Çok kusan bir bebeğin beslenmesinden hemen sonra yarım saat kadar sol tarafına, çok gazlı bir bebeğiniz var ise beslenmesinden hemen sonra yarım saat kadar sağ tarafına yatırılması, kusma ve gaz problemlerinin hafiflemesine yardımcı olur.
Özellikle emzirilen bebeklerde bebeklerin sırtına masaj yaparak gazlarını çıkarttığımız zaman kusma ihtimalini azaltmış oluyoruz. Bebeklerin emzirildikten sonra hemen yatırılmaması gerekir. En az 15-20 dakika sonra bebek uyutulmalıdır" diye konuştu.
Emzirme sonrası bunlara dikkat edin
Bebeğin beslenmesi kadar emzirme sonrası da büyük önem taşır. Bunun için; Bebek doyduktan sonra anne bebeği göğsüne yatırıp aşağıdan yukarıya doğru sıvazlayarak ve arada pat patlayarak gazı çıkartmalıdır. Aynı işlem bebek dikkatli bir şekilde dize yatırılarak da uygulanabilir.
Bebekler doğduklarından itibaren hafif eğim verilerek sırtüstü veya her iki tarafa olacak şekilde yan yatma pozisyonunda yatırılmalıdır. Bebekleri yüzükoyun yatırmak tehlikelidir ve uygun değildir. Bebekler uyku ritüeli sonrası kaliteli bir uyku için yataklarına yatırılarak uyutulmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Yeni doğmuş bir bebeğin ne kadar uyuyabileceği ön görülemez. Bebeğiniz uykuya dalsa bile, tekrar uyumaya başlamadan önce birkaç dakika gazını çıkarmayı deneyin. Aksi halde hapsolmuş gaz ile acı içinde uyanırlar. Bebeklerin emzirirken veya biberonla beslenirken yemek yerken uykuya dalması yaygındır.
UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin 1 yaşına kadar hem gece hem de gündüz uykularında mutlaka sırt üstü uyutulmalarını önerir. Sırt üstü pozisyonu bebeğin rahat nefes alabilmesini sağlar. Bu da ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskini düşürür.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
Sıcak havluyu bebeğin karnına koymak da bebeği rahatlatacaktır. - Karın masajı yapmak; Bebeği sırt üstü yatırıp karnına saat yönünün tersi dairesel hareketlerle ovmak bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.
Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt.
Bebeğin gaz sancısı yaşadığına dair en belirgin işaret beslenme sonrasında bebeğin bacaklarını karnına çekerek ve sıkarak ağlamasıdır. Şişkin ve sert bir karın da gaz sancısının işaretlerindendir. Gazı olan bebek tekrar süt emmek istediğinde yaşadığı sıkışma hissi yüzünden vazgeçer.
Yatış pozisyonunu doğru ayarlayın
Pozisyon değiştirmek; bebeği sırtüstü yatırırken başının düzlüğün olduğu yerin zıt tarafına dönük yatırılmasıdır.
Yenidoğan bebeklerin yatakları en fazla 10 derecelik bir eğime sahip olmalıdır. Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır. Yenidoğan bebeklerin kafaları genellikle sağa ve sola dönük uyurlar. Bu durumlarda bebeğin kafası düzeltilmemeli, sırt üstü yatmasına izin verilmelidir.
Yenidoğan bebekler boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilecekleri için yastık kullanımı pek önerilmez. Bunun yanı sıra bebeklerin kullanabileceği bebek yastığı da bulunur. Ancak bu yastıkların kullanımı için de bebeklerin belli bir aya kadar beklemesi önerilir.
Bebeklerin aylarına göre beslenme düzenleri şöyle olabilir: 1 aylık bebekler 2 saate bir anne sütü içebilirler. 2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir.
Emzirme sürecinde anne sigara ve alkol tüketiminden mutlaka uzak durmalıdır. Emzirirken dikkat edilmesi gereken yiyecekler olduğu gibi sıvı alımı da önemlidir. Emziren annenin normal dönemde tükettiği su miktarından daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde 2 litre su içebilirsiniz.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
* Kolunuzu açıp bebeği yüzükoyun kolunuzun üstüne boylu boyunca yatırarak kafasını elinizle tutup arkadan sırtına vurabilirsiniz. Bebek, geğirme pozisyonlarında eğer gaz çıkarmadıysa, yemekten sonra yüzükoyun 5-10 dakika yatırılır.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir.
2-3 aylıktan sonra bebekler genelde gazlarını kendileri çıkarır. Diğer yandan eğer bebeğiniz şiddetli gaz sancıları çekiyorsa ve bu azalmıyorsa doktorunuza danışabilir ve onun önerilerini uygulayabilirsiniz.
Yatağa adapte edilen bir tür ek yatak (beşik) tercih edilmişse, güvenli bir şekilde monte edildiğinden emin olunmalıdır. Bebeğin yüzüne yakın gevşek yastıklar, doldurulmuş hayvanlar, ya da yumuşak battaniye olmamalıdır. Yatağın alan genişliği uygun olmalı, bebek herhangi bir boşluğa yakın yatırılmamalıdır.
DOĞUM KAFA ŞEKLİNİ ETKİLEYEBİLİR
Bebeklerde kafa şeklini oluşturan en önemli unsur genetik faktördür. Ancak bebeğin anne karnındaki duruş şekli ya da doğumdan sonraki yatış pozisyonu düz kafa sendromuna sebep olabilir.
Bebekler yetişkinlere göre bir kat daha fazla giydirilmeli ve uyurken de üstünün örtülmesi uygun olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri