Her gün 2-3 bardak süt- yoğurt-ayran, Sebze ve meyve grubundan 5-6 porsiyon, Tahıl grubundan 5-8 porsiyon, Et- yumurta ve proteinlerden 3-4 porsiyon (1 adet yumurta ve 90 g et / tavuk / balık) tüketerek lohusalık dönemi beslenme gereksinimini karşılar.
Türk halk kültürü'nde yeni doğum yapmış kadına “lohusa” denir. Çeşitli sosyo-kültürel yapılarda değişiklik gösteren lohusalık dönemi genellikle kırk gün olarak kabul edilir. Lohusalık dönemi, kadının ve bebeğin hastalıklara karşı savunmasız kaldığı ve korunması gereken bir dönem olarak algılanır.
İlgili 28 soru bulundu
Eş, doğum esnasında anne adayının yanında bulunarak ona moral ve duygusal destek verirler. Eşler, doğum eylemi boyunca annenin rahatlaması ve desteklenmesi için çeşitli teknikler ve yöntemler kullanabilir. Öte yandan doğuma girecek anne adayı, doğum esnasında yanında annesini veya kardeşini isteyebilir.
Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir günlük düzenli olarak tüketilmelidir. (Günde en az 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 2 dilim peynir) Protein yönünden zengin olduğundan; haftada 3-4 adet yumurta, her gün et, tavuk, balık, köfte, etli sebze yemeği veya kuru baklagil tüketilmelidir.
Anne babanın mutluluğuna ortak olmak için çiçek, tatlı ve benzeri ikramlar götürülür. Bunun yanı sıra bebeğe özel olarak hediyeler de alınır. Bu özel zamanda yeni doğum yapan anneye hediye vermek, onu tebrik etmek için yapılabilecek bir jesttir.
”Yeni doğan bebeğinize hoş geldin diyor, Anne, Baba ve yavrunuza sağlık ve mutluluk diliyoruz.” ”Anne ve babayı tebrik eder, yeni bebeğinizin sağlıklı, mutlu ve huzurlu uzun bir ömür yaşamasını temenni ederiz.” ”Hoşgeldin Bebek anneciğin ve babacığınla sağlıklı huzurlu uzun ömrün olsun.
Haberi beraber vermek en iyi yol olacaktır amncak duyuran kişi eşiniz değil siz olun. "Dede olacaksın!", "Seni torun sahibi yapacağım!" gibi iddialı ifadeler yerine, mevcut durumu özetleyen "Ben hamileyim!" gibi ifadeler daha mütevazi ve samimi olabilir. Herkese aynı zamanda duyurmak zorunda değilsiniz.
- Loğusa ziyaretine gelen yakın akrabalar, yemek takımları getirirler. Yemek takımının içinde; tavuk sulu pirinç çorba, tavuk, muhallebi, mayalı hamurdan yapılan çörek, kaymak ve meyve bulunur.
Anne sütünün yüzde 80'nini su oluşturur. Bu nedenle günde ortalama 3 litre sıvı tüketimi olmalı. Bol bol su içmeli, beraberinde komposto, loğusa şerbeti, tüketmesini öneriyoruz. Ihlamur, papatya, rezene gibi hem anneyi rahatlatıcı hem de sütünü artırıcı bitki çayları günlük 1-2 fincan tüketilebilir.
Kumaş olarak daha çok pamuktan yapılan ve terletmeyen kumaşları tercih etmelisiniz. Doğumdan sonra giyeceğiniz giysiler, kaliteli olmalı. Diğer türlü kalitesiz giysiler terletir, çabuk renk atar ve sağlıksızdır. Bir anne adayı hem doğacak bebeğinin hem de kendisinin sağlığını her şeyden önce düşünmeli.
Hastaya hediye olarak kolonya, kitap, dergi, veya çiçek götürülebilir. Hastaya yiyecek götürmek doğru değildir. Ancak hastalığa göre hediye tercih edilmelidir. Örneğin bazı hastalıklarda, hastaya ağır ve keskin kokulu çiçek götürmek zararlı olabilir.
Ailenize ve dostlarınıza ise bu haberi hemen verebileceğiniz gibi hamileliğin 12. haftasına kadar da bekleyebilirsiniz. Anne adayları düşük riskinin olabildiği ilk 12 haftayı bekledikten sonra bu sevinci yakınlarıyla paylaşmayı da tercih edebiliyor.
Yeni doğum yapan annelere gönderebileceğiniz özel tebrik mesajları; 1- "Mucizenizin dünyaya gelişini kutlar ve bebeğinize sağlıklı, huzurlu ve başarılı bir hayat dilerim.” 2-"Minik yavrunuzun ailesiyle birlikte mutluluk ve sağlıkla büyümesini temenni ederim.” 3- "Dün kadındın bugün ise annesin.
Kardeş tipleri. Aynı anababadan olanlara öz kardeş denir. Kısmen aynı kısmen farklı anababadan olanlar, ana bir kardeş (anaları aynı, babaları farklı) ya da baba bir kardeş (babaları aynı, anaları farklı) olarak adlandırılır. Farklı anababadan olanlara ise üvey kardeş denir.
Doğum günü hediyesi fikirlerinde kitap, ajanda, kupa, çikolata seti, çerçeve, biblo, dekorasyon ürünleri, çiçek, saat, kalem, çanta, giyilebilir teknoloji, kutu oyunları, atkı, eldiven, şapka, pijama takımları, eşofman takımı, ayakkabı, takı ve küçük ev aletleri öne çıkar.
Mümkünse 40 gün bekleyin. Türk toplumunda 40 uçurmak diye bir adet var. Ne kadar doğru bilinmez fakat ilk 40 gün lohusa annenin ve bebeğin kendini toparlaması için oldukça ideal bir süre. Eğer acilliyetiniz yoksa bebek doğduktan 40 - 45 gün sonra ziyaretinizi gerçekleştirin.
Birçok anne ve baba doğumdan sonra tekrar aşklarını canlandırmak için uzun süredir unuttukları cinsel ilişkiye geri dönmek istiyor. Uzmanlar doğumdan 40 gün sonra cinsel ilişkiye girilebileceğini söylüyorlar. 40 gün öncesinde cinsel ilişkiye girilmemesi öneriliyor.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür. Bu üst sınırlar geçtikten sonra görülen kan, lohusalık değil, özür kanıdır.
Sezaryen yöntemiyle yapılan doğumda olduğu gibi çocuğun döl yolu dışında bir yerden çıkması halinde eğer döl yolundan kan gelirse bu nifas kanı olup kadın lohusa sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri