Ve bu teşvik ülkemizde, 4857 Sayılı Kanunla, 1 Temmuz 2008 tarihinden beri uygulanıyor. Özel sektör işverenlerinin çalıştırdıkları her bir engelli için asgari ücret düzeyindeki SGK primi işveren paylarının tamamı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Bu miktar 2021 yılı için 733,37 lira.
Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışan, topluluk sigortasına tabi çalışan, yurtdışında çalışan sigortalılar ile aday çırak, çırak ve öğrencilerden dolayı bu teşvikten yararlanılamaz. 5 puanlık indirim SPEK üzerinden, kalan % 15,5 işveren hissesi ise asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır.
14857 Sayılı Engelli İstihdam Teşviki, engelli vatandaşların işyerlerinde istihdam edilebilmesi için devletin işverenlere sağladığı bir teşviktir.
Teşviklerden küçük büyük tüm işletmeler ve ergin olan tüm Türk vatandaşları faydalanabilmektedir. Teşvik için genel bir yaş, cinsiyet ya da refah seviyesi aranmaz fakat kişilerin idari para cezası, vergi borcu gibi finansal durumlarına bakılabilmektedir.
SGK teşviklerinden olan 5510 sayılı Kanun'un 4(a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin, bu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanır.
İlgili 33 soru bulundu
MADDE 2- Bu Kanun; sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortasından yararlanacak kişileri, işverenleri, sağlık hizmeti sunucularını, bu Kanunun uygulanması bakımından gerçek kişiler ile her türlü kamu ve özel hukuk tüzel kişilerini ve tüzel kişiliği olmayan diğer kurum ve kuruluşları kapsar.
Bu Kanunun amacı, sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almak; bu sigortalardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları, bu haklardan yararlanma şartları ile finansman ve karşılanma yöntemlerini belirlemek; sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişi ile ...
işsizlik sigortası primin tamamı tutarında beş yıl süreyle söz konusu teşvikten yararlanılabilir. adresi üzerinden “e-SGK / İşveren / İşveren Sistemi / İşveren / Teşvikler ve Tanımlar / Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” menüleri seçilerek tanımlama işlemi yapılaması mümkün bulunmaktadır.
Öncelikle http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr adresine girin ve sırasıyla "E-SGK", “İşveren”, “İşveren Sistemi”, “Uygulamaya Giriş”, “İşveren”, “Teşvikler ve Tanımlar”, “Potansiyel Teşvik Sorgulama” seçenekleri işaretleyin. Bu şekilde sorgulama yapabilirsiniz.
Sigortalının işe alındığı işyerinden dolayı SGK' ya prim, idari para cezası, gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması şarttır. Prim borçlarının yeniden yapılandırılmış veya taksitlendirilmiş olması durumunda taksitlendirme ve yapılandırma sürecinin devam ettiği sürece işverenler bu teşvikten yararlanabilir.
37103 – YARARLANMA SÜRESİ
01/01/2018 ila 30/11/2018 tarihleri arasında işe alınan ve destek kapsamına giren sigortalılardan dolayı; 2018/Aralık ayı/dönemine kadar geçerli olmak üzere sigortalının işe alındığı ayı takip eden ilk aydan başlamak üzere her ikinci ay için yararlanılır.
27103 Sayılı Kanun İçin Asgari Ücret düzeyinde SGK Prim + Gelir Vergisi + Damga Vergilerinin tamamı İşsizlik Fonu tarafından karşılanır. 17103 Sayılı Kanun İçin 5.412,00 TL SPEK Tutarına kadar SGK Prim ve Asgari Ücret düzeyinde Gelir Vergisi + Damga Vergilerinin tamamı İşsizlik Fonu tarafından karşılanır.
17103 sayılı SGK teşviki, İmalat ve Bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren iş yerlerinde çalışanlar için sağlanan bir SGK teşviki olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda işveren çalıştıracağı personel açısından SGK teşviki alarak istihdam alanı yaratma konusunda avantajlardan faydalanabilecektir.
türüdür. üzerinden %5 indirime ek, asgari ücretin alt sınırı üzerinden %15.5 indirim imkanı sağlamaktadır. olanak vermektedir.
İşverenlere 2024 yılı Ocak-Aralık döneminde sağlanacak olan günlük 23,33,-TL, aylık (23,33,-TL x 30 gün) 699,90,-TL tutarındaki asgari ücret desteğinin uygulama usul ve esasları SGK'nın 29.02.2024 tarihli ve 2024/3 sayılı Genelgesinde açıklanmıştır.
Destekten, 2024 yılında ilk defa tescil edilen işyeri işverenleri ile 2023 yılında prime esas günlük kazancı 671 TL, toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerlerinde 1.341 TL ve linyit ve taşkömürü işyerlerinde 1.789 TL altında ücretle çalıştırılan sigortalıların işverenleri yararlanmaktadır.
1- https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi uygulama adresinden giriş yapılarak kullanıcı adı, şifresi ve güvenlik anahtarı girilir. 2- Kolay İşverenlik - Beyan Giriş/Teşvik Tanımlama İşlemleri bölümünden beyan girişi yapılan sigortalılar için teşvik tanımlama işlemleri yapılır.
SGK Teşviklerinden Kimler Faydalanabilir? SGK teşviklerinden küçük veya büyük farketmeksizin bütün işyerleri faydalanma hakkına sahiptirler. İşyerindeki personel sayısının uzun-kısa vadede arttırılmış olması en önemli husustur. Bunlara ek olarak bazı koşulların yerine getirilmiş olması gerekmektedir.
İstihdam teşvikleriyle, belirli şartları taşıyan işsizleri istihdam eden işverenlere değişen sürelerle ve tutarlarla prim, vergi veya ücret destekleri sağlanmaktadır. Bu teşviklerden bir bölümü İşsizlik Sigortası Fonu'ndan finanse edilmekle birlikte, işlem uygulayıcısı Sosyal Güvenlik Kurumu'dur.
Malullük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları Primleri İşveren Hissesi 5 Puanlık İndirim. Özel sektör işverenlerince ödenmesi gereken, sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları işveren hissesinin 5 puanlık kısmı indirim olarak karşılanmaktadır.
Memurların emekli aylıkları bakımından bu iki kanun arasında çok önemli farklar bulunuyor. 5434'e tabi memurların emekli aylıkları statülerine göre belirleniyor. 5510'a tabi memurların emekli aylıkları ise statülerinden bağımsız olarak “prime esas kazançlarına” göre belirlenecek.
4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
5510 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının on iki numaralı bendinde ücret, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara saatlik, günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak para ile ödenen ve süreklilik niteliği taşıyan brüt tutar olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri