Yazılım testi tipik olarak işlevsel test, işlevsel olmayan test, manuel test, otomatik test, statik test ve dinamik test olarak sınıflandırılır.
Yazılım testi (software testing), test altında hizmetlerin veya ürünlerin kalitesi hakkında paydaşlara bilgi sağlamak için yürütülen bir araştırmadır. Yazılım testi aynı zamanda, yazılım uygulamalarının risklerini anlamak için yazılımı bağımsız ve nesnel olarak incelemektir.
İlgili 27 soru bulundu
Yazılım testi, bir yazılımın, kendisinden beklenen özellikleri karşılayıp karşılayamadığını incelemek amacıyla yapılan işlemlerdir. Bu şekilde yazılımdaki hatalar bulunup düzeltilebilir ve gereksinimlere uygun hale getirilebilir. Test aşaması, yazılımın bütün life-cycle'ı boyunca süren bir çalışma olmalıdır.
Kullanıcı deneyimi, piyasaya bazı ürünler koyarken önemli bir faktördür. Genelde yazılımın basit, anlaşılır ve kullanımı kolay olması gerekir. Bunu da test edenler sağlayabilir. İyi bir kullanıcı deneyim konusunda yazılımın beklendiği gibi tasarlanması için iyi bir yazılım test hizmeti almak gerekir.
Testler tek oturumda uygulanan kişi sayısına göre bireysel testler ve grup testleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Tek oturumda çok sayıda bireye uygulanan testler grup testleri olarak adlandırılmaktadır. Vize ve final sınavlarında kullanılan testler, KPSS, ALES bu türden testlere örnektir.
İş arayan kişiler tarafından “yazılım test uzmanı nasıl olunur” sorusu da sıklıkla gündeme gelir. Yazılım test uzmanı olma isteyen kişilerin üniversitelerin dört yıllık Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik, Elektronik ve Haberleşme bölümlerinden lisans derecesinde mezun olunması gereklidir.
4 Farklı test seviyesi bulunmaktadır. Bunlar Birim Testi(Unit Testing), Entegrasyon Testi(Integration Testing), Sistem Testi(System Testing) ve Kabul Testi(Acceptance Testing)' dir. Birim testi en temel test tekniğidir. Birim testinde yazılımın en küçük bileşenleri(sınıflar, nesneler, yazılım kod blokları vb.)
A Test planı bir yazılım ürününün testini gerçekleştirmek için gereken test stratejisini, hedeflerini, programını, tahminini, çıktılarını ve kaynaklarını açıklayan ayrıntılı bir belgedir. Test Planı, test edilen uygulamanın kalitesini doğrulamak için gereken çabayı belirlememize yardımcı olur.
Test senaryosu (İngilizce: Test case), özellikle yazılım mühendisliğinde, bir test (deneme) yapmak için başlangıçta kurulduğu gibi yapılan bir uygulama, yazılım sistemi ya da özelliklerinden biri çalışıp çalışmadığını belirlemek için belirli şartlar altında yapılan bir dizidir.
Yazılım test uzmanı, oyun sistemleri veya mobil uygulamalar gibi yeni yazılım ürünlerinin problemlerini tespit etmekle sorumludur. Yazılım üzerinde çeşitli testler yapar. Sorunları tanımlar ve gerektiğinde hata ayıklama programları çalıştırır.
Güvenlik Testleri, yazılım sistemlerinin kötü niyetli kullanımı sebebiyle oluşabilecek sorunların önceden tespiti amacıyla gerçekleştirilen test çeşididir. Özellikle dijitalleşme ile önem ve önceliği her geçen gün artan güvenlik testleri, birçok sektör için gerçekleştirilmesi zorunlu hale gelmiştir.
Yazılım test takım lideri, şirketlerin yazılım alanlarında gerçekleşen oyun sistemleri veya mobil uygulamalar gibi ürünlerin problemlerini tespit eden kişidir. Ayrıca test alanıyla ilgilenen mühendislerden de sorumlu olarak onların liderliğini yapar.
Genel olarak, standart testler; uygulama koşulları, puanlama esasları ve elde edilen puanların yorumlanmasında izlenecek yöntem- leri ayrıntılı bir biçimde açıklayan TEST EL KİTABI'na sahip olup, belirli amaçlarla, uzman kişiler tarafından, yoğun deneysel çalışmaların ürünü olarak geliştirilen ölçme araçlarıdır.
1.6. AMACA GÖRE DEĞERLENDİRME TÜRLERİ: Amaca göre değerlendirme tanıma ve yerleştirme, biçimlendirme ve yetiştirme, değer biçme, rehberlik amaçlı ve program değerlendirme olarak beşe ayrılır.
Projektif testler, bireylerin psikolojik durumlarını değerlendirmek için kullanılan psikolojik testlerdir. Bu testler, bireylerin zihinsel ve duygusal durumlarını ölçmek, kişilik özelliklerini belirlemek, düşünce yapılarını analiz etmek ve davranışları hakkında bilgi toplamak için kullanılırlar.
1. Manuel Test: Bu yöntem, herhangi bir test aracına (tool) ihtiyaç duyulmadan, sadece klavye ve mouse kullanılarak yapılan yazılımın test sürecini ifade eder.
Yazılım testi, yazılımın yaşam döngüsünün sadece sonunda yer alan bir aşama değildir. Yazılım testi süreçtir ve yazılım tamamlandıktan sonra da devam eder. Örneğin ürün teslim edildikten sonra ürüne yeni özellikler eklenecek, ürün geliştirilecektir. Bu aşamada yine yazılım testi gerekli olacaktır.
Paylaşılan en düşük Yazılım Test Uzmanı maaşı 28.300 TL iken, en yüksek ise 95.000 TL'dir.
Rakam Sembol Kodlama Testleri; görsel tarama becerileri, görsel algı, görsel hafıza ve motor fonksiyonların yanında bireyin farklı bilişsel alanlarını değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan bir testtir.
Akışa uygun olmayan yazılım hatalarını tespit ederek ilgili kişileri bilgilendirir. Ürüne kullanıcı gözüyle bakarak ürünün sorunsuz bir şekilde piyasaya çıkmasını sağlar. Test mühendisi bizzat kodun içine girip test yapabileceği gibi sadece sistemde neler döndüğünü görerek de test yapabilir.
5) Test Otomasyon Piramidi:
Test otomasyon piramidi, testleri dört seviyeye ayırır. Alt katman, en sık gerçekleştirmemiz gereken testleri temsil eder. Piramidin tepesine yaklaştıkça seviyeler küçülür, bu da daha az sıklıkla yapmanız gereken testleri temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri