Yemek servisi için bıçak, kaşık ve bardaklar sağda, ekmek tabağı ve tereyağı bıçağı solda olmalıdır. Sağ ve sola koyulan eşyalar servis edilen yemekten bir parmak uzakta olmalıdır. Bırakılan tüm malzemeler birbirine paralel olmalıdır.
Sofraya oturur oturmaz yemek kırıntılarının etrafa dökülmesini önlemek amacıyla dizlere peçete serilir. Yemek bitince peçete tabağın içine değil tabağın yan tarafına koyulur. Yemek yerken ağız kapalı tutulmalıdır. Ağızda yemek varken konuşmak sofra adabına aykırıdır.
- Sofrayı herkesle beraber oturmalıyız. - Aynı şekilde yemeğe herkesle beraber başlamalıyız. - Sofrada mutlaka kaşık, çatal bıçak ve bardak kullanmalıyız. - Tabağımıza yiyebileceğimiz kadar yemek almamız gerekir.
Ev sahibi ve sahibesi karşılıklı otururlar. Onur konuğu, ev sahibesinin sağına, onur konuğunun eşi ise ev sahibinin sağına oturur. Onur konuğundan sonraki konuklar, mevki ve yakınlıklarına göre dizilirler. Örn: İkinci önemli konuk, onur konuğunun eşinin sağ tarafına, eşi ise onur konuğunun sağ tarafına oturur.
İlgili 19 soru bulundu
Makam odanızda siz daima ev sahibisiniz. Görevlileriniz çay v.b. ikram ederken önce misafirinize (misafirin en büyüğünden başlayarak) ve en son size sunmak durumundadır.
Çatal ve bıçağı bu şekilde bırakmak yemeğe devam ediliyor demektir. Kaşığın kenarına bırakılması, çorba veya kaşıkla yenen bir yemeğin bittiği anlamına gelir.
🔷Yemeğe besmele ile başlardı. 🔶Sofrada kendisinden büyük biri varsa önce onun yemeye başlamasını beklerdi. 🔷Yemeği her zaman önündeki tabaktan yerdi. 🔶Yiyebileceği kadar yemek alır, yemeğin israf edilmesini asla uygun bulmazdı.
Eğer meyve yenmeyecek ise yemeğe çiğ sebze veya yeşil salata ile sindirim yollarında temizlik yaparak başlamak iyi olur. Sonra varsa çorbaya, yoksa ana yemeğe geçilir. Ana yemekten sonra tatlı önerilmez zira hazmı zorlaştırdığı gibi bağışıklık sitemini çalışmasını önler.
Sindirim; sanılanın aksine midede değil, ağızda başlar. Karbonhidratların sindirimi, tükürükte bulunan alfa amilaz (pityalin) enzimi ile birlikte mideden evvel besin henüz ağızda iken başlamaktadır.
Masaya oturulduğunda normal olarak masada ekmek ve sudan başka bir şey bulunmaz. Aslında ekmek ve su servisi de misafirler oturduktan sonra yapılmalıdır. Yemeğe önce ev sahibesi başlar. Mönüye bakmak ayıp değildir.
Peki, güzel sofra düzeni için bardakların yeri nasıl olmalıdır? Sofrada olmazsa olmaz su bardağı tabağın sağ tarafında bıçak hizasında konumlandırılmalıdır. Su bardağının sağ tarafına ise meşrubat bardağı veya kadeh gelecektir.
boşlar toplanmalıdır.içki servisi sağ taraftan yapılmalıdır. *Yemek tabakları misafirin önüne et,balık misafirden tarafa gelecek şekilde konulmalıdır. *Diğer tabaklar amblemleri üste gelecek şekilde servis yapılmalıdır. tabağı,çatallar vb gibi kullanılan malzemeler soldan servis edilip,yine soldan kaldırılmalıdır.
Baba oğluna, âmir memuruna, hoca talebesine, yaşlı olan genç olana önce selam verir.
- Karşındaki kişi konuşurken sözünü kesmemek. - Öksürürken ağzını kapatmak. - Büyüklerimiz ya da misafir gelince yer vermek.
garsona yapılan bir görgüsüzlüktür. bu kural genel olarak kalburüstü yerlerde çok geçerli olsa da siz her şeye rağmen hiçbir yerde yapmamaya özen gösterin. aynı şey alışveriş esnasında bir mağazada denediğiniz kıyafetleri katlamak, asmak gibi alışkanlıklar için de geçerli.
Malum sofra hazırlanırken kaşıklar ve bıçaklar sağ tarafa, bıçaklar sol tarafa konur.. yemek bitiminde çatal ve bıçak birlikte tabağın sağ tarafına konur oda kendiliğinden 4 ü 20 geçe pozisyonundadır.. Bu işte usta olan garsonlar hemen gelip tabağı ve çatal bıçağı alır..
MasterChef'te şeflerin kaşık ya da çatal atması öğrencilerinin yemeklerini tadan ve hiç bir eksik bulmadıklarında başarılarını göstermek için yaptığı bir hareket olarak biliniyor.
Şefler arasında öğrencilerinin yemeklerini tadan ve hiç bir eksik bulmadıklarında başarılarını göstermek için yaptığı bir harekettir.
Müşterilerin siparişleri doğrultusunda hijyen kurallarına uyarak yemek pişiren kişiye ahçı denir.
Sofra adabı, yemek yerken kullanılan kurallardır ve mutfak eşyaları kullanımını da içerebilir. Farklı kültürler, sofra adabı için farklı kurallar uygular. Her aile veya grup, bu kuralların ne kadar sıkı kullanılacağına ilişkin kendi standartlarını belirleyebilir.
Restoran yönetimi yapan birisine restorancı denir. Restoranlarda yemek yapmak üzerine profesyonelce çalışan kimselere aşçı denir. Birden fazla aşçı çalıştıran restoranlarda aşçıbaşı bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri