Kendine özgü bir aroma ve kokuya sahip olan tereyağı pilavlardan soslara, kurabiyelerden et yemeklerine, sebze yemeklerinden keklere ve omletlere kadar her yemeğe lezzet katar. Tereyağı ile yapılan her yemeğin lezzeti daha bir güzel daha bir mis kokulu olur.
Yemeklik olanıysa, tuzlu ve sarı renktir. Tereyağı, ısıya karşı dayanıksız olduğu için kızartmalarda tercih edilmez. Hamur işi, pilav, çorba ve tatlı yapımında lezzetli sonuçlar veren tereyağının, yemeklere katılırken içine bir iki kaşık zeytinyağı ilave edilirse yanması önlenmiş olur.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Tokluk ve enerji sağlaması nedeniyle tercih edilebilecek olan zeytinyağının kalorisi tereyağınkine göre bir tık daha düşük. 100 gram tereyağında 0,06 gram karbonhidrat, 0,85 gram protein var iken, zeytinyağında 100 gram yağ ,0 karbonhidrat ve protein bulunuyor.
En sık tüketilen tereyağı çeşidi inek sütü ile yapıldığı için bu yazımızda inek sütü ile yapılmış tereyağı ele alınmaktadır. Tuzlu, tuzsuz gibi çeşitleri bulunmaktadır. Tereyağı süt yağından oluşmasından dolayı zengin bir tada sahiptir. Birçok yemek çeşidinde kullanılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Katkısız doğal olan tereyağının konulduğu her yemeğin lezzetine lezzet katar. Ayrıca sütlü tatlılarda hem tat hem de kıvam yoğunlaştırıcı olarak kullanılır. - Et yemeklerinin vazgeçilmez yağı tereyağıdır. Çünkü tereyağ etle buluştuğunda ortaya şahane bir lezzet çıkmaktadır.
Odun Yayık tereyağı, vitamin, mineral, kalsiyum ve protein deposu olan faydalı bir hayvansal gıdadır. Yemeklerde, kahvaltılarda ve hamur işlerinde kullanılabilen bu yağ sofralara eşsiz bir lezzet katar.
Bir insanın günde en fazla 1 yemek kaşığı tereyağı tüketmesi normal ve sağlıklı olanıdır. Fakat kimi insanlar tereyağı tüketimi tehlikelidir. Özellikle tereyağı yedikten sonra oluşan sorunlarınız varsa kesinlikle doktorunuza başvurun.
Bu özelliği ise diyet yapanları sevindirecektir. Öğünlerde ölçülü şekilde tereyağı tüketimi tok tutar ve daha az acıktırır. Margarin ve sıvı yağ ile kıyaslandığında tereyağı daha sağlıklı bir yağ türüdür. İşlenmiş yağ türü olmadığı için sağlık dostudur.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
1- 1 SB Sıvı Yağ Yerine Kullanılabilecekler
* Yağ yerine kullanılan yoğurt tarifteki protein ve kalsiyum oranını arttırır. * Sote yaparken yağ yerine su ile başlayın. * Daha fazla lezzet katmak için ise sebze suyu kullanabilirsiniz.
Margarinle tereyağı arasında karar vermeniz için yardımcı bilgiler. Margarin, iş kalp sağlığına geldiğinde genelde tereyağından üsttedir. Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir.
Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır. Ancak lezzet açısından çorba veya pilavlarda tereyağ+sıvı yağ yarı yarıya kullanılabilir.
Patateslerimizi yıkayıp elma dilimi doğrayalım isterseniz parmak patates de yapabilirsiniz. Tenceremize tereyağımızı alalım, kızartalım. Kızarınca sıvı yağı ilave edelim.
Yoğurda su eklenir ve ayran yapılır. Ayran ise tahtadan yapılan ve hayvan derisi ile kaplanan adına da yayık denen aletle uzun süre çalkanır ve sonunda tereyağı elde edilir. Elde edilen tereyağı kısık ateşte içindeki süt ve su unsurlarından arındırıldığında geriye sadece %99 oranında yağ içeriği kalmış olur.
Tereyağı insan sağlığı için faydalı bir besin olsa da fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketilen tereyağı, kilo alımına yol açar ve obeziteye sebep olur. Aynı zamanda damar tıkanıklığına, karaciğer yağlanması da görülür. Günde 1 yemek kaşığından fazla tüketilen tereyağı vücuda oldukça zararlıdır.
Uzun zamandır tereyağının önemli bir besin kaynağı olduğunu ve kalp damar hastalıklarına yol açmadığını söyleyen, hatta çayı bile tereyağı ile içen İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın haklılığı bir kez daha ortaya çıktı.
Araştırma sonucuna göre; tereyağı kalp krizi riskini düşürüyor, şeker hastalığı ve obezite tedavisine yardımcı oluyor, kolesterole iyi geliyor. Tereyağı, diğer yağların aksine hayvansal ve tamamen doğal olduğu için A, E, D vitaminleri ve proteinler açısından oldukça zengin bir gıda maddesi.
Karatay, "Köy tereyağı her zaman faydalıdır. İnsan vücuduna girmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü köy tereyağında vitaminler, A vitamini, D, E vitamini ve K2 vitaminleri var. Tüm hücrelerimizin en önemli yapı maddesidir.
Kolesterolü dengeler. Yüksek tansiyonu ve kan şekerini düşürür.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Yayık tereyağı, halk dilinde yoğurdun yayık vasıtasıyla çalkalanarak tereyağına dönüştürülmesi olarak tabir edilmektedir. Sadece süt kremasından elde edilen tereyağına göre biraz daha aromatik bulunmaktadır.
Mutfağınızda tereyağı eksikse kullanabileceğiniz en kolay alternatif sıvı yağ olur. Ancak ölçüyü birebir aynı yapmak yerine biraz değiştirmelisiniz. 1 su bardağı tereyağının karşılığı 7/8 su bardağı sıvı yağdır. Hindistan cevizi yağı ise tereyağı ile birebir ölçüde kullanılabilir.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri