Aşçı restoranlar gibi ortamlarda gıda endüstrisinde tüketime yiyecek hazırlayan bireyler için bir meslektir. Aşçılık dünyasında terimler birbirinin yerine geçmese de, bazen aşçı denir.
Restoran yönetimi yapan birisine restorancı denir. Restoranlarda yemek yapmak üzerine profesyonelce çalışan kimselere aşçı denir. Birden fazla aşçı çalıştıran restoranlarda aşçıbaşı bulunabilir.
Mutfakta veya restoranda yemek ve servis öncesi yapılan hazırlıklara mizanplas denilir. Mizanplas restoran mutfaklarında ne kadar özenle ve titizlikle uygulanırsa işlerin ilerleyişi de o derece hızlı ve sorunsuz olur.
Aşçılık, besinlerin çeşitli yöntemlerle yemeye hazır duruma getirilmesine denir. Ahçılık olarak da bilinir. Ev ekonomisi'nin temel bileşenlerinden biridir. Şef, aşçı, yardımcı şef, pasta şefi, mutfak şefi, fırıncı, gastronomcu, çikolatacı gibi mesleklerle sıkı ilgilidir.
Gastronom: Gastronomiyi uygulayan kişiye gastronom denir.
Gastronomlar; yemeği bir sanat, bir bilim, bir aşk olarak yorumlar. Kendilerine aynı zamanda 'gastronomist' denildiği de olur. Gastronomlar sadece şeflerden oluşmaz.
İlgili 38 soru bulundu
Gastronomide çok bilgili olan kişiye gastronom denir, gastronomist ise gastronomi çalışmasında teori ve pratiği birleştiren kişidir.
Antremetiye (Entremetier): Sebze ve çorba yemeklerini yapan aşçı.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
Aşçı ve Şef Arasındaki Fark Nedir? Cambridge sözlüğüne göre aşçı 'yemek hazırlayan ve pişiren kişi', şef ise 'otel veya restoranda çalışan yetenekli ve eğitimli bir aşçı'dır.
Gastronomi mesleği son günlerde ülkemizde de sıkça rağbet görmeye başladı. Bu bölüm genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir lisans bölümü iken aşçılık önlisans bölümüdür.
Marşlamak. Abuyerin servis elemanından gelen fişteki siparişleri yüksek sesle okuyarak, mutfak elemanlarına pişirmeye ya da tabaklamaya başlama komutu vermesidir.
Mizanplas: Ön Hazırlık – Temel Yemek Planı
Örneğin tarifte kullanılacak malzemelerin hazır halde göz önünde bulundurulması, kullanılacak mutfak gereçlerinin temiz halde bekliyor olması, servis tabağı ve diğer yardımcı gereçlerine karar verilmiş olması mise and place dahilindedir.
Tabakları Kuvere Yerleştirme
Uygulanan servis usulleri ve kuver çeşitlerine göre seçilen yeteri kadar kuver ve ekmek tabağı posta servantına getirilir. Kuver tabağı olarak şık, gösterişli desenler bulunan büyük düz tabaklar kullanılabilir. Böyle tabaklara Gösteri tabağı (Show plate) denir.
Şikemperver denilince çoğumuzun aklına şike yapan, şikeyi seven anlamı gelmesi olası. Zaten şike Fransızca kökenli bir kelime ama bizim bahsettiğimiz şikemperver Farsça. Dolayısıyla şikemperveri biraz da kaba bir tabirle açıklayacak olursak, yemek yemeyi seven kişilere denir.
Müşterilerin siparişleri doğrultusunda hijyen kurallarına uyarak yemek pişiren kişiye ahçı denir.
Sofra Adabı Nedir? Sofra adabı; sofranın kurulma düzeninden, yemeğin nasıl servis edilmesi gerektiğine, hangi düzen ile sofraya oturulması gerektiğinden, yemeklerin nasıl yenmesi ve nasıl davranılması gerektiğine kadarki süreçte dikkat edilmesi gereken kuralların ve konuların tamamıdır.
Commis (komi) veya Commis de cuisine (komi dö kuziyn) : Aşçılara yardım eder. Her şeyi çok titizlikle yerine getirmesi gerekir. Aslında iyi çalışan komiler aşçı adaylarıdır.
Sous chef; mutfakla ilgili her şeyden sorumlu olduğu bilinen executive chefin asistanı olan kişiye verilen mesleki unvandır. Executife chefin sorumluluğundaki bazı görevlerde ona yardımcı olmakla yükümlüdür.
Aşçı Ne Demek? Aşçı, besinleri çeşitli yöntemler kullanarak içilecek ya da yenilecek hale getiren kişidir. Aşçılar; otel, restoran, büfe ya da yemekhane gibi yerlerde çalışabilir. Genellikle özel şirketler tarafından istihdam edilirler.
Aşçılık bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Aday öğrencilerin Aşçılık bölümünü tercih edebilmeleri için TYT puan türünden gerekli olan puanı almaları gerekmektedir.
Türkiye'deki aşçıların maaşları, çalıştıkları kuruma, iş deneyimine, işverenin büyüklüğüne ve aşçının uzmanlık alanına bağlı olarak değişebilir. Bir aşçı ortalama olarak 15.000 ila 40.000 TL arasında değişen rakamlarda maaş alabilirler ve bu rakam çalışılan işyerinin sektördeki büyüklüğüne bağlı olarak değişmektedir.
Aşçılık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler.
Parizyen Kaşığı
Ucu top gibi yuvarlak olan bu kaşık, dondurma kaşığına benzer fakat daha küçüktür. Doğrama sırasında sebze ve meyvelere ya da patates benzeri garnitürlere yuvarlak şekil vermede kullanılır. Sunum kaşığı olarak da adlandırılan bu alet, dekoratif tabaklar hazırlamak için önemli bir yardımcıdır.
Antre çeşitleri
hafif yiyecekler), • Tart ve börek içinde hazırlanan etler, sosisler, galantinler, ragout, goulasch, vb. yemekler, Soğuk antreler; aynı şekilde soğuk olarak hazırlanan etler (roast beef), tartlar, et jöleleri, galantinler, soğuk şarküteri ürünlerini içerir.
Fransız' cada “cours” (course ing.) “koşu” anlamına gelir.Türkçe mutfak terminolijisindeki anlamını “sıra/dize” olarak tabir etsekte uluslararası olarak değiştirilmeden course (kors) olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri