Q3) Hangi zamanlarda staj yapılabilir? A3) Yazın ve kış yarıyıl tatili sırasında staj yapılabilir. İlkbahar ve güz dönemlerinde veya final döneminde staj yapılamaz. Haftaiçi ve cumartesi günleri staj yapılabilir, fakat pazar günleri staj kabul edilmez.
1. Staj süresi; Tüm bölüm ve programlarımızda otuz (30) iş günüdür. 2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre hastalık dahil olağanüstü durumlarda öğrenciler işletmelerde beceri eğitimi (Staj) uygulamasına gitmezler. Aksi yönde bir açıklama olmadığı sürece yönetmeliği uygulamaktan başka bir seçenek yoktur.
Resmi tatil ve Pazar günleri staj günü olarak sayılmamaktadır. 4. Staj İçin Nasıl Bir Kurum/Kuruluş Tercih Edilmelidir?
Resmi tatil günleri bayram, yılbaşı vb. günler staja dahil olmaz. Haftada 6 gün çalışan işyerlerinde Cumartesi günüde staja dahil edilebilir. 9. Staj 2. sınıf öğrenciler için zorunlu olup 30 iş günü olarak yapılacaktır. Resmi tatil günleri bayram, yılbaşı vb. günler staja dahil olmaz.
İlgili 40 soru bulundu
Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
Stajyer öğrenciler 15 tatilde ücretli izinli sayılırlar ve maaşlarından kesinti olmaz.
Zorunlu staj üçüncü ya da dördüncü sınıfta yaz döneminde gerçekleştirilen staja denilmektedir. Zorunlu staj sadece Temmuz ve Ağustos aylarından oluşan iki dönemden birisi içerisinde gerçekleştirilebilir yani Temmuz veya Ağustos dönemleri haricindeki herhangi bir ayda “zorunlu staj” yapılamaz.
Stajlarından biri eksik olan öğrenciler yarıyıl tatilinde staj yapabilirler ancak staj tarih aralıklarını 2. dönem dersleri başlamadan önceki Cuma günü (15 Şubat 2013) sona erecek şekilde ve 20 iş günü olacak şekilde belirlemeleri gerekmektedir.
Fotokopi çekmek, çay dağıtmak, temizlik yapmak, tuvalet temizlemek, bahçıvanlık yapmak adeta stajyer işçilerin başlıca görevi olarak görülür.
Cevap : Hayır. Öğrenciler güz, bahar ve yaz dönemlerinde ders aldıkları tarihlerde staj yapamazlar.
İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.
Çalışma süresi:
15 ila 18 yaş arası gençler ise: Günde en fazla 8 saat, haftada ise en fazla 40 saat çalışabilirler. 18 yaş üzeri stajyerler için de günlük 8 saatlik normal çalışma süresi geçerli olmalıdır. Ancak normal şu anlama gelir: Her zaman olmamalıdır.
Buna göre asgari ücret brüt 13.414 TL, net 11.402 TL olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir.
Burada önemli olan husus, stajyer sürücülerin puanlamaya tabi tutulmasıdır. Stajyer ehliyete sahip sürücüler 2 yıl boyunca 75 ceza puanını aşmamalıdır. Dolayısıyla tek başına araç kullanabilir ve şehir dışına çıkabilir olsalar da 2 yıllık süreci başarıyla tamamlayabilmek için çok dikkatli olmaları gerekmektedir.
Yönetmelik gereği öğrencilerimizin en az 30-45 gün staj yapmaları gerekmektedir. Bu 30-45 gün için “iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta prim” Siirt Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ödenecektir. Dileyen öğrenciler en 30 iş günü tamamlamak kaydıyla daha uzun süre de staj yapabilirler.
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunun "İzin" başlıklı 26. maddesinde "Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere işletmelerce her yıl tatil aylarında bir ay ücretli izin verilir. Ayrıca mazeretleri kabul edilenlere okul müdürlüğünün görüşü alınarak bir aya kadar ücretsiz izin de verilebilir.
Yaz stajına genellikle 30.Ağustos Zafer bayramı tatili girebilmekte (bazen Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı arefe vs de giriyor). Bu nedenle 20 günlük staj sürenizi baştan hesaplarken (staj defterini onaylatma esnasında) bu tatil günlerini sürenize eklemeyi unutmayınız.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
Yaz stajlarının süresi ortalama iki ve üç ay arasında, yani 8 ila 12 hafta sürmektedir. Bu süreçte öğrenci çalıştığı kurum tarafından beğenildiği vakit, bu staj süreci yaz mevsimi sürecinin ardından devam edebilmekte ve devamlı bir staj haline geldikten sonra kurumda iş bulma fırsatı sunabilmektedir.
İşyeri stajında çalışan stajyer öğrencinin (SGK) sigorta primleri okul tarafından karşılanmaktadır. Aynı zamanda zorunlu staj programında mevcut işyerinin stajyer öğrenciye ücret ödemesi gerekmektedir. Yasal olarak belirlenen stajyer maaşı, işletmenin personel sayısına göre değişmektedir.
1) Stajlar, 18 Haziran 2022 tarihinden itibaren, 25 Eylül 2022 tarihine kadar yapılabilmektedir. Yaz okuluna katılım sağlayan öğrencilerimiz yaz okulu sürecinde staj yapamazlar.
Kamu sektöründe staj yapanlar genellikle her ayın 15'i ile 20'si arasında stajyer maaş alırken, Özel sektördeki stajyerlerin maaşları genellikle her ayın 10'una kadar ödenir.
16- STAJ SONUNDA ÜCRET ÖDEMESİ YAPILACAK MI? - “Staj Seferberliği Programı” kapsamında staj yapan stajyerlere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25 inci maddesi gereğince staj bitiminden sonra staj yapılan iş günü bazında, hafta sonları dahil (resmî bayram ve tatiller hariç) ücret ödemesi yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri