Stoklar profesyonel mutfaklarda, çeşitli çorba, yemek ve/veya sosların yapımı amacıyla hazırlanan aromatik sıvılardır. Stoklar veya diğer bir tabirle “aromalı sıvılar” yemeklerin, sosların lezzetini arttırmak için kullanılır.
Stock, çorbalar, soslar ve yemeklerin üretiminde kullanılan, çeşitli hayvanların kemik ve et artıklarının bol su içerisinde, aromatik sebze ve baharatlar ile uzun süre kaynatılmasıyla elde edilen, jelatinli bir yapısı olan, besin değeri yüksek sıvıdır.
Stok, bir firmanın ortaya çıkabilecek ani ihtiyaçları karşılamak ve üretimin kesintiye uğramadan sürdürülmesini sağlamak amacıyla her an el altında bulundurduğu mamul mal, ham madde ve ara mallardır.
Stok, işletmenin gelecekte satmak ya da kullanmakamacıyla elinde bulundurduğu mamul, yarı mamul, hammadde varlıklarıdır.Gereksinim duyulması halinde ihtiyacı karşılamak amacıyla depolanan ürün veyafiziki mallar olarak kısaca tanımlayabiliriz.
Stok Nedir? Stoklar veya aromalı sıvılar, yemeklerin ve sosların lezzetini arttırmak için kullanılır. Stokları yoğunlaştırmak için “çektirme” denen kaynatarak sıvı azaltma işlemi uygulanır, böylece sıvı azaldıkça stok aroması yoğunlaştırılmış olur. Stok hazırlanırken baz ürün olduğu için tuz kullanılmaz.
İlgili 41 soru bulundu
Stok Nedir? Stoklar veya aromalı sıvılar, yemeklerin ve sosların lezzetini arttırmak için kullanılır. Stokları yoğunlaştırmak için “çektirme” denen kaynatarak sıvı azaltma işlemi uygulanır, böylece sıvı azaldıkça stok aroması yoğunlaştırılmış olur. Stok hazırlanırken baz ürün olduğu için tuz kullanılmaz.
İşletmelerin üretim yapabilmek için elinde bulundurduğu hammadde, yarı mamul ve mamullere stok denir. Şirketler için önemli maliyet kalemlerinden biri olan stok, ihtiyaç halinde elde bulunmazsa ya da gereğinden fazla depo edilirse, işletmenin harcamalarını artırır.
Stok nedir? Stok, bir firmanın üretim yapabilmek için elinde bulundurduğu hammadde, yarı mamul, mamul ya da varlıklar tabii ürünlerdir. Stok tutmak, üretim firmalarının maliyet kalemlerinden biridir. Her maliyet gibi stok da alternatif maliyet yükseltilmeden kontrol altında tutulmalıdır.
Eti düdüklü tencereye alın. Soğanı sarımsakları, havuçları, kereviz sapları, maydanozu ve karabiberi ekleyin. 3 litre sıcak su ilave edip. Düdüklüde dağılana kadar pişirin.
Stok Sayımı Nedir? Stok sayımı, mağazada veya depolarda tutulan ürünlerin fiziksel sayımı ve doğrulamasıdır. Stok sayımı sıklığı işletmeden işletmeye değişiklik gösterir, bazılar yılda bir veya iki kez sayım tercih ederken, diğerleri üç aylık veya aylık olmak üzere daha sık sayımlar tercih eder.
Stok (envanter); bir sanayi dalında veya işletmede kullanılan ve kullanılacak (depolanmış veya istiflenmiş) ham madde, malzeme, yarımamul ve mamullerin tümünü ifade eder.
Stok, tedarik veya üretim yoluyla elde edilen, kullanılmadan veya müșteriye arz edilmeden önce az veya çok belirli bir süre bekletilen mal miktarıdır.
Fond veya stok, çeşitli çorba, sulu yemek ve sosların temelini oluşturma amacıyla hazırlanan aromalı bir sıvıdır. Hayvan kemiği veya eti, deniz ürünleri veya sebzeleri; su veya şarapta kaynatmak, farklı aromalar için mirpua veya başka aromatikler eklemeyle hazırlanmaktadır.
Muhasebede stok çeşitleri kendi içinde hammadde, mamul ve yarı mamul stoku olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
İşletmelerin ürünlerinin miktarını gözeterek mağaza ve depolarındaki durumu takip eden programdır. İş akışının daha düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olan bu programlar, satış yapılabilecek miktarı belirlemenize ve takip etmenizi sağlar.
Öncelikle dönem başında alınan mal ile dönem içinde alınan mal toplanır. Daha sonra satılan malın maliyeti yukarıda bulunan toplam tutardan çıkarılır. Elde edilen sonuç stok miktarını belirler.
STOKLARIN İÇERİĞİ NEDİR? 1-Mal, 2-Hammadde, • 3-Yarı mamul, • 4-İşletme malzemesi, • 5-Yardımcı malzeme, • 6-Mamul gibi değerlerdir.
Stoklar, ham madde, yarı mamul, mamul, hazır parça, endirekt malzeme, aktif ve emniyet stokları olarak sınıflandırılabilir.
Eğer stok tutulmazsa olası bir aksaklıkta üretim ilerleyemez ve talep karşılanamaz. Bu da işletmenin itibarına zarar verecek, müşteri kaybı yaşatacak hem de ciddi maddi kayıplara sebep olacaktır. Çok fazla stok tutulduğunda depolama, elden çıkarma gibi problemler ortaya çıkacaktır.
Stok işlemleri deyince aklımıza gelen ana başlıklar; malzeme satın alımı, bir ürün olabilmesi için üretime çıkılan hammadde ve ambalaj malzemeleri, üretim sonrası depoya girişi, satılması, depo stok envanteri için sayılması, maliyet için fiyatlandırılması, depo içinde farklı özelliklerine göre saklanabilmesi, depo içi ...
İşletmenin satmak, tüketmek veya üretmek amacıyla edindiği, bir yıl içinde elden çıkarılması düşünülen varlıkları kapsar.
Stokların işletmeye girişi ve çıkışı arasındaki gün sayısını ifade eder. Başka bir ifadeyle stokların bir yıl içerisinde kaç günde bir yenilendiğini göstermektedir.
Ticari işletmelerin Satış için ellerinde hazır bulundurdukları malzemelere Stok adı verilir. Stok bilgilerinin genel adına Stok Kart adı verilir. gibi Stoğun Genel, Teknik ve Fiziksel özelliklerini içerir.
JIT(Just-in-time) kavramı, sıfır stok olarak da bilinmektedir . Japon yöneticilerine göre JIT, daha düzgün üretim akışları sağlayan mamül ve üretim süreçlerinin, sürekli olarak gözden geçirilip iyileştirilmesine imkân sağlayan bir yaklaşımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri