Yiyecek ve içeceklerin üstünü açık bırakmak günah değildir. Ancak Peygamber Efendimiz (asm), yiyeceklerin ve içeceklerin üstünün kapatılmasını tavsiye etmiştir. Bu tavsiyeye uymak iyi olmakla beraber uymayan günah işlemiş olmaz.
Sinek, böcek, karınca gibi canlıların ya da etrafta ve havada bulunan yabancı maddelerin içine girmesi veya hava ile temas etmesinden dolayı çabuk bozulması gibi nedenlerden dolayı, yiyecek ve içeceklerin üstünü açık koymak uygun değildir.
Bu emirde koruyucu hekimlikle beraber temizliğe riayet de söz konusudur. Yiyecek ve içeceklerin üstünü kendimize ve başkalarına zarar verme niyeti ve kasdı olmaksızın açık bırakmak ve bu şekilde üzeri açık kalmış yiyeceklerden yemek günah değildir.
Ağzı açık bir şekilde bekleyen su hava ile direkt temasta bulunur ortamda yoğun olarak bulunan karbondioksitin emilmesini sağlar. Bu emilim sonunda su kimyasal bir tepkimeye girerek karbonik asit oluşturur. Gece yarısı kalkıp içilen tadı bozulan bu sıvıdır ve insan sağlığı için çok tehlikelidir.
Yiyecek ve içeceklerin üstünü açık bırakmak günah değildir.
Ancak Peygamber Efendimiz (asm), yiyeceklerin ve içeceklerin üstünün kapatılmasını tavsiye etmiştir. Bu tavsiyeye uymak iyi olmakla beraber uymayan günah işlemiş olmaz.
İlgili 33 soru bulundu
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yarım ya da bir bardak su, gece uyumadan önce yeterli olabilir.
9- Ekmekle karpuz yerken, ekmeği sağ ele alıp, sonra karpuzu sol elle yemek, 10- Kapta kalanı sıyırıp yemek, [Hoşaf, ayran gibi şeylerin artığına su koyup, çalkalayıp içmek çok sevabdır. Sonra yemek şartıyla, tabakta, bardakta artık bırakmak caizdir. Resulullah efendimiz, müminin artığını yemeyi severdi.]
Yani günah olmayan bir kerahettir.
Şu halde yemeğin çok sıcak yenilmemesi, hem sağlık açısından hem de yemeğin bereketli olması bakımından önemlidir. Buna göre dünden kalan yemeği ısıtmanın bir sakıncası yoktur, önemli olan yemeğin bozulmaktan korunması ve ısıtınca aşırı sıcakken yenilmemesidir.
Sonuç olarak diyebiliriz ki yatmadan önce yemek yemek sünnet değildir. Sünnet olan yatsıdan önce hafif şeyler yemektir. Bunun da tıbben sağlık açısından faydalı olduğu bilinmektedir. Maalesef yeme-içme adabı konusunda Müslümanlar, sünneti ihmal etmelerinin bedelini, muhtelif hastalıklarla ödemektedirler.
Yani günah olmayan bir kerahettir. Yemeğe ve suya üflenmemesi Peygamberimiz'in (asm) tavsiyelerindendir. Sıcak yemeğe üflenince yemeğin haram olması söz konusu değildir. Yemeğe üflemek yalnızca yemek adabına ve Peygamberimizin tavsiyesine uymamak olur.
Peygamber Efendimizin (asm) bu hususta ki davranış ve uyarılarının bakalım ne gibi hikmet incileri gizli… Araştırmalar gösteriyor ki sıcak yenen yemek mide kanseri riskini 3.3 oranında arttırıyor. Yemeğe üflediğimizde ise vücudumuza alıp yakmış olduğumuz bütün gazları yiyeceğe bırakıyoruz.
Buradaki nehiy ifadesini, haram anlamından ziyade bir ikaz olarak değerlendirmek gerekir. Kırık yerden düzgün bir şekilde içilememesi, bakterilerin burada toplanması ve kırık yerden değil de sağlam tarafından su içmenin tercih edilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Bu itibarla zorunlu bir durum olmadıkça kişi hemen boy abdesti almalı ve bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.
Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).
2595- Yemek yerken şu birkaç şey mekruh sayılmıştır: 1- Tok halde yemek, yemek. 2- Çok yemek. Hadiste şöyle diyor: "Allah-u Tealâ her şeyden çok tıka-basa dolu mideden hoşlanmaz."
Osman Müftüoğlu'nun bu konudaki açıklamaları ise şu şekilde: Prensip olarak imkanı olan akşam yemeklerinin 18.00-19.00 arasında yenmesinde fayda var. Özel durumlar haricinde akşamları yeme içme işini 20.00'den önce tamamlamak şart. Uzmanların başka tavsiyeleri de var: Akşam öğünleri mümkün olduğu kadar hafifletilmeli.
Ne kadar erken saatte son yemeği yersek o kadar iyi, uzmanlara göre bu saat aralığı akşam 7 ile 7:30 arası, en ideali. Öte yandan herkesin hayat koşullarının bu saatlere uyması mümkün olmayabiliyor. Daha pratik ve uyumlu olan yöntem, ilk yemek ile son yemek arasında 12 ila 13 saat bırakmaktır.
Sevgili Peygamberimiz (sav) günde iki öğün yediği yemeği yaşamak için gereken bir fizyolojik ihtiyaç olarak görmüş, her zaman az ve öz yemiştir. Sadece et değil, sebze yemekleri ve meyve ile dengeli şekilde beslenmiştir. Rızkı, nimeti, bereketi veren Rabbimiz için her zaman şükretmiştir.
Cevap: Yemek yerken konuşmak günah değildir! Çünkü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yemek yerken konuşmuştur. Ömer bin Ebi Seleme (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Ben, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in kucağında küçük bir oğlan çocuğu idim.
* Kuşluk vaktinde ise, inek sütü ile birlikte yedi tane acve hurması yerdi. * Öğleden sonra da bir kaşık miktarı zeytinyağına iki damla sirke damlatarak, arpa ekmeğiyle yerdi. * İkindiden sonra yiyeceği ise, bir havuçla iki dal maydanoz olmuştur. * Akşam yemeği ise, yoğurt ve bir parça arpa ekmeğinden ibaretti.
Uyandıktan Sonra Su İçerek Vücudunuzun Kaybettiği Suyu Geri Kazanabilirsiniz. Vücut sadece idrar ya da terleme ile değil, solunum nedeniyle de su kaybeder1. Dolayısıyla gece uyanıp su içmediyseniz, uykunuz boyunca vücudunuz su kaybetmiş olur.
Sabah aç karnına su içmenin sağladığı düşünülen farklı yararlar da bulunuyor. Su içmekle ilgili bu faydalar arasında; toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olması, zihinsel kapasiteyi artırması, enerji vermesi, sindirimi kolaylaştırması ve tokluk hissini desteklemesi gibi avantajlar sıralanabiliyor.
Banyo; kişinin temizlenmesine olduğu kadar, gevşemesine ve ferahlamasına da yardımcı olur. Banyo esnasında; organlar gevşer ve kan akışı rahatlar.Bunun üzerine su içilmesi, organlarda şok etkisi yapar ve gerilmelerine sebep olur. Bu sebeple banyodan hemen sonra kesinlikle su tüketilmemelidir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri