Bu sebeple emziren annelerin yemeklerinde mutlaka iyotlu tuz tercih etmesi önerilir. Mutlaka tatlı yeme ihtiyacı duyan anneler, şeker ya da işlenmiş gıdalar yerine pekmez ya da pekmez ile tatlandırılmış meyveler tercih edebilirler. Yeterli düzeyde süt üretiminin en önemli koşulu, yeterli miktarda sıvı almaktır.
AŞIRI ŞERBETLİ TATLILARA DİKKAT. Ayrıca; doğum sonrası süt yapımını desteklediği düşünülen aşırı şeker içeren şerbetler ve şerbetli tatlılar tüketmekten kaçınmak gerekiyor.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
Anne sütünün niteliğini iyileştirmek için katkı maddelerinden olabildiğince uzak durmak gerekir. İçeriğinde çok fazla katkı maddesi bulunan çikolataların tüketilmemesi önemlidir. Doğal ve ev yapımı çikolatalar, emzirme sürecinde güvenle tüketilebilir.
Öneri: Halk arasında bilinenin aksine şeker ve şekerli besinler süt miktarını arttırmıyor. Her emzirme esnasında 1- 1,5 bardak su tüketerek yeterli sıvı alımını sağlayabilir, süt miktarını artırabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır.
Nane ve maydanoz tüketmek sütün kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Nişasta unu, arpa, mısır ve şeker karışımıyla yapılan yiyecekler. Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke de anne sütünü azaltabiliyor.
Emziren anneler, bu dönemde tatlı yiyebilirler. Fakat gaz yapmayacak, hafif ve sütlü tatlı tercih etmelerini tavsiye ederiz.
Ana ve ara öğünler kaçırılmamalı, Protein bakımından zengin gıdalar tüketilmeli, yağ ve karbonhidratlı gıdalar ölçülü tüketilmelidir. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli, gaz yapıcı besinlerden uzak durulmalıdır. Doğumdan 10 gün sonra hafif egzersizlere başlanmalıdır.
Emzikli anne olarak, mümkün mertebe theobromine maddesinden uzak durmanız gerekir. Bu madde vücudunuz üzerinde çok az olumlu etkiye sahiptir ve bebeğiniz de alerjiye sebep olabilir. Çok çikolata yerseniz, theobromine maddesi sütünüze geçip, bebekte gaz sorunlarına yol açabilecektir.
En güçlü protein kaynağı olan yumurta, zengin aminoasit ve demir içeriğiyle emziren annelerin sütünü artırmak için günlük tüketmesi gereken besinlerin başında gelir. Kuru incir, kuru üzüm, kayısı, hurma gibi besinler bilinen en iyi süt artırıcı (galactagogue) besinlerden birkaçıdır.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Hazmı hızlı olan tatlı, ana yemekten kısa süre sonra yenildiğinde midede çürümeye neden olup gaz, şişkinlik, hazımsızlık problemleri oluşturur. Bu nedenle tatlı yemeyi tercih ediyorsak, yemekten en az 2 saat sonra tüketmeye hem kilo kontrolü hem mide konforu açısından dikkat etmeliyiz.
Anne sütünün yüzde 80'nini su oluşturur. Bu nedenle günde ortalama 3 litre sıvı tüketimi olmalı. Bol bol su içmeli, beraberinde komposto, loğusa şerbeti, tüketmesini öneriyoruz. Ihlamur, papatya, rezene gibi hem anneyi rahatlatıcı hem de sütünü artırıcı bitki çayları günlük 1-2 fincan tüketilebilir.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Gün içinde bol su için. Sıvı alımı, hem doğum sonrası süreci kolaylaştıracak hem de sütün miktarına etki edecektir. Taze sıkılmış meyve suları, ev yapımı şerbetler, çorbalar, ayran gibi gaz yapmayan içecekleri bolca tüketin.
İnanılanın aksine, baklava ve lokum gibi şeker miktarı yüksek besinlerin, mayalı hamur işlerinin süt artırıcı etkisi bulunmamaktadır. Bu gıdalar yalnızca kilo alımına yol açar. Sağlıklı beslenme, egzersiz ve emzirme ile doğumdan sonraki 6 ay- 1 yıl içinde ideal kiloya kavuşmak mümkün olmaktadır.
Emziren anne kek yiyebilir mi, konusuna da tam bu noktada bir açıklık getirelim. Vücuduna zararı olmayan her gıdayı tüketebilirsin. Kek bebeğe gaz yapar mı, telaşın olmasın. Güzel bir havuçlu tarçınlı kekin bebeğine hiçbir zararı yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri