Yemek yedikten sonra, 2 saat boyunca çok fazla su içmekten kaçınmak en iyisidir, çünkü su sindirim asitlerini sulandırır ve midede bir yiyecek ve su havuzu oluşturur. Suyun kan yoğunlaşmasını engellemesi ve sindirime yardımcı olması için, esas olarak yemeklerden önce içilmesi gerekir.
Yemekten sonra su veya sıvı tüketmenin bilinen bir zararı yok. Ne zaman susadığını hissedersen su içebilirsin. Beyin susuz kaldığını bildiren özelliklere sahiptir.
Yemekten sonra en az 30 dakika zaman geçtikten sonra su tüketilmelidir. Bu sürenin öncesinde suyun tüketilmesi ise midede şişkinlik yaratacaktır. Uzmanlar, yemekten önce su tüketimi üzerinde de durmaktadırlar. Yemeklerden önce 30 dakika ya da 1 saat önce su içilmesi, sindirimin kolaylaşmasını sağlayacaktır.
Yemeklerle birlikte su içmek iştahınızı düzenler, fazla yemek yemeyi önler ve kilo kaybını arttırır. Bu, kalorili içecekler için geçerli değildir. Ancak herhangi bir mide rahatsızlığınız varsa yemeklerle birlikte her türlü sıvı alımını sınırlamak daha doğrudur.
Ayrıca midenin gıdaları sindirme süreçlerini bozabileceği ve hazmedecek gıdaların kalitesini azaltabileceği için de yemek yerken, hatta hemen öncesi ve sonrasında su içmemenizde fayda var. Prensip olarak yemekten yarım saat önce ve yarım saat sonrasına kadar su içmeyin.
İlgili 17 soru bulundu
- Su sıcak, ılık veya soğuk olarak içilebilir. Genel tercih sabahları ılık su tüketimi, gün içerisinde ise soğuk su tüketimi yönündedir. - Günlük su tüketimi güne yayılmalıdır. Yarım saat gibi bir sürede litrelerce su içmek yerine dengeli bir tüketim tavsiye edilir.
Yemek yedikten sonra, 2 saat boyunca çok fazla su içmekten kaçınmak en iyisidir, çünkü su sindirim asitlerini sulandırır ve midede bir yiyecek ve su havuzu oluşturur. Suyun kan yoğunlaşmasını engellemesi ve sindirime yardımcı olması için, esas olarak yemeklerden önce içilmesi gerekir.
Yemekten önceki yarım saate kadar olan süre, su içmek için doğru saat aralıkları arasında yer alıyor. Yemekten 1 saat sonra su içmek de yine uygun zaman aralıklarından biri. Spor sonrasında su içmek, terle kaybedilen suyun geri kazanılması için önemli.
1 - Banyodan sonra su içilmez, içilirse organlar yaşlanır. 2 - Acı yedikten sonra su içilmez, içilirse reflü, gastrid ve bağırsak rahatsızlığı yapar. 3 - Uyku arasında içilmez, çünkü beyni etkiler. 4 - Meyveden sonra içilmez, içilirse asit ortaya çıkar.
Sabah aç karnına 1 litre su içmek ve günün geri kalanında su tüketiminden kaçınmak sağlıklı bir yaklaşım olmaktan uzaktır. Dolayısıyla dikkat edilmesi gereken, gün içerisinde yeterince su tüketmeye odaklanmak ve güne su içerek başlayarak vücudun gece uykuda kaybettiği suyu geri kazanmaktır.
– YEMEKTEN 30 DK ÖNCE 1-2 BARDAK SU İÇİLMESİ SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR. – YEMEKTEN 30 DK SONRA SU İÇİMİ DE GIDALARIN EMİLMESİNE KATKI SAĞLAR. – YEMEKLE BERABER SU İÇME ZARARLI DEĞİLDİR. ILIK BİR- İKİ BARDAK SU TAM TERSİ YARARLIDIR!
Uyku arasında su içmek beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Ayrıca boş mideye uykudan kalkar kalkmaz gönderdiğiniz su sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Uyku arasında su içmek bir alışkanlık haline gelirse zaman içinde mideye ciddi zararlar verir.
Su Kalori Yakımını Artırır
Soğuk su içmenin faydaları arasında kalori yakımını artırmak vardır. Yapılan bir araştırmada 500 ml soğuk su içen 12 kişinin, su içtikten sonraki 90 dakika içerisinde normalden %2 ila %3 daha fazla kalori yaktığı tespit edilmiştir.
Sizlere gece yatmadan önce veya gün içerisinde herhangi bir saatte su içmenin daha iyi hissedeceğinizi ve gece iyi uyuyacağınızı söylemese de, araştırmalar ve sonuçlar suyun kilo verdirdiğini göstermektedir: Biliyorsunuz, vücudunuzun %60'ı sudan oluşur,. Berrak ve temiz bir su her vücut işlevinde önemli rol oynar.
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yarım ya da bir bardak su, gece uyumadan önce yeterli olabilir.
Sabah aç karına tüketilen su kan hücrelerini arttırır, cildin parlamasını sağlar. Bağırsakların aktif olarak çalışmasına katkı sağlayarak kilo vermede yardımcı olur. Daha az açlık hissetmenin yanında vücuttaki toksinlerin atılmasında yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırarak besinlerin yakılmasına büyük katkı sağlar.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Birçok uzmana göre; gün içinde 8 defa olmak üzere toplam 2 litre içilmelidir. Ancak bazı sağlık uzmanları vücudun ihtiyaç duyduğu zamanlarda diğer bir deyişle susama duygusu yaşandığında su içilmesini önerir. Bir diğer görüş ise gün içinde ihtiyaç duyulmasa bile birkaç damla içmek gerektiğini vurgular.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Uyandıktan Sonra Su İçerek Vücudunuzun Kaybettiği Suyu Geri Kazanabilirsiniz. Vücut sadece idrar ya da terleme ile değil, solunum nedeniyle de su kaybeder1. Dolayısıyla gece uyanıp su içmediyseniz, uykunuz boyunca vücudunuz su kaybetmiş olur.
Canan Karatay, günde 1 bardak limonlu su içmenin sağlık açısından çok faydalı olduğunu söyledi.
Sağlıklı bir erkeğin vücut ağırlığının yüzde 60'ı, sağlıklı bir kadının ise vücut ağırlığının yüzde 50'si sudan oluşur. Hepimiz suyun sağlığımız için ne kadar yararlı olduğunu biliyoruz fakat yeteri kadar su içiyor muyuz? Yetişkin bir insanın günde en az 8 bardak su içmesi gerekir.
Cenâb-ı Hak: “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz.”2 buyurmuştur. İnsan bünyesini tanıyan otoriteler, yemek esnasında veya yemekten hemen sonra az miktarda su içilebileceğini, fakat çok su içmek için yemekten iki saat kadar sonrayı beklemenin daha sağlıklı olacağını vurgulamışlardır.
Çok su içmek yararlı değil. Çünkü günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Vücuttaki kas kitlesi ve yapısına göre su tüketiminin ayarlanması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri