Bir bitkinin iç kısımlarını kullanmak yerine yenmeyen yerleri çok daha iyi renk verirler. Doğal boya üretiminde en çok kullanılan meyve ve sebzeler; pancar, kırmızı lahana, nar, soğan kabuğu, ıspanak ve portakal kabuklarıdır.
Mavi gıda boyası mor lahanadan yapılmaktadır. Mor lahana güçlü renk verici pigmentleri sayesinde doğal yollarla gıda boyası yapmak isteyenlerin kullanabileceği bir sebzedir.
Küçük boy bir lahana için 4 ila 5 kaşık toz şeker yeterli gelecektir. Yeşil renk için bir demet ıspanağın suyunu 5-6 kaşık toz şekerle kaynatmak yeterli gelecektir. Elde ettiğiniz bu gıda boyasını sadece hamur işlerinizde değil keklerde de kullanabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Aspir, ayçiçeği, nane kekik, biberiye, gül, meşe, gibi bazı bitkilerin posalarından doğal boyalar elde edilmektedir.
Mavi Boya Bitkisi “İndigofera tinctoria”
Günümüzde dünyanın her yerinde mavi boya eldesinde evrensel olarak indigo bitkisi kullanılmaktadır.
Ispanakları ve şekeri robota koyup parçalıyoruz. Daha sonra elimizle suyunu sıkıyoruz. Süzüp kullanıma hazır hale getiriyoruz. Dilediğiniz yerde gönül rahatlığıyla kullanabiliyoruz.
Pembe: Kırmızı şurubunuza kabartma tozu ve su ekleyerek pembe tonları yakalayabilirsiniz. Turuncu: 6 havucun suyunu bir çay bardağı şekerle kaynatmanız yeterli, koyulaşan şurubu turuncu renk verecektir. Mor: Bir kilo kabuklu siyah üzümü bir çay bardağı şekerle kaynatın. Su ilave ederek tonunu açabilirsiniz.
Bu nedenle de, yaban mersini, erik ve patlıcan gibi meyvelerde (patlıcan da bir meyvedir) söz konusu renklerin tonlarını görebilmemize karşın, gerçek anlamda mavi meyve bulunmamaktadır.
pH değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin daha düşük olması yani asitliğinin fazla olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür. pH=7'den daha yüksek pH değerlerinde çözeltinin rengi mordan maviye, daha yüksek pH değerlerinde ise yeşile dönüşür.
Mavi bir ana renk olduğundan dolayı herhangi bir rengin karışımından oluşmaz.
Mavi/Mor Sebze ve Meyveler
Yaban mersini, böğürtlen, mürdüm eriği, patlıcan, üzüm gibi sebze-meyvelere rengini veren bu pigment ' antosiyanin' olarak adlandırılır. Antosiyanin güçlü bir antioksidandır ve hücre harabiyetini önler. Bu sayede kanser, felç ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
Meyve ve sebzelerde yeşil rengi “klorofil”, sarıdan koyu kırmızıya kadar olan renkleri “karotenoid” grubu maddeler, pembeden menekşe, mor ve maviye kadar değişen renkleri ise “antosiyonin” grubu renk maddeleri vermektedir. Klorofil bitkilerde fotosentezin gerçekleştiği yeşil renkli pigment olarak bilinmektedir.
O hâlde yardımınıza nefis pancarlar koşuyor! Uygun büyüklükte bir tencere seçin ve içerisinde 3 adet orta boy pancarın suyu ile 3 tepeleme yemek kaşığı kadar toz şekeri kaynatın. Şurup haline gelen karışımı istediğiniz tarifte iki yemek kaşığı kadar kullanarak nefis bir kırmızı rengi elde edin.
Küçük bir tencerede ya da sos tenceresinde 2 su bardağı su ile 20 dk kadar haşlayın. Ispanak yapraklarını da yıkayın ve 1 su bardağı su ile 10 dk haşlayın. Kek hamurlarına istediğiniz kadar (max. 10 tatlı kaşığı) koyarak renklendirebilirsiniz.
Karmin, Dactylopius coccus türünden ve koşineal böceği olarak bilinen böcekten elde edilen kırmızı renkli doğal gıda renklendiricisi olan bir pigmenttir.
Pancar suyuna 3 kaşık şeker ekleyin ve kaynatın. Kaynadıktan sonra kırmızı renk alacaktır. İçine 1 paket kabartma tozu ekleyerek renginin pembe olmasını sağlayın. Şayet boya koyu olursa su ilave ederek karıştırın.
Turuncu için havuç, sarı renk için ise safran baharatı kullanılabilir. Kırmızı lahana ise muhteşem bir mor renkli boya verir. Bir başka deyişle elde etmek istediğiniz renge göre meyve ya da sebze seçebilirsiniz.
Gold simli boya toz halinde olup kullanım aşamasında saf alkol veya limon suyu ile karıştırılarak çözünmesi sağlandıktan sonra fırça yardımı ile uygulanabilmektedir. Gold yaldızlı sim boya ile pasta,cupcake,cakepops,kurabiye,şeker hamuru vb hamur işlerinizi boyayabilir veya dekor amaçlı üzerlerine serpiştirebilirsiniz.
Sarıya en yakın renk mordanlı soğan kabuğu ile boyanmış kağıtlardan elde edilmiştir ve ortalama değeri ise 75.63 olarak bulunmuştur.
Bakam ağacının boyar maddesi Hematoksilin'dir. (Hematoxyline) Bir de ülkemizde Kızıl ağaç olarak bilinen bakam ağacı çeşidi vardır. Kızıl ağaç, Şap ve Ak mazı kaynatılarak kırmızı boya elde edilir.
Sarı ve eflatun birleştirildiğinde, kırmızı ile sonuçlanır. Karışımı yaparken kullanılan rengin tonu, hangi kırmızının ortaya çıkacağını belirler. Sarıya fazla miktarda macenta eklenirse, daha soğuk bir kırmızı (yakut rengi) meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri