Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Boya neden pütürlü ve lekeli görünebilir? Pütürlü ve lekeli görüntü son katın, bir önceki katın pütürlü yüzeyine uygulanmasından, astar katının tam kurumamış olmasından veya yüzeyin temizliğinin yeterince iyi yapılmamış olmasından kaynaklanabilir.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Uygulama sırasında aşırı sıcak veya aşırı soğuk yüzey. Yanlış astar uygulaması sonucunda astarın uygun şekilde kuruyamaması. Boyanın vizkozitesinin uygun olmaması, yanlış veya kötü kalitede tiner kullanımı, hava basıncının aşırı yüksek olması. Boya filminin aşırı kalın olarak uygulanması.
Su bazlı boyalar, solvent bazlı alternatiflerine kıyasla daha hızlı kurur. Kuruma süresi genellikle 4 ila 6 saattir, yani aynı gün içinde ikinci katı uygulayabilir ve aynı gün içinde kötü görünümden iyi görünüme geçiş yapabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
İstenen renk yoğunluğuna göre 15-20 dakika boyayı saçta bekletin. Boyadan sonra saçınızı şampuanla köpürterek duru su akıncaya kadar yıkayınız ve kremleyiniz.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Saçınızı yıkarken sıcak su yerine soğuk ya da ılık su kullanarak saç boyasının renginin saçınıza daha iyi bir şekilde kilitlenmesini sağlayabilirsiniz. Sülfatsız şampuanlar, boyanın canlı renginin uzun süre saçınızda sabit kalmasına yardımcı olur.
Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, boyanın rengidir. Açık renkli boyalarda 2.5 litrelik bir boya kutusuna yarım litre kadar su yetebilir ancak koyu renkli bir boya kullanıyorsanız bu ölçü fazla gelecektir.
Boyaya fazla su katmak boyanın kapatma gücünü eksiltir. Boya firmalarının kullanıcılara önerdiği ölçeğe profesyonel bir boyacı ustası değilseniz uymalısınız.
Tinerle ya da farklı kimyasallarla inceltilen boyaları uygularken zehirlenme tehlikesine karşı mutlaka pencereleri açmalısın.
Bozuk boyanın kapağını açtığınız anda küf kokusuna benzer kötü bir koku ortama yayılacaktır. Eğer normal boya kokusu almıyorsanız hemen boyayı çöpe atın. KIVAM: Eğer boyanın kıvamı olması gereken akışkanlığını kaybettiyse bozulma belirtileri taşıyor demektir.
Katı madde oranı yüksektir, ufak taşlara karşı mükemmel dayanım sağlar. Kullanılan uygulama metoduna bağlı olarak orta ile ağır arası tekstürler elde edilebilir. Kaplama 10-15 dakikada kurur, normal sıcaklıklarda iki saatten sonra havayla kuruyan veya düşük sıcaklıkta fırınlanan boyalarla boyanabilir.
Karbonat içerikli ürünlerin kullanımı tıkalı gözeneklerin açılmasında oldukça etkilidir. Tıkalı gözenekler aynı zamanda vakumlu temizleme sistemleri aracılığıyla da açılabilmektedir. Doğru şiddette ve doğru cihazla tıkalı gözenekler açılarak pütürlü görünümün ortadan kaldırılması sağlanmalıdır.
Fırçanın sapının alt kısmının etrafına saracağınız bir kaç tur maskeleme bantı, başınızdan yüksekte boya yaparken boyanın ellerinize damlamasını önleyecektir.
Boya kuruması işlemi kullanılan ev boyası türüne ve boya kalınlığına göre değişir. Su bazlı plastik bir boya kullanılmış ise astar boyası 6 – 8 saat içinde, yüzey boyası ise 10 – 12 saat içinde tamamen kurur. Eğer metalik özellikli bir boya kullanılmış ise tamamen kuruması 4 – 6 saat içinde olacaktır.
İkinci kat boya (su bazlı boyalarda) ; ortalama sıcaklıkta ilk kat boyanın atılmasından itibaren yaklaşık 3, 4 saat sonra atılabilir. Ortalamanın altındaki hava sıcaklığında ise ilk katın vurulmasından itibaren 4, 6 saate kadar çıkabilmektedir.
Çok göze batan bir yerde değilse direk boya vurabilirsiniz ama sizi rahatsız edecekse yama gibi olsun istemiyorsanız o bölgeyi spatula ile iyice kazıyın ve saten alçı çekip zımparalayıp boyayabilirsiniz .
Saç boyasından istenilen verimi elde etmek için boyanın 35-40 dakika bekletilmesi gerekir. Saçlardaki beyazlar yoğun ise bu süre bir saate yakşalabilir. Saç boyarken yirmibeşinci dakikadan itibaren boyanın saç üzerindeki etkilerinin kontrol edilmesi gerekir çünkü bazı saç türleri boyaya daha hızlı cevap verir.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır.
Bianca Stella boya su bazlı bir boyadır ve zamanla sararma yapmaz. Boya işlemi bittikten kaç gün sonra kullanmaya başlayabilirim? Uygulama yapılan yüzeyler 1 gün kullanılmamalı, suya maruz kalan yüzeyler ise 2 gün boyunca kullanılmamalıdır.
Artan boyalar boyanın cinsine göre; kabın içindeki boyanın havayla temasını tamamen kesecek şekilde, su bazlı ise su, solvent bazlı ise solvent eklenerek saklanmalıdır. Ancak bu şekilde açılmış boyaların birkaç ay içerisinde kullanılması uygun olacaktır. Su veya tiner katılmamış bir boyanın raf ömrü ise 3 yıldır.
Sıcak su ve deterjan ile su bazlı boya çıkarma yöntemi için şunları uygulayın; Bir kova sıcak suya bir miktar deterjan veya sabun ekleyin. Köpük oluşana kadar suyu karıştırın. Yumuşak bezi sabunlu suya batırarak nemlendirin ve boyalı alanları silin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri