Yenibahar, çok aromalı bir baharat türü olarak karşımıza çıkar. Ağırlıklı olarak kokusu ile karanfili andıran değerli baharat; tarçından Hindistan cevizine, kakuleden karabiber ve zencefile kadar çok sayıda baharat çeşidinin tadını içererek onların görevini tek başına üstlenir.
“Jamaika Biberi” olarak da bilinen ve anavatanı Amerika'nın tropikal bölgeleri olan yenibahar Mersingiller familyasından baharat elde edilen bir bitkidir. Her tarafı kokuludur. Kokusu ve tadı tarçın, karanfil, karabiber ve hindistancevizine benzediği için “Allspice (Tüm baharatlar)” olarak adlandırılır.
Hazmı ve sindirimi kolaylaştırdığı bilinen yenibahar bitkisinin gaz, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak problemlerinde de rahatlatıcı etkisi olabilir. İçeriğinde demir ve bakır da içeren bu baharat, özellikle kış aylarında kansızlık sorunu olanlar için destekleyicidir ve iç ısıtıcı bir özelliği vardır.
Yenibahar, çok aromalı bir baharat türüdür. Ağırlıklı olarak kokusu ile karanfili andıran baharat, tarçından Hindistan cevizine, kakuleden karabiber ve zencefile kadar pek çok sayıda baharat çeşidinin tadını içerir.
Yenibahar baharatı özellikle yemeklere katıldığında hazmı kolaylaştırıcı ve gaz giderici özelliğe sahiptir. Potasyum içerdiği için kan basıncını dengeler ve kalp ritmini düzene sokar. Vücutta kan dolaşımını hızlandırır. Yenibaharın diğer bir faydası ise diş sağlığını güçlendirmeye yardımcı olmasıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Peki, yenibahar dolma baharı mı? Yenibahar kendi başına bir bitkiden elde edilir. Ancak bazen dolma baharı ile karıştırıldığı da olur. Dolma baharı ise çok çeşitli tatlardan oluşur.
Yenibahar sarma, etli dolma ve lahana dolması gibi et yemeklerinde baharat olarak kullanılır. Köfte harcına, hamburgere, pilav içlerine ve sulu et yemeklerine katılır. Et yemekleri dışında aşure, kek, pasta ve kurabiye gibi farklı tatlılara koku ve tat vermek için eklenir.
Yenibaharın taneleri karanfil kokar, baharatlı aromaya ve acı tata sahiptirler. Toz halindeyken bu baharat, baharatlı karanfil, tarçın, küçük hindistan cevizi ve biberi anımsatır.
%15 indirimle Bağdat Baharat Yenibahar Toz 1 Kg Yeni Bahar Tozu 399 TL'ye, %24 indirimle Yenibahar öğütülmüş 500 gr 150 TL'ye, %8 indirimle Yenibahar Toz 1kg 457 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Düzgün bir şekilde saklanmış, öğütülmüş yenibahar genellikle yaklaşık 3 ila 4 yıl boyunca en iyi kalitede kalır. Toplu olarak satın alınan öğütülmüş yenibaharın raf ömrünü en üst düzeye çıkarmak ve lezzet ve gücü daha iyi korumak için sıkı kapaklı kaplarda saklayın.
İçeriğimdeki potasyum sayesinde kan dolaşımının sağlıkla devam etmesini sağlıyor. Bu etkisiyle yenibahar, kan basıncının da düzenlenmesine destek oluyor. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de azaltıyor.
Yenibahar baharat olarak ağız yoluyla tüketilebilir.
ve bu beni çok mutlu ediyor. sizde benim gibi yenibaharın kendine özgü aromasını ve kokusunu seviyorsanız hele tarçınla birleşmiş halini merak ediyorsanız bence bu keki denemelisiniz.
Yenibahar (Pimenta racemosa), mersingiller familyasından Amerika'nın sıcak bölgelerinde yetişen bir bitki türü.
Yenibahar, çok aromalı bir baharat türüdür. Ağırlıklı olarak kokusu ile karanfili andıran baharat, tarçından Hindistan cevizine, kakuleden karabiber ve zencefile kadar pek çok sayıda baharat çeşidinin tadını içerir. Özellikle çok aromalı tadı ile yenibahar, yemeklere baskın bir lezzet katar.
Yenibahar tavuk etine yakışan bir baharat. Bu güzel baharatın salça, zeytinyağı ve sarımsakla birleşiminden tavuk yemeklerine çok yakışan bir sos ortaya çıkıyor.
MEHMETLER YAĞ SANAYİ TİCARET A.Ş.
allspice tree (pimenta dioica) i.
Bir tencereye veya tavaya su koyup kaynatabilirsiniz. Ardından içine portakal, muz ya da elma kabuğu koyabilirsiniz. Eğer varsa evinizde lavanta gibi hoş kokan bitkiler de olabilir. Hazırladığınız bu karışımı evin içinde gezdirirseniz evinizdeki kötü kokunun gittiğini ve ferah bir koku olduğunu göreceksiniz.
Kereviz tohumu, kişniş, safran, limon otu, çörek otu, ginseng, tarçın, kakule, fesleğen ve zencefil, hayvanlardan elde edilen sonuçlara göre kan basıncını düşürme potansiyeline sahip olduğu gösterilen bitki ve baharatlardan bazılarıdır.
Çay kan basıncını düşürmede de etkili gözükmektedir. Randomize, kontrollü bir çalışmada, altı ay boyunca günde üç fincan siyah çay içenler, plasebo grubuna kıyasla sistolik ve diyastolik kan basıncında önemli bir azalma göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri