Çay dökülen bölge için ufak bir kap içinde bir paket karbonat ve bir fincan sıcak su karışımı hazırlayın. Bu karışımı lekeli bölgeye dökün ve bir süre bekleyin. Daha sonra ılık bir havlu ile lekeyi ovalayın. Karbonat pek çok alanda etkili olduğu gibi halı temizliği konusunda da büyük işler yapacaktır.
Çay yanığı olması halinde ilk olarak mutlaka soğuk su ya da buz ile yanık olan bölgeyi soğutmak gerekir. Sonrasında ağrı kesici ya da yara merhemleri ile tedavinize devam edebilirsiniz. Eğer yanık ciddi derecede ise soğuk uygulama sonrasında mutlaka doktora gitmelisiniz.
Çay lekesi olan bölgeyi soğuk suda duruladıktan sonra ters çevirin. Bir bardak soğuk suyun içine yarım limon suyu sıkın. Hazırladığınız karışımı temiz beyaz bez yardımı ile lekenin üzerine sürün ve ovalayın. Ardından giysinizi çamaşır makinesine atabilirsiniz.
Kurumuş çay lekesi daha inatçı olduğundan dolayı lekeye mutlaka erken müdahale edilmesi gerekiyor. İlk olarak tüm lekelerde olduğu gibi kıyafetin ters çevirilerek ılık suda bekletilmesi tavsiye ediliyor. Bunun dışında yapılacak bir diğer çözüm ise havlu kâğıt yardımıyla hızlıca silmek olarak görülüyor.
Kıyafetten kurumuş çay lekesi çıkarmak için öncelikle kıyafeti dökülen alanın tam tersi olacak şekilde ters çeviriniz. Ardından soda, sirke ya da limonlu su ile kolay bir şekilde kıyafeti temizleyebilirsiniz. Uzun süre boyunca kurumuş çay lekesi için ise kıyafeti ılık bir su içerisine bırakınız.
İlgili 35 soru bulundu
Lekeli bölgenin altına temiz, arka tarafına geçirmeyecek kalınlıkta bir bez yerleştirin, ardından lekenin üzerine limon kolonyası döküp yine temiz bir bezle dıştan içe doğru, lekeyi yaydırmayacak şekilde silin.
Renkli kıyafetlerdeki çay lekesi nasıl çıkar
Yalnızca bastırdığınızdan emin olun; ovalamak lekeyi daha kötü yapacaktır. Daha sonra Vani̇sh Kosla Multi̇power Deterjan Güçlendi̇ri̇ci̇ veya Vani̇sh Kosla Multi̇power Deterjan Güçlendi̇ri̇ci̇ Toz kullanarak makinenizde yıkayın.
Çay lekesi olan bölgeyi soğuk su altında duruladıktan sonra ters çevirin. Bir bardak soğuk suyun içine yarım limon suyu kadar sıkın. Hazırlamış olduğunuz karışımı temiz beyaz bez yardımı ile lekenin üzerine sürün ve ovalayın. Devamında giysinizi çamaşır makinesine atabilirsiniz.
Kurutma: Kurutma işleminin amacı, çay yaprağının nemini %70'e kadar indirmektir (bu değer bölgeden bölgeye değişir). Çay teknelerde tel ağ üzerine serilir. Hava çayların arasından geçirilir ve uniform bir yol ile çaydaki nemi uzaklaştırır. Bu işlem 12 ila 17 saat arasında sürer.
Arap Sabunu ile Çay Lekesi Çıkarma
Çay dökülür dökülmez önce kağıt havluyla fazla çayı alıyoruz. Daha sonra Arap sabunundan bir miktar alarak lekenin üstüne yedirerek sürüyoruz. Biraz bekledikten sonra (10-15 dk) halıya iyice işlemiş arap sabununu ince bir bez yardımıyla silebiliriz.
Sirkeli Su: Beyaz sirke ve sıcak su karıştırılarak halı üzerine sürülür. Bir süre beklettikten sonra soğuk bir bezle çitileyerek silinir. Birkaç kez silindikten sonra çay lekesi çıkacaktır.
Öncelikle lekeli kıyafeti ılık suyun içinde bir süre bekletin. Leke yumuşayınca, lekenin üzerine kaplayacak kadar karbonatı üzerine dökün. Karbonat, lekenin kumaştan çözülmesini sağlayacaktır. Bu tür lekelerle sadece kıyafetlerde karşılaşmıyor olabilirsiniz.
Sıcak Su Yanığına Ne Yapmalı? - Öncelikle bölgeye suyun teması hızla durdurulmalıdır. - Eğer kaynar su giysi olan bir bölgeye döküldüyse cilde yapışmadan çıkarılmalıdır. - Yanık oluşan bölge en az 10 dakika soğuk su altında soğutulmalıdır.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
İkinci derece yanıklar, derinin derin tabakası olan dermisin bir kısmını da etkiler. Daha çok sıcak suyla haşlanma, alevle veya sıcak cisimle temasla oluşan yanıklardır.
Dizüstü bilgisayarınızı ve çıkardığınız parçaları kuru, havadar bir yere en az 48 saat bırakın. Dizüstü bilgisayarınızı kurutmak için saç kurutma makinesi, ısıtıcı veya başka bir ısı kaynağı kullanmayın, bu daha fazla hasara neden olabilir.
Çoğu sıvı elektriği iletmektedir. Bilgisayarınıza sıvı girerse dahili kısa devrelere sebep olarak onarılamaz arızalar oluşturabilir. Bilgisayar açıksa derhal kapatın ve güç adaptörünü, şarj kablosunu ve diğer harici cihazları çıkarın. Bilgisayar kapalıysa tekrar açmayın.
Laptop'u mümkün olduğunca geniş biçimde açın ve mümküne ekranla klavyeyi aynı hizaya getirin. Şimdi cihazınızı havlunun üzerine yüz üstü olarak bırakın. Suyun dışarıya akması için laptop'unuzu en az birkaç saat bu şekilde bırakın. Bunun ardından her şeyi bir araya toplayın ve çalıştırmayı deneyin.
Ancak daha etkili bir temizlik için Cif Her Yer Leke Uzmanı Sprey kullanmayı tercih edebilirsiniz. Karışımı halıdaki çay lekesi olan bölgeye dökün ve bir süre bekleyin. Lekeyi temiz bir bez veya süngerle nazikçe ovun.
Kurumuş çay lekelerinin çıkarılmasında sodanın da etkili bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Lekenin üzerine dökeceğiniz sodayı temiz bir bez ile ovalama işlemi ile yüzeyden alabilirsiniz. Çay lekesinin bu sayede pratik şekilde temizlendiğini görebilirsiniz.
Çayın normal bir oksidasyon geçirdiğini gösterir. Oksidasyon müddetinin biraz uzaması, çayın rengini koyulaştırır. Donuk renkli olması ise oksidasyonun çok fazla uzamasının işaretidir.
Bir kap içinde bir miktar sirke ve içme suyunu karıştırın. Bu karışımı kahve lekesi olan bölgeye dökün. Sirkeli su karışımının lekede bir süre kalmasını bekleyin. Daha sonra ılık bez ile karışımı döktüğünüz alanı temizleyin.
Kan lekelerini beyaz giysilerden çıkarmak için soğuk ve temiz suyla durulayın. Daha sonra Vani̇sh Kosla Multipower Kri̇stal Beyaz Deterjan Güçlendirici Toz kullanarak soğuk suda bile lekeleri çıkarırken, 50. yıkamadan sonra bile bembeyaz* kalmasını sağlayın.
Vanish Oxi Action, Oxi Powerlift Teknolojisi ile deterjanın çıkaramadığı en zor lekeleri bile 1 yıkamada çıkarır, size lekesiz temizliği sunar. Vanish Oxi Action Sıvı Leke Çıkarıcı hem renklilerde, hem de beyazlarda kullanılabildiği gibi giysilerinize de zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri