Dilekçeleri kurum tarafından olumlu karşılanan memurlar yeni görev yerlerine başlarlar. Kurum tarafından onaylanmadan becayiş yapmak mümkün değildir.
ANKARA - Sağlık personeli, becayiş (karşılıklı yer değiştirme) için bir yıl beklemek zorunda kalmayacak. Sağlık Bakanlığı, 4/b Sözleşmeli Personelinin Yeniden Hizmete Alınması ve Kurum İçi Yer Değişikliğine Dair Yönerge'de değişiklik yaptı. Buna göre, becayişte dönem şartı kalktı.
Kurumlar Arası Nakil Yok
Düzenlemede, sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapamayacağı açık olarak yer almıştır.
657 sayılı DMK 4/B, 663 sayılı KHK 45/A, 4924 sayılı Kanun ile 5258 sayılı Kanuna tabi kamu dışı olarak çalışmakta iken memur kadrolarına atananlar SÖZLEŞMELİ PERSONEL OLARAK GEÇEN SÜRELER DAHİL OLMAK ÜZERE dört yıl süreyle başka bir yere atanamazlar.
İlgili 36 soru bulundu
YANIT 5 : Yılın her dönemi becayiş yapabilir. Ancak kadrolularda becayiş 4/b'lilerden daha zor yapılmaktadır. 4/b'lilerde hizmet bölge grupları dikkate alınmadan her yere becayiş yapılabiliyordu, Kadrolularda sadece çalışılan ilin bölgesi aynı olan illerle becayiş yapılabilmektedir.
Ancak, becayiş olunanlar ile, mahallen temin ve görevlendirilmeleri mümkün ve mutat olan hizmetlilere ve bunların aile fertlerine yeni veya açıktan atanmalarında ve emeklilik hariç görevlerine son verilme hallerinde harcırah verilmez.
Düzenlemeyle 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak göreve başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçebilecek. Bu kapsamdakilerin, memurluğa geçmelerinin ardından 1 yıl süreyle aynı kadroda çalıştıktan sonra tayin hakkını elde edebilecekler.
Milli Eğitim Bakanlığı personeli becayiş haklarını kullanamıyorlar. Becayiş hakkının verilmemesi yasal ve hukuki değildir.
Kurumların özel mevzuatında becayişle ilgili bir kısıtlama söz konusu değilse, yılın her ayında becayiş yapılabilir. Ancak, bir yılda birden fazla becayişe sıcak bakılmadığını da söylemeliyiz. Özel düzenlemeler dışında genel olarak 657 sayılı Kanunda becayiş için bir dönem öngörülmemiştir.
3 yılını dolduran ve devlet memurluğu statüsüne geçen personelin mazeret tayinleri olan eş durumu, sağlık mazereti ve can güvenliği tayinleri yapılmaktadır. Ancak isteğe bağlı tayinleri isteyebilmesi için kadroya geçtikten sonra artı bir yıl daha görev yapması gerekmektedir.
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü, b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini, izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar.
Becayiş, Türkiye'de farklı bir anlam kazanmış ve memuriyet ile ilgili bir kavram haline gelmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 73. Maddesinde becayiş, "Aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler.
Memur memuriyet statüsünü 657 sayılı Kanunun hükümleri çerçevesinde sonlandırmadıkça 4/B statüsünde sözleşmeli olarak istihdam edilemez, Memurun kurumlar arası 4/B sözleşmeli personel statüsüne naklen geçişi de mümkün bulunmamaktadır.
Sözleşmeli personelden üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri hâlinde sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına atanır. Bu kapsamda memur kadrolarına atananların bir yıl süreyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz.
Şöyle ki; Kadrolu öğretmenlerde mazerete dayalı tayin hakkı 1 yılın, il içi ve iller arası tayin hakkı 3 yılın sonunda olurken, sözleşmeli öğretmenlerde mazerete dayalı tayin hakkı 3.yılın, il içi ve iller arası tayin hakkı ise 4. yılın sonunda yapılabilmektedir.
Becayiş ancak atamaya yetkili amirin onayı ile. tekemmül eder. Onay verilmezse gerçekleşmez.
Becayiş işlemleri ve bu talebin sonuçlanma süresi kurumdan kuruma değişiklik gösterebilir. Genellikle bu talepler 15 günlük bir süre içinde sonuçlanır. Becayiş, isteğe bağlı olan bir taleptir. Bu talepte bulunmak için becayiş yapacak kişilerin mutlaka aynı pozisyonda çalışması gerekir.
(ﺑﺠﺎﻳﺶ) i. (Fars. be- eki ve cāyiş “onun yeri” ile be-cāyiş “onun yerine”) Karşılıklı yer değiştirme, memurların kendi istekleriyle yer değiştirmeleri: Maaştan, tekaütlükten, becâyişten bahseden birkaç memur vardı (Halikarnas Balıkçısı).
Sözleşmeli Personelin Çalışma Esasları
Sözleşmeli personel ilk yerleştirme esnasında, il içinde, aynı unvan ve nitelikleri taşımak kaydıyla bir defaya mahsus olmak üzere, becayiş talebinde bulunabilir. Bu taleplerin il müdürlüğünce uygun görülmesi halinde becayiş yapılan yerlere sözleşmeleri yapılır.
Kadroya geçenler, görevde yükselme ve tayin gibi tüm haklardan yararlanabilecek. Tayin hakkı, 1 yıl sonra verilecek. Belediyelerdeki sözleşmeliler de düzenleme kapsamında yer alıyor.
Kurumların hizmet şartları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir. Karşılıklı yer değişikliğine becayişte denilmektedir.
Evet. Belli şartlar sağlanıyorsa bu durumda olan sözleşmeli personel sürekli görev yolluğu alabilir.
Danıştay 12'nci Dairesi naklen tayinle görev yeri değişen memurun evini taşımaması durumunda bile harcırahın değişken unsurundan yararlanabileceği yönünde karar verdi.
01.01.2023-31.12.2023 tarihleri arası Yurtiçi gündelik yolluk miktarları: Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar 236,00. Ek göstergesi 6400 (dahil) - 8000 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 220,00. Ek göstergesi 3600 (dahil) - 6400 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 212,00.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri