Azelaik Asit; Salisilik asit ve Glikolik asit gibi güçlü etkileri bulunmayan nazik bir asittir. Güneş hassasiyeti konusunda diğer asitlere göre etkileri oldukça azdır. Yazın cildimizdeki ölü derileri uzaklaştırmak için azelaik asit rahatlıkla tercih edilebilir.
Azelaik asit kullanıldığı zaman mevsim fark etmeden yaz ya da kış güneş kremi de kullanmak gerekiyor. Bu kapsamda asitin gece kullanılması daha uygun görülüyor. Azelaik asit rutini oluşturulurken haftada bir ya da iki kez gece kullanılması kullanıma en uygun rutinler arasında yer alıyor.
Yazın AHA, BHA ve PHA Kullanımı
Glikolik asit gibi AHA'ları, salisilik asit gibi BHA'ları ve galaktoz gibi PHA'ları içeren cilt bakım ürünlerini yukarıda bahsettiğimiz C vitamini ve retinol gibi dikkatli şekilde kullanmalısın.
Asit kurumazsa cilde herhangi bir şey uygulamamak gerekir. Doktor tavsiyesi ile kullanılması daha faydalıdır. Kişinin cilt yapısına ve uzman önerisine göre bu durum haftada 1 -2 defa uygulanması yeterlidir.
İlgili 29 soru bulundu
Cilt bakımı için yaz aylarında gözenekleri tıkayacak yağlı ürünler kullanılmamalı. Kışın nemlendirici olarak sürülen pek çok yüz ve vücut ürünü, yaz mevsiminde su bazlı ürünlerle değiştirilmeli. Parfümlü ürünler güneş lekesine yol açabileceği için bakım ürünleri renksiz ve kokusuz olmalı.
Hiyalüronik asit içeren serumlar, cildin nemini tutmaya yardımcı olur ve nem dengesini korur. Bu sayede cilt daha parlak, nemli ve dolgun bir görünüm kazanır. C vitamini serumları ise yaz aylarında cilt tonunu aydınlatmak, lekeleri azaltmak ve güneşin neden olduğu hasarları önlemek için etkili olabilir.
Azelaik Asit Nasıl Kullanılmalıdır? Azelaik asit içerikli cilt bakım ürünleri, kişinin ihtiyacına göre jel, köpük ya da krem formu şeklinde sabah veya akşam kullanılabilir. Azelaik asidin genel olarak önerilen kullanım şekli ise şu şekildedir; - Cilt uygun bir temizleyici yardımıyla ılık bir su ile nazikçe temizlenir.
Azelaik asit, arpa, çavdar ve buğdayda doğal olarak oluşan bir asittir. Bu bileşen cilt bakımında, özellikle hassas ve akneye eğilimli cilde sahip olanlar için önerilmektedir.
Azelaik asit, çeşitli tahıl ürünlerinin içerisinde doğal olarak bulunan bir asittir. Antimikrobiyal ve antiinflamatuar etkilerinden dolayı özellikle akne ve rozasea olarak bilinen gül hastalığı gibi cilt sorunlarında kullanımına başvurulabilir.
İçeriğinde yer alan antimikrobiyal ve antiinflamatuar özellikler sayesinde gözenekleri açmak, iltihabı azaltmak ve renk bozulmasını en aza indirmek için cilt yenilenmesini hızlandırır ve gül hastalığı, hiperpigmentasyon, melazma ve akne tedavisinde etkili bir rol üstlenir.
Asitli ürünlerini birlikte ya da art arda kullanmak genelde güvenli olmayabilir. Bu yüzden: İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol vb..)
Koruma faktörlü C vitamini yaz aylarında cildinizi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyarak duru, nemli estetik ve parlak bir görünüm kazanmanıza imkân sağlayabilir. C vitamini serumlarını nemsiz ve karanlık yerde muhafaza etmeniz tavsiye edilir.
NASIL KULLANILIR:
Köpüğü gece rutininizde masaj hareketleriyle cildinize uygulayın. Uygulamadan sonra yüzünüzü bol su ile yıkayınız. Uyarılar: Sadece harici kullanım içindir.
Bu kombinasyon hassas ciltlerde kızarıklık ve yanma hassasiyetini arttırabilir. Azelaik asit kullanılan cilt bakımı rutininde Niasinamid ve C vitamini ile birlikte kullanılabilir.
Komedon tedavisi için öncelikle cildin temizlenip gözeneklerin rahatlatılması gerekir. Buhar uygulamasıyla birlikte komedon tedavisi için peeling yöntemi de uygulanır. Ayrıca salisilik asit ve azelaik asitler de komedon tedavinde başvurulan yöntemler arasında yer alır.
Cildin onarılmasını destekleyen, hassasiyeti ve inflamasyonu azaltır. Cildi besleyip yeniden yapılandıran ve onaran Madecassoside, ciltte oluşan hassasiyeti yatıştırır. Niacinamide lipid sentezini ve yıpranmış cildin onarılmasını desteklerken cildin daha aydınlık bir görünüme ulaşmasını destekler.
Asit seçiminde cildin yağ dengesi yani kuru, yağlı veya karma olması durumu da önem taşır. Örneğin, çeşitli cilt tiplerinde rastlanabilen akne sorununun azaltılmasında yağlı ciltler için salisilik asit daha etkili bir çözüm sağlarken, kuru ve hassas ciltlerin azelaik aside yönelmesi daha olumlu bir etki yaratabilir.
Yarı sentetik bileşendir. Alerji/irritasyon etkisi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Cilt tamamen kuru olmadan uygulanmamalıdır. Asit içeren ürünler ilk haftalarda purging (bir süre aknede artış) gözlenebilir. Bu durumda kullanıcının ürünü hemen bırakmaması gerekmektedir, geçici bir süreç olduğundan ürün kullanımını yarıda bırakmak doğru değildir.
Glikolik asit, ölü cilt hücrelerinin üst katmanlarının yenilenmesi, güneş kaynaklı lekeleri geçirme, sivilce izlerinden kurtulma ve cilt yaşlanmasını önleme ve yenilemeye yardımcıdır.
Hyalüronik asit serum faydaları her ciltte etki gösteriyor ve cilt görünümünü iyileştiriyor. Hyalüronik asit serumları sabah ve akşam temiz cilde uygulanmalı. Güneşli günlerde hyaluronik asit ile birlikte güneş kremi kullanmanı tavsiye ediyoruz.
BHA (Beta Hidroksi Asitler)
Yaz aylarında güneş ışığına maruz kalmak, cildin daha da hassaslaşmasına ve güneşe karşı tahrişe neden olabilir. Cildin iyileşme süreci etkilenebilir ve ciltte tahriş riski artabilir.
Ciltte leke oluşumuna engel olmak için yaz-kış fark etmeden güneş koruyucu krem kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Salisilik asit tüm cilt tiplerinin kullanımına uygundur ve her gün kullanılabilir.
Bunlardan etkinliği en yüksek olanlar hidrokinon ve retinoik asit türevleridir. Leke tedavisinde hidrokinon ve retinoik asit ayrı ayrı kullanılabildiği gibi, bu iki ilaç birlikte kullanıldığında daha hızlı ve etkili sonuç alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri