Mutfak Şefi Ne Demek? Mutfak şefi, gıda malzemesinin temininden, sofra sunumuna kadar tüm mutfak süreçlerini yönetir. Restoran, bar, yolcu gemisi ve hastane gibi pek çok kurumda çalışabilir.
Restoranda birlikte çalışacağı personeli seçmekle görevlidir. Restoranın gerektirdiklerine göre personeli eğitmekle sorumludur. Restoranın çalıştırılması için gerekli olan kural ve düzenlemeleri sağlamaktadır. Restorana gelen insanların restorandan memnun şekilde ayrılması için gerekli şartları sağlamalıdır.
* Üst makamlardan birime gelen emir, talimat ve yönerge v.b. duyuruları personele imza karşılığı tebliğ ederek dosyalanmasını sağlamak. *Gelen, giden yazıları, şikayetlerle ilgili bilgileri ve saklanması gerekli diğer belgelerin dosyalanmasını sağlamak. * Bulunduğu birimin amirlerinin vereceği benzeri görevleri yapmak.
Mutfak şefi maaşları çalıştığı alana bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genel anlamda 4500 TL ile 6500 TL arasında farklı miktarlar ortaya çıkabilmektedir. Ortalama ise 5700 TL gibi bir maaş aldığını dile getirmek mümkün.
Mutfak şefi olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
2 yıllık eğitim veren aşçılık ön lisans programlarına girmek. 4 yıllık gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden mezun olmak.
Buna göre mutfak şefi, tek vardiyalı sistemle çalışan işletmelerde 8 ila 12 saatlik süreçlerde çalışır. Pek çok işletmede menü hazırlıkları ve düzene dair işler bittiğinde sorumluluğu yardımcısına devrederek mesai bitiminde çalışmasını sonlandırabilir. Bazı işletmelerse mutfak şefleri için esnek çalışma saatleri sunar.
Şefler, kamuda Yardımcı Hizmetler Sınıfı hariç diğer sınıflarda görev yapan en az yükseköğrenim mezunu olan personel arasından mevzuatta belirtilen şartları yerine getirmek kaydıyla görevde yükselme sınavına katılmış, sonucunda başarı gösterip üst kadroya geçiş yapan kamu görevlileridirler.
Şef, genellikle belirli bir mutfağa odaklanan, yemek hazırlamanın tüm yönlerinde uzman, eğitimli, profesyonel bir aşçı ve esnaftır.
Menü için gereken malzemelerin ön hazırlığını yapar. Hazırlanacak tabak için gerekli olan garnitür benzeri malzemelerin ön hazırlığını yaparak aşçıbaşına yardım eder. Verilen reçetelere uyar ve reçetedeki tüm malzemeleri hazırlar. Şefin talimatlarına maksimum düzeyde uymak zorundadır.
Fiziksel dayanıklılığın büyük ölçüde önem taşıdığı şef garsonluk işi, uzun süre boyunca ayakta durmayı ve bunu yaparken hem müşterilerle hem de çalışma arkadaşlarına güler yüzlü olabilmeyi gerektirir. Bunların yanı sıra hizmet sektörünün önemli ayrıntıları arasında yer alan hijyen de bu meslekte oldukça önemlidir.
Şef Aşçı/Baş Aşçı (Executive Chef)
Yiyeceklerin standart (her zaman aynı kalite ve miktarda) olarak hazırlanıp üretimini sağlamak ve mutfağın yönetim ve organizasyonundan sorumludur. Bu sorumluluk çerçevesinde plânlama, örgütleme, yöneltme, etkileme ve kontrol gibi yönetsel görevler de üstlenmiştir.
Sous chef; mutfakla ilgili her şeyden sorumlu olduğu bilinen executive chefin asistanı olan kişiye verilen mesleki unvandır. Executife chefin sorumluluğundaki bazı görevlerde ona yardımcı olmakla yükümlüdür.
Diğer anlamları arasında yönetici şef, şef müdür, baş şef ve usta şef olarak bilinir.
ŞEFLERİN MEVZUATTAKİ YERİ
Keza 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede şefler; Amir ve yardımcıları, Zabıta Baş komiseri gibi yönetici kadro içinde belirlenmiştir. Yine her kurumun Görevde Yükselme Yönetmeliklerinde şube müdürü ile birlikte "Yönetim Hizmetleri Grubu" içinde belirlenmiştir.
Görevde Yükselme Sınavına; Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümleri uyarınca halen Sağlık Bakanlığı merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesine tabi olarak görev yapmakta olan personel başvurabilecektir.
Aşçı olabilmek için liseden mezun olduktan sonra meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip iş hayatına başlamak gerekmektedir.
Aşçılar, geceleri çok geç saatlere kadar çalışabilir ya da hava aydınlanmadan çalışmaya başlayabilir. Bu nedenle de aşçıların zorlu çalışma koşullarına hem ruhen hem de bedenen hazır olması beklenir.
Cevap. Genel çerçeve yönetmeliğin 5. maddesi gereğince "Programcı, Şef, Amir ve bu düzeyde görevlere atanabilmeleri için" en az iki yıllık yüksek öğrenim mezunu olmak gerekmektedir.
Mutfak içerisinde bulunan hemen hemen her süreci yönetmekle yükümlü olan şefler; yiyecek ve içecek temininden sofra düzenine kadar tüm aşamalarda söz sahibidir. Restoran, gemi, hastane, kafe gibi çeşitli kurumlarda çalışabilirler. 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olunarak 'şef' ünvanı kazanılır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri