Gelişmesini tamamlamamış veya etleri olgunlaşmamış çok genç hayvanlar, gebe hayvanlar, bir hafta önce doğum yapmış hayvanlar, vücut sıcaklığı çok yüksek olan hayvanların (sığır ve koyunda 40,5° ve üzeri) yasal olarak kesilmeleri yasaktır” dedi.
Buzağılayan ineğe, verdiği verime uygun bir besleme (rasyon) uygulanmalıdır. Sindirilmesi kolay, besleyici, kuvveti fazla yemler yedirilmelidir. Tane yemlerin kırılıp çorba halinde verilmesi uygundur. Hayvanların vitamin ihtiyacı (A ve D) iyi kuru ot, yeşil ot, havuç veya silaj gibi yemlerle karşılanır.
Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir. Bu süre ineğin yaşı, ırkı, mevsim, beslenme düzeyi ve doğumun normal veya problemli olmasına bağlı olarak değişebilir. İneğin, yeni bir gebeliğe hazırlanma sürecinin tamamlanması açısından 2. veya 3. kızgınlığında tohumlanması gerekir.
zorlu doğumlardan sonra kalkamayan inekleri ayağa kaldırmada kullanılır. bir calaskal yada vinç ile kolayca sığır kaldıracının üstünde bulunan halkadan tutturularak kullanılabilir. Doğumdan sonra kalkamayan hayvanlar için metal sığır inek kaldırma aleti kullanılabilir.
İngiltere'nin New Forest millî parkında bir buzağı. Danaların bir kısmının büyüyerek sığır hâline gelmesi beklenirken, bir kısmı ise kesilir ve eti ile derisinden faydalanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Çatal tırnaklı olan, geviş getiren bütün hayvanlar (deve, kaya porsuğu, tavşan ve domuz hariç) temizdir, yenebilir. Dört ayaklı olup da pençeleri üzerinde yürüyenler ve leş yiyen bütün hayvanlar murdardır. 2. Deniz canlılarından kanatlı ve pullu olanlar temizdir, yenebilir; kanatsız ve pulsuzlar murdar ve mekruhtur.
Prof. Dr. Ali Osman Ateş (Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): Gebe olan hayvanın kesilmesi caiz değildir. Ancak etinin yenmesi haram değildir.
Rahim içi yavru ve yavru suları ile dolu olduğundan, karın boşluğunda işkembeyi sıkıştırmış, böyle olunca da işkembenin hacmi daralmıştır. Tabii ki kuru madde alımının yanısıra enerji alımı da düşmüştür. Doğuma yakın günlerde ineğin iştahı azaldığı gibi, su tüketiminde de azalma söz konusudur.
Doğumu takiben sığırlarda rastlanan metabolik bir hastalık olan hipokalsemi, çoğunlukla doğumu izleyen 6-48 saat içinde ortaya çıkıyor. İneklerin sürekli yatıp kalkamaması, halsizlik ve sabit bakışlar ile ayırt edilen süt humması, kimi zaman klinik belirtiler olmadan da varlık gösterebiliyor.
Kızgınlık başlangıcına yakın olan inekler, bir araya toplanma eğilimi gösterirler. Boğa olması durumunda boğaya mümkün olduğunca boğaya yakın olma eğilimindedirler. Kızgın ineklerin, hareketlilikleri artar, yem yeme istekleri azalır, o günkü süt verimlerinde bir miktar düşme gözlenir.
İneklerde doğum aralığı yıl içerisinde 12 aylık bir süre olarak öne çıkar. Bu 12 aylık süre bazı durumlarda 13 ya da 14 aya kadar çıkabilir. Bu doğrultuda bir yavru için yaklaşık 2 tohumlama gerçekleşmelidir. Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar.
Düvelerin; cinsel erişkinlik ve tohumlama dönemine dikkat edilmesi gerekir. Düvelerin, üreyebilmeleri için yaştan ziyade, vücut ağırlığı önemlidir. Bununla birlikte, düvenin ilk buzağılaması için, 24 ile 26 ay arasında değişen cinsel olgunluk yaşları olduğu bilinmektedir.
Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır. Meme ödemini artıracağından kuru dönem boyunca hayvana tuz ve soda gibi sodyum oranı yüksek katkılar verilmemelidir.
Kural olarak doğumdan sonraki yarım saat içinde ağız sütünün buzağıya içirilmesi sağlanmalıdır.
İnek kuruya çıkarıldığı ilk 2-3 hafta bol miktarda kaliteli kaba yem ile beslenir. Buna ilaveten günde 2-3 kg'ı geçmeyecek şekilde kesif yem verilir. Gebeliğin 7. ayından itibaren günde 8-10 kilo süt veriyormuş gibi yemlenmesine özen gösterilmeli, aşırı kaba yem verilmemelidir.
a) Yavru atan inekler ayrı bir yerde muhafaza altına alınır ve laboratuvara talimatnamesine göre marazi madde gönderilir. hekimince muayene edilir. meradaki bütün hayvanlar hastalıktan şüpheli olarak müşahedeye alınır. Altı ayda bir kan serumu veya sütlerinin serolojik muayenesi yapılır.
Köpüklü şişme salgını oluşursa, sığırlar meradan çekilir ve yüksek lifli bir diyet (saman, kuru ot) uygulanır. Şişkinlik belirtisi gösteren inekler köpürmeyi önleyici ajanlarla tedavi edilir. Köpüklü şişmeyi önlemek için: Yüksek riskli meralarda, riskin yüksek olduğu zamanlarda otlatma yapmaktan kaçının.
Doğumdan sonra yavru zarlarının atılamaması durumu sığırlarda % 5-40 oranında görülmektedir.Doğumu takiben 24 saat içinde atılamayan zarlar patolojik ve anormal olarak kabul edilmektedir. Başlıca sebepleri güç doğumlar,ikiz doğumlar,kalsiyum-fosfor dengesizlikleri,stres faktörleri sayılabilir.
İneklerin kilo alması için fabrika yemi ile arpa ve mısırı eşit oranlarda karıştırarak yemlemede kullanabilirsiniz. Yemleme için saman, yonca, arpa, mısır ve besi yemi vermelisiniz. İyi şekilde karıştırdığınız yemleri yavaş yavaş artırarak hayvanların yem tüketimini artırabilir ve kilo almasına yardımcı olabilirsiniz.
Ayrıca, iştahsız ineklere sağlıklı bir inek ya da danadan alınan işkembe suyunun içirilmesi büyük ölçüde yarar sağlar. Mezbahalardan temin edilecek ineğe en kısa sürede, en az 10 litre işkembe suyu içirilmesi özellikle tavsiye edilen bir uygulamadır.
Gelişmesini tamamlamamış veya etleri olgunlaşmamış çok genç hayvanlar, gebe hayvanlar, bir hafta önce doğum yapmış hayvanlar, vücut sıcaklığı çok yüksek olan hayvanların (sığır ve koyunda 40,5° ve üzeri) yasal olarak kesilmeleri yasaktır” dedi. Doç.
Hayvanın ırkı ne kadar iyi olursa olsun yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmez ise, süt verimi düşük olur. İnekler için su da çok önemlidir. Hayvanların istedikleri an su içebilecekleri şekilde önlerinde su bulunması sağlanmalı, suyun temiz olmasına ve çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.
Çünkü anne sütünden de süt alerjenleri geçebilmektedir. Bu nedenle emziren ve çocuğunda süt alerjisi olan annelerin süt ürünlerinden ve dana etinden sakınması gerekmektedir.
Düve büyükbaş hayvanlardan biridir ve bu nedenle eti yenen ve sütü içilen bir hayvandır.
Eti yenen davar [koyun, keçi], sığır [manda, inek, boğa], deve gibi evcil hayvanların, yabani olanları da yenir. Mesela buffalo, bizon yabani sığırdır. Lama yabani devedir. Yani bunlar yenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri