Yemeğe başlarken besmele çekmek yani (Bismillahirrahmanirrahim) demek ve sonunda (Elhamdülillah) demek sünnettir.
Okunuşu: Elhamdü lillâhillezî et'amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.
- Sofradan kalkarken, eline sağlık, teşekkür ederim, demeliyiz. - Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız.
Yemek Duasının Fazileti Nedir? Sofra duasının fazileti sahip olduğumuz bizlere nasip olan yiyecek ve içeceklere şükür etmek manasına gelir. Yine bu dualar Allah'a cennetten yemek ve içecek nasip etmesi için de okunur. Duanın en önemli fazileti, Allah'a şükür etmektir.
Allahümme inni es'elüke min hayri ma seeleke minhü nebiyyüke Muhammedün. Ve'neuzü bike min şerri meste'azeke minhü nebiyyüke Muhammedün. Ve ente'l müstean ve aleyke'l belağ ve la havle ve la kuvvete illa billah.
İlgili 21 soru bulundu
Şu üç şeyi yapan tam şükretmiş olur: 1- Gelen her nimeti Allah'tan bilip şükretmek. 2- Allahü teâlânın verdiği her şeye razı olmak. 3- Nimetlerden istifade edildiği müddetçe, Allahü teâlâya isyan etmemek.
Müfessir Hamdi Yazır, şükür hakkında "Şükür, geçmiş olan bir nimete kavlen, fiilen veya kalben Mün'imini tazim ile mukabele etmektir. Sadece fiilen veya kalben yapılan şükür ne medihtir ne hamd. Lâkin lisan ile kavlen yapıldığı vakit hem hamd hem medih olur ve bu hamd şükrün başıdır.
Yemeğe başlarken besmele çekmek yani (Bismillahirrahmanirrahim) demek ve sonunda (Elhamdülillah) demek sünnettir.
Anlamı: Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren, Ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun....
Bu hadis-i şerif, yemek yedikten veya su içtikten sonra Allah'a hamdetmenin müstehap olduğuna delildir. Buna göre, yedikten veya içtikten sonra “Elhamdülillah” demek sünnettir.
Artizan, mutfak kültürüyle ilgili bir terimdir. Hem sanatkar hem de zanaatkar anlamına gelen bu sözcük, geleneksek yöntemlerle büyük uğraşlar vererek yemek hazırlayan aşçılar için kullanılır. Bununla birlikte evde kendi imkanlarıyla egzotik ve farklı yemekler hazırlayan kişilere de artizan denir.
“Allah'u Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Subhane Rabbiyel Ala” denir. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okunur. “Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah” diye sağa ve sola selam vererek namaz tamamlanır.
Afiyet olsun kelimesi genel olarak yemeklerden önce veya yemeklerden sonra kullanılabilmekte olan bir kelime olma özelliğine sahiptir. Yemek yerken veya bir şeyler içerken söylenmekte olan bir iyi dilek sözü olarak ifade edilebilir.
Rezene. İdrar söktürücü, spazm giderici olarak bilinen rezene hazımsızlığa bağlı mide şişkinliği problemleri için de birebir. 1 tatlı kaşığı rezene tohumunu sıcak su dolu bir fincana atın ve 7-8 dakika demlenmesini bekledikten sonra için, işte bu kadar basit.
Gastronom: Gastronomiyi uygulayan kişiye gastronom denir.
Kendilerine aynı zamanda 'gastronomist' denildiği de olur.
Yeşil çay, ıhlamur, adaçayı, melisa gibi bitki çayları tokluk hissini artıracağı gibi metabolizmaya da fayda sağlar. "İçmek yetmez, yemek istiyorum" diyorsanız çayınızın yanında bir avuç kuru üzüm iyi bir seçenek olacaktır.
Bolca su için. Öğle yemeğinde sebze ve yoğurt tercih edin. Akşam yemeği yerine ise; yoğurt kürü, detoks içecek ya da detoks çorbası tercih edin. Bu, bir önceki gündeki kaçamağın telafisini yapmanızı sağlayacaktır.
Eğer yemeğin başında “Besmeleyi” unutursak, hatırlayınca; بسم الله على اوله و آخره “bismillahi ala evvelihi ve ahirihi” (başında ve sonunda yemeğime Allah'ın (c.c.) adıyla başlıyorum) deriz.
Yemek ve su kaplarının ağzını kapatmayı tavsiye ederdi. Aile fertlerinin yemeği bir arada yemelerini tavsiye eder ve beraber yenen yemeğin bereketli olduğunu belirtirdi. Aşırıya kaçmadan konuşup sohbet ederdi.
Çünkü bu yemekte Allah'ın bahşetmiş olduğu bereket ve hayır, yemeğin ortasına iner. Yemeğin bereketi; yemek az olsa bile çok kişiye yeter, yemeğin hazmı kolay olur, yemekten bir şey kalırsa el sürülmeden temiz olarak kalmış olur, yemek yiyenlerden sonra gelenler ondan istifade ederler.
Hamd, bize ve bütün mahlukata yapılan ikram ve izetleri Allah'a takdim etmektir. Şükür ise daha hususi olarak bize yapılan ikramlara karşılık gelir. Bu nedenle şükür kelimesi hamdin yerini tutamaz. Hamd daha geniş ve şumüllüdür.
Şükür Duası Arapça Okunuşu
Allahümme inni es'elüke min hayri ma seeleke minhü nebiyyüke Muhammedün. Ve'neuzü bike min şerri meste'azeke minhü nebiyyüke Muhammedün. Ve ente'l müstean ve aleyke'l belağ ve la havle ve la kuvvete illa billah.
mevcut , geçmiş veya gelecek durumun ile ilgili olumlu veya olumsuz(sana göre) reaksiyonlar için şükür,kendin ile beraber bütün varlıklar(ihtiyaca binaen veya olmayan) için hamdolsun. olumsuzlaklar sıkıntılar afetler için hamd edilir. olumsuzlaklar sıkıntılar afetler için hamd edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri