Nazar kelimesinin tasavvufta taşıdığı başka bir anlam ise, “mânen büyük ve tasarruf sâhibi kimselerin lütuf ve keremle bakması” demektir.
Nazarî irfânîlikte ise felsefî tasavvuf, işrâkī gelenek ve Şiî-İsmâilî düşüncede ortaya çıktığı gibi, dinî nasların tefsir ve te'vili ile başlangıçtan sona kadar yaratılışın bütün gelişimini açıklayan dinî-felsefî bir teorinin oluşturulması çabası söz konusudur.
Nazar ya da kem göz, canlı veya cansız bir varlığın başına kaza veya belâ gelmesine neden olduğuna inanılan bakış. Nazardan özellikle çocukların, hamilelerin ya da hayvanların etkilendiğine inanılır.
Hâcegân silsilesi ve Nakşibendiyye tarikatında, sâlikin yürürken gaflete sebep olacak bir şeyi görmesini önlemek için bakışlarını ayaklarına odaklaması anlamında bir terim.
Mantıkî temeli olmayan telakki ve uygulamaları, din adına ileri sürülüp benimsenen bâtıl inanç ve davranışları ifade eden bir terim.
İlgili 15 soru bulundu
Emeviler döneminde gelişen nazari fıkıh, henüz gerçekleşmemiş olaylara dair akıl yürüterek hükme varmak demektir. Nazari fıkıhta kıyas ve içtihat yöntemleri kullanılır.
Arapça nẓr kökünden gelen naẓar نظر “bakma, bakış” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça naẓara نظر “baktı” fiilinin faˁal vezninde masdarıdır.
Üzerinde nazar olan insanlar başkalarını da etkiler, konuştuğu kişinin de enerjisini düşürür. Üzerinde nazar olan kişi eskiden çok kolay hatırladığı şeyleri hatırlamakta zorlanmaya başlar. Çok iyi bildiği konularla ilgili olsa bile hızlı cevap verememeye başlar.
Halk arasında özellikle mavi gözlü ya da gök gözlü insanların nazar gücünün daha kuvvetli olduğuna inanılır. Ancak yeşil gözlü veya çakır gözlü kişilerin nazarının değdiği de söylenir. Bunların yanı sıra Şanlıurfa'da uzun çeneli insanların; Mardin'de kısa boyluların da nazarı yaygındır.
Allah ve O'nun sıfatları, fiilleri, isimleri ve tecellileri hakkında mânevî tecrübeyle doğrudan elde edilen bilgi anlamında bir tasavvuf terimi.
Tasavvuf yolunu benimseyenlere sûfî, ehl-i tasavvuf veya mutasavvıf adı verilmiştir.
Resûlullah'ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Ayetel Kürsi ile İhlas ve Felak- Nas surelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği; bunlardan kurtulmak için ayrıca doğrudan Allah'a yalvardığı rivayet edilmektedir.
Kur'ân-ı Kerimde doğrudan nazardan bahsedilmemekle beraber, nazarın varlığına işaret edildiği iddia edilmektedir: وَإِن يَكَادُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَيَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ وَمَا هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ لِّلْعَالَمِينَ.
Bu yönüyle Hz. Peygamber (s.a.v.) pek çok hadisinde “Nazar (göz değmesi)” olayını detaylıca işleyerek, onun hak olduğunu, etkisinin tehlikeli ve büyük boyutlara ulaşabildiğini, bunun yanında nazarın etkisinden nasıl korunulacağını ve kurtuluş reçetelerini izah etmiştir.
En çok nazara karşı Hz. Peygamber'in de çevresindekilere okuduğu Kalem suresinin 51. ve 52. ayetleri yer almaktadır. Nazar duasının dışında nazara karşı okunan dualar arasında Felak suresinin ve Nas suresinin iyi geldiği dile getirilmiştir. Nazara karşı Felak ve Nas suresi okunmaktadır.
Boratov'a göre nazar, “bakışlarında zararlı güç bulunan bazı insanla- rın bu özellikleri nedeniyle bir kişiye, bir hayvana ya da nesneye bakmak- la canlı üzerinde hastalık, sakatlık hatta ölüm; nesne üzerinde ise sakat- lanma, kırılma gibi olumsuz bir etkinin meydana gelmesi” kastedilmek- tedir.
Muhammed'in “Nazar'dan Allah'a sığınınız. Çünkü göz (değ- mesi) gerçektir.” hadisinden de anlaşılacağı üzere İslâm dininde nazarın varlığı kabul edilmiştir, fakat nazardan korunmak için nazar boncuğu ya da muska taşımak vb. pratikler uygulamak yasaktır.
Üzerlik otu nazar olduğuna inanılan evlerde yakılır ve oradaki kötü enerjiyi dağıttığına inanılır. Geçmişten gelen bir gelenek olan üzerlik otu yakmak, pek çok kişi tarafından alternatif tıp olarak tercih edilmektedir. Üzerlik otu tütsüsü şeklinde değerlendirilen bu bitki, evlere bereket ve şans getirir.
Babil'de insanların tapındığı 5'ler tanrısı Hamsa'nın (Fatıma'nın eli olarak bilinir) da nazar boncuğunun çıkış noktası olduğunu söyleyen Karacadağ şu tespitte bulundu: "Nazar boncuğundaki tek göz; cini yani şeytanın bakışını temsil etmektedir.
Resûlullah'ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Muavvizeteyn (Felâk ve Nâs) sûrelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği rivayet edilmektedir (Tirmizî, Tıb, 16; İbn Mâce, Tıb, 32).
Girifl “Nazar”; bakma, göz atma; düflün- me (mülahaza); göz de¤me; iltifat, itibar; yan bak›fl anlamlar›na gelen Arapça bir sözcüktür. Tasavvufta, insan› Allah'a ulaflt›ran bir yol; dünyay› görmek için gerçe¤e bak›flt›r. Gerçe¤i gösteren bak›fl anlam›nda “Hakk›n nazar›”, “mürflidin nazar›” terimleri kullan›l›r.
İtikadî konularda akla rol veren kelâm âlimleriyle Meşşâî geleneğine bağlı İslâm filozofları için kullanılan bir tabir. Bir veya birden çok önermeden başka bir önerme çıkarma, akıl yürütme anlamında mantık terimi.
Nazar ve istidlâl yöntemi, fiilin tahlilinden hareketle faile ve failin iradesinin ne olduğunu anlama çabasına doğru giden bir yöntemdir. Riyazet ile mücâhede yöntemi ise temelde insanın yaptığı davranışlardan yola çıkarak Allah'a kulluktan hareketle Allah'ı tanıma çabasını ifade etmektedir.
-Nazar değmemesi için, çocuğun beşiğine aşık kemiği, midye kabuğu, nazar boncuğu vs. takılır. Yine nazar değmemesi için, çocuğa iğde dalı ve hurma çekirdeklerinden yapılan kolye takılır. -Kömür sağdırmanın da nazara iyi geldiğine inanılır. Ayet okunup üflenen suyun içerisine kömür parçaları atılır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) nazarı, nazara bağlı hastalıkları ve kötü gözleri önlemek amacıyla Felak, Nas ve Ayetel Kürsi'nin yanında bir dua daha okumuştur. Bu dua her türlü mahlukatın şerrinden, görünen ve görünmeyen tüm musibetten, dertten ve hastalıktan korumaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri