Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Uygulama sırasında aşırı sıcak veya aşırı soğuk yüzey. Yanlış astar uygulaması sonucunda astarın uygun şekilde kuruyamaması. Boyanın vizkozitesinin uygun olmaması, yanlış veya kötü kalitede tiner kullanımı, hava basıncının aşırı yüksek olması. Boya filminin aşırı kalın olarak uygulanması.
Tuval yüzeyinde kuruduktan sonra silerek tuvalden çıkarılmaz. İlk yöntem kazıma ya da yüzme yöntemidir. Çünkü bu boya türü deri kabuğu gibi soyulur.
Boyama işlemi sırasında çok fazla kat uygulanmaması, Yüzey bir kat daha boyanacaksa öncelikle uygulanan boyanın tamamen kurumasıdır. Koyu renkli yüzeyler, daha açık bir renge boyanacaksa kat kat uygulama yapmak yerine astar kullanılması gerekmektedir. Bu sayede fırça izinin kalması engellenmiş olacaktır.
Kürleşmenin tam olarak tamamlanmadığı, mastiğin yapısındaki suyun buharlaşmasının devam ettiği boyamanın erken yapıldığı durumlarda, yapıdaki suyun buharlaşması sonucu oluşacak büzülmeler ile mastik ile beraber hareket edemeyen esnek olmayan boya tabakasında çatlamalara görülebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Uygulama yapılan yüzeylerin aşırı nem veya sıcaklık farklılıkları. Uygun olmayan ürünlerle çalışılması. Isı farklılıklarından dolayı buğulanma. Yapışma ve esneklik eksiği olan düşük kaliteli boya kullanımı.
Akrilik boya üzerine vernik uygulaması yapılabilir. Dilediğiniz yüzeyi akrilik boya ile boyadıktan sonra boyanın tamamen kuruması içi 1-2 gün bekleyin. Bekleme süresi dolduktan ve boyanın kuruduğundan emin olduktan sonra dilediğiniz Cadence Vernik ürününü kullanabilirsiniz.
Akrilik boya fırça kullanımında fırçaların su ile ıslatılmasına dikkat edilmelidir. Fırça akrilik boyaya batırılmadan önce az miktarda su ile buluşturulması boyanın daha dengeli bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.
Duvarınızın dokusu düzgünse saten rulo fırça kullanabilirsiniz. Böylece duvarda rulo izi kalmamış olur. Su bazlı, silikonlu, ipek mat ya da yarı mat boyalarda saten rulo çok iyi sonuç verir.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Akrilik boya belki de en çok renk tonunun elde edildiği boya türlerinden biridir. Su bazlı olan akrilik boya, ıslandığında suda çözülür. Boyanın kalitesi, uygulandığı alan ve ne tür değişkenler kullanıldığına bağlı olarak ne kadar inceltilebileceği belirlenir.
Akrilik boya su bazlı boya çeşitlerinden birisidir dolayısıyla bu boyalara inceltme işlemi uygulanmak istendiğinde su kullanılabilir dolayısıyla akrilik boya sulandırılır mı sorusunun cevabı evettir. Su ile inceltme işlemi, uygulama yapılacak yüzeye bağlı olarak boyanın daha sıvı olmasını sağlar.
Akrilik boyayı kesinlikle telefon kılıfında kullanabilirsiniz, ancak kalıcı olması için uygun şekilde astarlanması ve mühürlenmesi gerekir.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Duvar boya kusması ve çözümü
Dönüşün astarı kullanmak, zımpara uygulamasının yapılması ve en az iki kat boya badana yapmak, boya tutmayan duvar sorununu çözecektir. Ancak bu işlemler uygulanırken boya tutmayan duvar bölgelerinin tamamen duvardan sökülmesi gerekiyor, bu aşama da mutlaka gerçekleştirilmeli.
Boyanın kabarmasının başlıca nedenleri şunlardır: Nem: Duvarlardaki yüksek nem seviyeleri, boyanın altında biriken su buharının buharlaşmasını engeller ve bu da boya kabarmasına neden olur. Sıcaklık Değişiklikleri: Sıcaklık değişiklikleri, duvarlardaki malzemelerin genişlemesine ve büzülmesine neden olabilir.
Akrilik boya kullanımı durumunda sentetik kıl ile üretilen fırçalar tercih edilebilir. Bu tarz fırça kullanımı daha iyi bir sonuç almak için uygundur. Sentetik fırça kullanmak istemeyenler için ipek uçlu fırça seçimi de uygunluk gösterir.
Boya yaparken en çok yapılan hatalardan biri de rulo izi bırakmaktır. Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır.
Rulo ve fırça izleri boyanızı duvarlarınıza sürerken yanlış uygulama yaparken, seçmiş olduğunuz boyanın kalitesinden ya da fırçanızdan dolayı oluşan izlerdir. Boyanız da fazla inceltici yani su veya tiner kullandıysanız bu hata da duvarlarınızda izlere neden olacaktır.
Peki, akrilik boya ne kadar sürede kurur?” Uygulama yoğunluğuna göre değişmekle birlikte akrilik boya, yüzeye uygulandıktan ortalama on dakika sonra kurumaya başlar. Tam kuruma için 1-2 saat beklemek gerekebilir.
Akrilik boyalar ve akrilik boya mediumları yüksek yapışkanlık oranları sebebiyle her türlü malzemeyle kullanılmak için çok elverişlidirler. Akrilik boyanın yapışkanlık derecesini engellememek için kullanılacak olan malzemeler yağ içermeyen ve gözeneksiz yapıya sahip tutkallarla yapıştırılmalıdır.
Beyaz sirkeyi kaynatın, ardından kaba dökün ve sertleştirilmiş fırçayı doğrudan içinde 15 dakika bekletin. Fırçanın kılları yumuşamışsa üzerine dokunun, bu durumda sabunlu su ile temizlemeye devam edebilir ve ardından temiz su ile durulayarak bitirebilirsiniz.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Öncelikle nemli bir bez ile uygulama yapacağın alanın üzerinde tozu ve kiri temizlemelisin. Ardından kuru bir bez ile yüzeyi kurulamalı ve kuru olduğundan emin olmalısın. Zımpara atlanmaması gereken önemli bir detaydır. Tüm yüzeyi eşit şekilde zımpara kağıdı ile zımparaladıktan sonra çıkan tozları da temizlemelisin.
Vernik uygulaması öncesinde, yüzeyin temiz ve kuru olması gerekmektedir. Eğer yüzeyde eski bir vernik veya boya tabakası varsa bu tabakanın zımpara yardımıyla çıkarılması önemlidir. Zımpara işlemi sonrasında, yüzeyin tozdan arındırılması için bir bez ile silinmesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri