti. Yayınlanan raporda, yaz boyunca Kuzey Yarımküre'de küresel sıcaklıkların rekor düzeyde seyrettiği bildirildi.
Bu sene kar yağışını beklemeyin. 2023 yılının ilk aylarına kadar kar yerine sonbahar kıvamında bir hava olacak. Kasım ayında bile sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde bekleniyor. Meteoroloji tahminlerine göre de bu sene kış 'La Lina'lı' geçecek.
03.07.2023 İnsanlık tarihinde yaşanan en yüksek küresel ortalama sıcaklık olarak kaydedildi. İKLİM KRİZİ KAPIDA!
İlgili 43 soru bulundu
Levent Kurnaz, sosyal medyadan yaptığı duyuruda; “3 Temmuz Pazartesi günü küresel ortalama sıcaklık 17,01℃ olarak ölçüldü, bu şimdiye kadar yaşadığımız en sıcak gündü.
Bu tip hava modellerini incelediğimizde 2023-2024 kış aylarının oldukça soğuk geçebileceğini öngörebiliriz” şeklinde konuştu. 2021 yılında leyleklerin 16 Ağustos'ta Avrupa'dan güneye erken göç ettiğini söyleyen Bozyurt, kış aylarında benzer bir soğuk hava dalgasının Türkiye'de tekrar yaşanabileceğini belirtti.
İşte, merak edilen tüm detaylar. 23 Eylül ile 21 Mart arasında güneş tersine dönmektedir. Bu aylar arasında da Türkiye'de havalar daha soğuk olur. 21 Aralık ile 20 Mart arasındaki süre Kuzey yarım kürede bulunan bölgeler için kış olarak isimlendirilir.
Dr. Güven Özdemir, ABD'yi etkisine alan soğuk hava dalgasının; Sibirya ile Avrasya kar örtüsünün alanını genişletmesi ve kutup girdabının zayıflamasıyla birlikte, soğukların güney enlemlere doğru salınım yapmasından kaynaklandığını söyledi. Dr.
Meteoroloji'nin Ramazan Bayramı olan 21-22-23 Nisan 2023 tarihlerindeki tahminlerine göre; Hava sıcaklıklarının batıda mevsim normallerinde, iç ve doğu bölgelerinde mevsim normalleri üzerinde seyredeceği, Perşembe gününden itibaren ülke genelinde azalacağı tahmin ediliyor.
NOAA, 2023 yılında yıllık bir sıcaklık rekoru ihtimalini yaklaşık %12 olarak değerlendirirken, yılın en sıcak 10 yıl arasında yer alacağını ve muhtemelen ilk beşte olacağını belirtti.
SICAKLAR NE ZAMAN BİTECEK?Eyyam-I Bahur'un 6 Ağustos'a kadar sürmesi beklenirken CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen şu sözlerle sıcakların biteceği tarihi işaret etti.
Bu yazın başlarında ABD İklim Tahmin Merkezi, 2023'ün büyük bir El Nino yılı olacağını duyurmuştu. El Nino, Pasifik Okyanusu'nda Ekvator boyunca yayılan sıcak suyun neden olduğu geniş kapsamlı bir iklim modeli. Bu modelde Pasifik'teki bol miktarda ısı atmosfere aktarıldığı için ekstra sıcaklıklar ortaya çıkıyor.
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; güz, 23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart.
Türkiye'de 1971'den sonra ortalama sıcaklığının en yüksek yaşandığı yıl 2010 senesi oldu. En sıcak yıl olan 2010 senesinde ortalama sıcaklık 15,6 derece olarak kayıtlara geçti. En sıcak ikinci yıl ise 2018 yılında yaşandı.
28 Haziran 2023 Çarşamba günü yani Kurban Bayramı'nın ilk gününde ülke geneli sıcaklıktan kavrulacak. Bazı bölgelerde sıcaklıklar 40 dereceye kadar çıkacak. Doğu Karadeniz'de ise çok hafif yağış gerçekleşecek. 29 Haziran 2023 Cuma günü ise yağışlı hava Marmara Bölgesi'ne de yayılacak.
2023 İklim Değişikliği Konferansı, yani COP28 (28. toplantı), 30 Kasım – 12 Aralık 2023 tarihleri arasında Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nde gerçekleşecek.
Kuzey yarımkürede, Temmuz ve Eylül aylarında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih Ocak ve Mart ayları arasına düşer.
La Nina bitiyor: 2023 daha da sıcak olacak, beklenen yağmur bahara kaldı Meteorolojik tahminlere göre bu yıl daha da sıcak olacak. Bunun nedeni ise Pasifik'te etkili olan hava olayı La Nina'nın sona ermesi.
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; sonbahar,23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart.
Dünya üzerinde bugüne kadar doğrudan ölçülen en düşük sıcaklık 1983 yılında Antarktika'nın doğusundaki Rusya'ya ait Vostok İstasyonu'nda -89,2°C olarak kaydedildi.
Kış mevsiminde havalar daha erken kararırken, yaz mevsiminde de daha geç kararır.
El Nino kışı, El Nino olayının en güçlü olduğu dönem olan Aralık-Ocak-Şubat aylarını kapsayan bir kavramdır. Bu dönemde, Pasifik Okyanusu'nun doğu ve orta kesimlerindeki deniz suyu sıcaklığı normalden 0.5°C veya daha fazla artar. Bu da atmosferdeki basınç farklarını ve rüzgarları değiştirir.
La Nina, Pasifik Okyanusu'nun ekvatoral bandındaki okyanus sıcaklıklarındaki değişikliklerin bir sonucu olarak birkaç yılda bir meydana gelen karmaşık bir hava durumu modelidir. La Nina, pasifik okyanusu üzerinde etkili olan bir hava akımına verilen ad olarak adlandırılabilir.
2022-2023 kış mevsiminin sert geçeceğini vurgulayan uzmanlar, şehir merkezlerine kar yağışının 10-15 Aralık gibi başlayacağını olacağını öngörüyor. Ayrıca La Nina kışı ile birlikte gece ve gündüz sıcaklıkları arasında 20 derecelik sert sıcaklık farklarının yaşanacağı belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri