Amerikalı psikolog James Pennebaker'ın bu konu ile ilgili yapmış olduğu araştırmalar gösteriyor ki, her gün 20 dakika boyunca yazmak depresyon, anksiyete (kaygı) gibi pek çok alanda iyileşme sağlıyor. Bu yazma tekniğine de dışavurumcu yazma adını takmış.
Duyguların dışa vurulmasını sağlayacak şekilde yazı yazmanın aynı zamanda stres düzeyini düşürdüğü ve böylece kişilerin stresle ilişkili fiziksel şikayetlerinde azalma sağladığı düşünülüyor. Ayrıca kişilerin gelecek hedefleri hakkında yazı yazmaları da sağlık merkezini daha az ziyaret etmelerini sağlıyor.
Daha önce yapılan çalışmalar sanatla ilgilenmenin stresi azaltan potansiyel etkisini göstermiştir. 2010 yılında yapılan bir çalışmaya (1) göre resim yapmak, yazı yazmak veya müzikle uğraşmak gibi yaratıcı nitelikteki uğraşların sıkıntı ve stresi azalttığını ve kişinin ruh halini olumlu yönde etkilediğini göstermiştir.
Düşüncelerinizi Kağıda Dökün
Kaygı ile başa çıkmanın en iyi yöntemlerinden birisi kaygıya neden olan durumları yazmaktır. Bu sayede kaygı fiziksel bir şekle sahip olur. Yazı ile ifade ettiğimiz duygular daha gerçekçi olsa da bir noktada hislerimize uzaktan bakabilmemize yardımcı olur.
Yazdıkça zihniniz sakinleşiyor, gevşeme etkisi yapıyor. Hikaye anlatmanın büyüsü, yaşananlar hakkında bir karar vermenize yardımcı oluyor. Somut olarak yazıya dönüştürmek soruna karşı sizi aktif bir pozisyona sokuyor. Ayrıca bağışıklık sisteminizin de çok daha güçlü olduğunu göreceksiniz.
İlgili 20 soru bulundu
∆ Stresi azaltır: Yazı yazmak stresin etkilerini azaltmada bir terapi görevi görür. Çünkü yazmak, içsel dünyamızdaki gizli duyguları ve düşünceleri keşfetmemizi sağlar. Zihnimizin derinliklerinde saklanan stres kaynaklarını ortaya çıkarırken bunları ele almayı kolaylaştırır.
Araştırma Zirvesi'nde klavye kullanmanın yerine kalemle yazı yazmanın beyni daha çok geliştiren bir eylem olduğu vurgulandı. Türkiye Araştırmacılar Derneği'nin (TÜAD) düzenlediği 19. Araştırma Zirvesi'nde klavye yerine kalemle yazı yazmanın beyni daha çok geliştiren bir eylem olduğu açıklandı.
Pek çok insan, stresle baş etmeye çalışır. İş, aile, sosyal sorumluluklar ve kişisel zorluklar arasında denge kurmak zaman zaman zorlayıcı olabilir. Neyse ki günlük tutmak bu stresi azaltmanın etkili bir yoludur. Günlük yazmayı duygusal rahatlama deposu olarak düşünebiliriz.
Yaygın anksiyete bozukluğunun önde gelen tedavisi uygun şekilde seçilmiş antidepresanlardır. Tedaviye bazen de kısa süreyle benzodiazepin grubu ilaçlar eklenmektedir. İlaç tedavisi tek başına ya da gereğinde bilişsel-davranışçı terapi ile birlikte uygulandığında %90'lara ulaşan oranlarda başarılı olunmaktadır.
Yazma terapisi, kolay erişilebilir ve çok yönlü bir terapi şeklidir. Sadece bir defter ve kalem ile bireysel olarak yapılabilir veya bir danışman tarafından yönlendirici direktiflerle uygulanabilir.
Yazma, bilginin elde edilmesi ve bilginin ifade edilmesi ile ilgili süreçlerden oluşan bir beceridir. Yazma, üst düzeyde düşünme aracı, düşünme üzerinde düşünce, düşünceleri ifade edebilmek için gerekli sembol ve işaretleri kurallara uygun kullanma ve okunaklı olarak düşünce üretebilmektir.
Yazı yazmak bir yetenek midir sorusunun cevabı daha karmaşıktır. Evet, bazı insanlar doğuştan bu yeteneğe sahip olabilir. Ancak bu yetenek de diğer yetenekler gibi geliştirilebilir ve o kişiye kendine has bir yazma tarzı kazandırabilir.
Yazma becerisinin gelişimi. Yazma becerisi, dört temel dil becerisini oluşturan zincirin son halkasıdır. Yazma; iletişim kurmanın, duygu, düşünce ve tasarılarımızı, görüp yaşadıklarımızı anlatmanın bir yolu olup aynı zamanda düzenli düşünme alışkanlığı da kazandırır.
Günlüğünüze dışarıdan yargılamadan veya eleştirmeden istediğiniz her şey hakkında yazabilirsiniz. Günlükler zihninizin bir uzantısıdır. Güvenli ve özgür olmanızı sağlar. Günlük, karar verdiğiniz her şey olabilir ve dürüst olabileceğiniz bir yer olmalıdır.
Yürüyüş yapmak, kitap okumak, film/video izlemek, kaygılı düşünce kalıplarından uzaklaşmanızı ve kontrolü elinize almanızı sağlamaya yardımcı olabilir. Şekerden uzak durma: Fazla şeker tüketimi anksiyeteyi tetiklediği için anksiyete krizinin geldiğini fark ettiğiniz anda şekerli gıdalardan uzak durun.
Anksiyetesi olan bir kişi, her zaman en kötü senaryoyu düşünür ve bu düşünceler kontrolü dahilinde gerçekleşmez. Sürekli olarak kaygı, endişe yaşayan bir kişinin sosyal hayatı sekteye uğrayabilir, ruhsal sağlığı bozulabilir ve gündelik işlerde ki verimi azalabilir.
Anksiyete büyük ölçüde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar yoluyla tedavi edilmektedir. Tedavide bu üç yöntem sıklıkla bir arada kullanılmaktadır. Ancak daha hafif vakalarda psikoterapi ve davranışsal terapi yeterli olabilir.
Günümüzün dijital çağında, akıllı telefonlarımızı her şey için kullanma eğilimindeyiz. Ancak, özellikle dışarıda vakit geçirirken, fiziksel olarak kalem ile yazma eylemi çok sakinleştirici, rahatlatıcı ve ödüllendirici olabilir.
Genel olarak, çoğu psikoterapi hastası 3 ay sonra daha iyi hissettiklerini bildirir. Bununla birlikte, depresyon ve anksiyetesi olan kişilerde daha kısa ve daha uzun süreler görülmüştür. Genellikle 1-2 ay içinde ve 3-4 kez belirgin düzelme görülür.
Yapılan çalışmada sağ elini kullanan kişilerde, konuşma gerektiren çalışmalar yapıldığında beynin sol tarafının daha aktif olduğu tespit edildi. Solaklarda ise sağ yarım kürede daha fazla aktivite saptandı. Bu solakların dil yeteneklerinde daha yüksek beceri ile ilişkilendirildi.
Parietal (yan) lob: Beynin sağ ve sol bölümlerinde iki tane bulunur. Okuma – yazma ve aritmetik becerileri yönetir. Duyu organlarından elde edilen bilgileri yan loblar birleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri