Limited veya Anonim şirket ortaklarının yemek giderleri şirket açısından maalesef gider olarak kabul edilmemektedir. Ancak yemek fişleri veya faturalarının bir kısmı temsil ağırlama gideri olarak kabul edilebilir.
Gider olarak gösterilemeyecek olan şirket harcamaları şunlardır: Yemek Giderleri: Arkadaş ve aile yemekleri gibi özel kalemler ile işle ilgili olmayan market harcamaları gider olarak kabul edilmez.
Fiş. Her ne kadar giderleri fatura ile belgelendirmek daha sağlıklı olsa da fişler de gider olarak gösterilebilir. Yemek, temizlik, kırtasiye vb. fiş ile belgelendirilebilecek şeyleri gider olarak göstermek bir mahsur yok. Ancak sadece kredi kartı slipleri değil, fişinin de olmasına dikkat edilmeli.
satış pazarlama ve şirketin ana faaliyet konusu haricindeki yemek giderlerini 770 hesapta takip etmeniz gerekir fakat temsil ağırlama ve satış pazarlama ve ana faaliyet konusu haricindeki yemek giderlerinin 770 li hesaplarda takip edilip edilmeyeceğini yönetiminize danışınız bazı şirketler bu tip harcamaları temsil ...
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
İlgili 36 soru bulundu
Ticari teamüller çerçevesinde düşünüldüğünde, işletme faaliyetleri ile ilgili kazancın elde edilmesi ve idame edilmesi için yapılan telefon giderleri ticari kazancın tespitinde genel giderler kapsamında indirim konusu yapılabilir.
Gider gösterme, yaptığınız harcamalar için devlete 'bu harcamayı işim için yaptım' demektir. Bu durumda masraflarınız KDV ve Gelir/Kurumlar Vergisi hesaplanırken dikkate alınacaktır. Elbette yapılan her harcama gider olarak gösterilemez.
Limited veya Anonim şirket ortaklarının yemek giderleri şirket açısından maalesef gider olarak kabul edilmemektedir. Ancak yemek fişleri veya faturalarının bir kısmı temsil ağırlama gideri olarak kabul edilebilir.
Yemek giderleri: Arkadaş, aile yemekleri, işle alakalı olmayan market harcamalarını kapsıyor. Seyahat harcamaları: Tatil harcamaları, aile veya arkadaşların seyahat harcamaları, eş ile çıkılan iş seyahati sebebiyle yapılan harcamaların eşe denk gelen kısımları.
Vergi avantajından faydalanabilecek günlük yemek ücreti her yıl devlet tarafından Resmi Gazete'de yayınlanarak duyurulur. 30.12.2022 tarihli 32059 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca, 2023 yılı için gelir vergisinden istisna tutulacak günlük yemek bedeli 110 TL belirlenmiştir.
Örneğin iş seyahatlerindeki yeme, içme harcamaları karşılığı alınan yazar kasa fişleri gider yazılamayacak, KDV'si de indirilemeyecektir.
Bu harcamaların içerisinde yer alan internet aboneliği, yazılım giderleri ve şirketin çalışma sahasına göre yapılan online abonelikler gider olarak gösterilebilir. Yine iş yerine gelen elektrik, su, doğalgaz faturaları bu uygulamanın içerisinde yer alıyor.
İşverenler tarafından çalışanlara sağlanan yemek ve yol yardımlarının her yıl belirlenen tutarlarda bordroda vergi istisnası uygulanmaktadır. Yemek yardımlarında yeni yapılan düzenleme ile nakit veya kart ile sağlanması fark etmeksizin günlük istisna tutarı 110 ₺ olarak duyurulmuştur.
Yemek yardımı türlerinden nakdi yemek yardımı ve yemek kartı çalışanın bordrosunda gösterilmektedir ve bordroya eklenen yemek parası, yemek kartı, yemek çeki gibi ödemelerin SGK ve gelir vergisi istisnaları bulunmaktadır.
1-Alkol ve Sigara Gider olarak dikkate alınmaz yanılgısı
Birini kabul edip, birini etmemek gibi bir şey söz konusu değil.
Buna göre; yapmış olduğunuz kıyafet, ayakkabı, kuaför ve kozmetik harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
“Firmanın pazarlama ve satış departmanların da çalışan elemanlarının şehir içi ve dışındaki seyahatlerinde yeme içme gibi harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmesi için fatura ile tevsiki zorunludur.”
Yol, yemek ya da diğer yardımlar ise işverenin inisiyatifinde olan ek ödemelerdir. Bu durumda çalıştığı yerden yemek parası ya da yemek hizmeti almayan ve asgari ücret alarak çalışan bir işçi için yemek parasının asgari ücrete dahil olduğunu söyleyebiliriz.
Şehir içi toplu taşıma hizmeti karşılığı ödenen ve kazancın tespitinde indirim konusu yapılması kabul edilen İstanbul kart dolum fişleri üzerindeki bedel üzerinden iç yüzde yöntemi kullanılarak hesaplanan KDV'nin, Kanununun 29'uncu maddesi hükmüne istinaden indirim konusu yapılır.
Buna göre, firmalarca İftar yemeğinin; 1- Ticari ilişki içinde bulunulan alıcı, satıcılar gibi gerçek kişi veya şirketlerin temsilcilerine verilmesi halinde faturalar gider yazılabilir. Bu faturalarda gösterilen KDV'leri indirim konusu yapılabilir.
Ücret, çalışanların emekleri karşılığı işverenlerden nakit para şeklinde al- dığı tutarlardır. İşçilere işveren tarafından ödenen bu ücretler gider nite- liği taşımaktadır.
İşveren, Çalışanına Yemek Parası Vermek Zorunda mı? İş Kanunun 4857 sayılı maddesine göre yemek ücreti vermek çalışan ile yapılan iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece zorunlu değildir. Bu durum yemek parasının, işverenin çalışanlarına yan hak olarak sağladığı bir avantaj olarak gösterilir.
Cevap : FATURADAKİ ALKOL'ÜN KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDER OLARAK KAYITLARA ALINACAĞINA İLİŞKİN MEVZUATTA BİR DÜZENLEME YOKTUR.GİDER YAZABİLİRSİNİZ.
Bir şirket için ortak işletme giderleri arasında kira, bordro, seyahat, sigorta, bakım ve onarım, emlak vergileri, ofis malzemeleri, amortisman ve reklam gibi kalemler bulunur.
Personel için yapılan maaş ödemesi, ilaç ve tedavi ücreti, sigorta gibi ödemeler de şahıs şirketlerinde gider gösterebileceğiniz şeyler arasında yer alır. İşletmenize ait su, internet, doğalgaz, elektrik ve telefon faturasını gider olarak gösterebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri