O kadar sevilen bir sebzedir ki sofralara yeşillik tabağı hazırlarken taze soğan eklemek hiç ihmal edilmez. Bunun dışında kısır, mercimekli köfte gibi aperitifler taze soğanla daha da lezzetlenir.
Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
Yumuşak ve tatlı bir tada sahip olan yeşil soğanların sap ve soğan kısmı yenebilmektedir. Vücut için oldukça faydalı olarak bilinen bu besin dünyada yapılan birçok yemekte karşımızı çıkmaktadır. Taze soğan, çorbalarda, salatalarda ya da diğer yemeklerde hem çiğ hem de pişmiş olarak yenebilir.
Yeşil soğanların olgun halleri kuru soğan olarak da tanımlanır. Yeşil soğan, kuru soğana göre farklı besin değerleri içerir. Yumuşak ve tatlı bir tada sahip olan yeşil soğanların sap ve soğan kısmı yenebilmektedir.
Aynı şekilde kuru soğan yerine de arpacık soğanı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle yoğun soğan tadından hoşlanmayanlar için arpacık soğan uygun bir seçenek olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kırmızı soğan
Sarı sğana göre daha fazla antioksidan vardır. Antioksidan ise vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırır. Kırmızı soğanda bulunan quercetin ve diğer antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu kalkandır. Kanser riskine karşı sarı soğana oranla daha koruyucudur.
Beyaz soğan
Sarı soğandan daha keskin bir lezzete sahiptir ve daha ince bir yapısı vardır. Sarı soğan gibi pişirilebilse de daha iyi doğranması gerekir.
Taze soğan hemen hemen her salatada kullanılabilen bir tür soğan çeşididir. Türkiye'de sadece salatalarda kullanılan bu soğan, Asya mutfağı yemeklerinin vazgeçilmezleri arasındadır.
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
Yeşil Soğanın Zararları
Özellikle üzerindeki zarı hassas mideye sahip bireylerde mide sorunlarına, ağrı ve yanmalarına neden olabilir. Yine hassas sindirim sistemine sahip kişilerde gaz problemlerine ve hazımsızlığa neden olabilmektedir.
Yüksek lif oranına sahip olan yeşil soğan kabızlıkla mücadele eder. Günlük lif ihtiyacının neredeyse yüzde 10'unu karşılar.
Kısa gün soğanları, 10 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında ekilmelidir. Orta gün ve uzun gün soğanları ise Ocak-Mart ayları arasında ekilebilir. Tohum ekimi geniş bir alanda yapılacaksa, mibzer kullanılmalıdır. Soğanın hasat dönemi, Temmuz-Eylül ayları arasıdır.
Sarı soğanın en büyük avantajı ucuz ve her mevsim bulunabiliyor olmasıdır. Ayrıca sarı soğanlar hemen hemen her yemekte kullanılabilir. Salatalarda, soslarda ve çorbalarda sarı soğanla harikalar yaratabilirsiniz. Kırmızı soğanın en önemli avantajı, sert ve lezzetli olmasıdır.
Soğan nasıl tüketilir? Yemeklerde pişmiş olarak arpacık, beyaz ve kuru soğan tercih edilirken taze yeşil, kırmızı ve mor soğan salata yapımında, kahverengi soğan ise soğan suyu kürü hazırlanmasında kullanılır. Özellikle kış mevsiminde havaların değişmesiyle bağışıklık sistemi zayıf düşmektedir.
'Doğal antibiyotik' olarak bilinen soğan, tüm yemekleri lezzetlendiriyor.
Yeşil veya taze soğan olarak bilinen çıtır çıtır, sulu soğan lezzetini tariflerde kullanması çok leziz oluyor. Özellikle yumurtanın dahil olduğu tariflere çok yakıştığı için onunla mücver, krep ve omletler yapılabilir. Bunun dışında mutfaklarda en sevilen kullanımı salatalar hiç kuşkusuz!
Tansiyon: Soğanda bulunan “quercetin” adlı bileşenin tansiyonu düşürdüğü ve hipertansiyon hastalarında tansiyon kontrolüne yardımcı olduğu yönünde araştırma sonuçları bulunmaktadır. Kolesterol: HDL yani “iyi” kolesterolünüzü yükseltmek istiyorsanız uzmanların önerisi günde yarım çiğ soğan yemeniz yönünde.
Mutfaklarda en çok kullanılan ürünlerden biri olan ve içinde ortalama 7-8 adet bulunan taze soğanın demet fiyatı 7 liraya satılıyor.
Sulu yemeklerin lezzetini ve kıvamını belirleyen en önemli etmenlerden biri soğandır. Yemeğe soğanla başlanır, yani yemeğin ilk lezzet vericisi soğandır. Soğanı olması gerektiği gibi kavuramazsanız yemeğin lezzeti de olması gerektiği gibi olmayacaktır.
Beyaz soğan
Sulu, ince katmanlı, acı ve şeker oranı düşüktür.
Kuru soğanlarımızın kabuklarını soyup tüm bir şekilde tencereye koyuyoruz. Üzerini geçecek kadar su koyup kapağımızı kapatıyoruz. Ocağımızı orta ateş yakıyoruz. İyice pişen soğanlarımızı çıkarıp soğuması için bekletiyoruz.
Soğan salatasına en çok yakışan soğan o. Karamelize soğan yapma niyetindeyseniz de kırmızı soğanlar şahane seçeneklerden. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balsamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde daha çok lezzeti ortaya çıkıyor.
Soğanların acılığını almak için, doğradıktan sonra üzerine tuz serpin. Sonra ovuşturarak soğanları öldürün. Yıkayarak tuzun gitmesini sağlayın. Ya da doğradıktan sonra soğanları birkaç saat zeytinyağında bırakın ve süzün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri