Konuyla ilgili olarak resmi ya da yapılmış olan herhangi bir çalışma yoktur. Yani doğal kaynak suyu ve ya işlenmiş su ya da musluk suyu yemek pişirilirken kullanılabilir.
Kişiden kişiye değişiklik göstermeyen durum ise, suların pH değeri. Şişelenmiş suların tamamının üzerinde, suyun pH değerinin kaç olduğunu görebilme imkanına sahibiz. Musluk suyunda ise böyle bir imkanımız yok.
Bol su içerisinde makarna daha rahat pişer. Su kalitesi de makarnanın lezzeti açısından önemli. Kaliteli bir içme suyu makarnaya daha iyi bir tat verir. Musluk suyunda bulunan klor gibi yabancı maddeler makarnanın tadını bozabilir.
Yağımızı pilav tenceresine alalım, ısındığında şehriyeyi ekleyelim. Şehriye de 3-4 dakika kadar bile durmadan pembeleşince pirincimizin suyunu döküp tekrar yıkayalım musluk suyu ile ve suyunu süzüp pilav tenceresinin içerisine bırakalım ve karıştıralım.
Kaynatılmış Su Sağlıklı Mıdır? Musluktan almış olduğunuz suyun içerisinde bulunan zararlı maddelerin yok edilmesi için suyun 20 dakika boyunca kaynaması gerekir. Ancak içilecek olan her su da bunu yapmak pratik bir durum olmayacağından dolayı birkaç deneme sonrasında artık bu mümkün olmaktan çıkar.
İlgili 30 soru bulundu
Musluk suyunda bulunan tarım ve böcek ilaçları, kalp-damar hastalıklarından doğum sorunlarına kadar birçok hastalığa neden olur. Musluk suyunda bulunan kurşun, cıva, alüminyum gibi metaller beyin, sinir sistemi, üreme hastalıklarına yol açar.
Çeşme suyu klorlanarak evlerimize ulaştığından, zararlı bazı bakterilerin varlığı açısından daha az riskli olduğu söylenebilir. Klorun yanı sıra içerdiği tuz ve metal miktarları ayrıca suyun sertliğinin değişken olması nedeniyle, çeşme suyunun içme suyu kalitesi açısından alt sıralarda olduğunu söyleyebiliriz.
Şebeke sularının hazır sulara oranla daha besleyici olduğunu belirten Prof. Dr. Yüceer, kontrollü şekilde verilen şebeke sularının tercih edilmesinin doğru olacağını söyledi.
Musluk suları, zararlı bakterilere karşı klorlanır. Klor kokusu suyun kaynatılması ile yok olmaz. Bu nedenle pişirilen yemeklere de klor kokusu hâkim olur. Bütün bu nedenlerden dolayı yemek pişirirken kaynatılmış musluk suyu yerine arıtılmış su kullanılması daha faydalıdır.
Çeşme sularının içerisinde çok sayıda zehirli atık bulunur ve klor miktarı her zaman için daha yüksektir. Mineral değeri azalan çeşme suları, lezzet ve koku olarak da sizleri tatmin edecek ölçüde değildir. Arıtılmış sularda ise mineral oranı her zaman daha yüksektir ve klor oranı da düşüktür.
Teknik olarak, İstanbul'da musluk suyu içilebilir. İstanbul'da musluktan akan su; Avrupa Birliği (EC), Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) öngördüğü kriterlerin üstünde içilebilir kalite, lezzetli ve sağlıklıdır.
Dr. Taner Damcı mineralli suyun ne hazmı kolaylaştırdığını ne de zayıflattığını söylüyor: 'Mineralli suyun içinde su ve tuz var.
Kireçli su magnezyum ve kalsiyum gibi değerlerin yüksek olduğu sulardır. Çeşmelerden akan sularda da zaman zaman kireç oluşumları gözlemlenebiliyor. Böyle durumlarda kireçli su tüketimi doğrudan tavsiye edilen durumlar arasında değil.
Musluk suyunda hangi kimyasal ve toksik maddelerin fazla miktarda bulunabileceğini ve bu maddelerin hangi olumsuz sonuçlara yol açabileceğini birlikte inceleyelim: Arsenik, sindirim borusunda ve ciğerlerde hasara yol açabilir. Cıva, kas kontrolü kaybına, böbrek hastalıklarına ve beyin hasarına neden olabilir.
Bizde ise özellikle büyük şehirlerde çok uzun zaman önce şebeke suyu içmekten vazgeçildi. Hâlbuki evsel ve kişisel temizlikte şebeke suyunu gönül rahatlığıyla kullanıyoruz.
Yapılan araştırmalar, kalsiyum açısından çok yüksek, kireçli sular araştırıldığında böbrek taşına neden olmadığı fakat böbrek taşını geliştirme riskini arttırdığı göstermiştir. Böbrek taşı kırma veya böbrek taşı düşürme işlemlerinden sonra kireçli su içersen, komplikasyon oluşma ihtimali artabilir.
Tamamen arıtılmış bir içme suyu söz konusu olduğunda ise, damacana sulardaki arıtma sistemleri çok daha gelişmiş olduğundan, daha iyi bir hijyen sağlanması söz konusu olmaktadır. Damacananın hijyeninin sağlanması koşuluyla, damacana suyu daha sağlıklı diyebiliriz. Bu nedenle cam damacanalar çok sık kullanılır.
Damacana yerine su arıtma cihazı tercih ederek ev ekonominize önemli bir katkı sağlamış olursunuz. Damacana sık sık bittiği için devamlı telefon ederek sipariş vermeniz gerekir. Aniden biterse siparişin gelene kadar beklemeniz gerekecektir. Su arıtma cihazı ile bunun gibi problemleriniz olmaz.
Evde basit yöntemle suyumuzu kendimiz arındırabiliriz. İlk olarak pet şişenin ağzı ince bir bezle örtülür. Bezin üzeri mangal kömürü, kum, çakıl taşı ile doldurulur. Su bu maddelerin üzerinden geçirilir ve aşağıda süzülen su içilebilir. Bu maddeler suyun üzerindeki mikroorganizmaları kendine çekmektedir.
Suyun laboratuvarlarda test edildiğini belirten Mermutlu “Vatandaşlarımızın depo ve tesisatları temizse musluk suyunu rahatlıkla içebilirler” dedi. İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, şebeke suyunun rahatlıkla içilebileceğini söyledi.
Zeki Karagülle suyu kaynatarak içmenin doğru olmadığını söyledi: Kaynatıldığında suyun içindeki kalsiyum, magnezyum ve karbonat kireç halinde çöker, su mineralini kaybeder. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.
İçme suyunda koliform bakteri bulunabilir. Koliform bakteri, insanların ve diğer sıcak kanlı hayvanların bağırsak yolunda ve yüzey sularında bulunan mikro-organizmalardır. Bu organizmaların içme suyunda tespit edilmesi örneğin bir çiftlikten su akıntısının su kaynağını kontamine ettiği anlamına gelebilir.
Tüm bakterileri filtreleyebilir ve size3 filtrelenmiş, lezzetli içme suyu bırakabiliriz. Ters ozmoz sadece evlerde değil, çevrenizdeki yiyecek ve içecek endüstrisi, imalat ve ilaç endüstrisi gibi birçok yaygın işletmede kullanılmaktadır.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri