Anne sütü içinde kan sıklıkla meme ucu çatlakları nedeniyle olur. Bunun dışında sütün artışı ile gelişen süt kanallarındaki gerginlik, emzirme sırasında negatif basınç nedeniyle meme içindeki kılcal damarların çatlaması da kanamaya neden olur. Bu tür kanamalar genellikle emzirmenin ilk haftalarında ortaya çıkar.
Meme süt kanallarında iltihaplanma; memeden kan gelmesine sebep olabilmektedir. Meme süt kanallarında meydana gelen herhangi bir iltihaplanma durumu beraberinde kanlı bir meme akıntısını getirebilmektedir. Meme süt kanallarında oluşan bu iltihaplanmalar, genellikle hamile ve çocuk emzirmiş kişilerde ortaya çıkmaktadır.
Doğum yapan hayvanları özellikle ilk 8-10 gün soğuktan korumalı, sindirilmesi kolay yemler vermelidir. Doğum sırasında kanama meydana gelmişse kanamayı durdurmak için gerekli uygun müdahele yapılmalıdır. Dişinin yorgun ve düşkün olduğu hallerde genel tedavi yanında özellikle iyi beslenmesine dikkat edilmelidir.
Tedavide memeler iyice boşaltıldıktan sonra meme içine ilaçlar verilmeli, memedeki şişliği ve kızarıklığı gidermek için memelere dıştan merhem uygulanmalı ve gerektiğinde kas içi antibiyotikler kullanılmalıdır. Bunun için bir Veteriner Hekime müracaat edilmelidir.
Ağuz özel bir yiyecektir. Yeni doğum yapmış ineğin ilk üç gün sağılan sütünden yapılır. Çok faydalıdır. Doğumdan sonra ilk gün sağılan 1 lt süte 1 su bardağı normal süt katılır.
İlgili 40 soru bulundu
Hastalığın teşhisi kolaydır ama tedavisi uzun sürer. Tedavi bir Veteriner Hekim tarafından yapılmalı, damar içi glikoz içeren serumlar ve insülin hormonu verilmelidir. Tedavinin yanı sıra hayvana şekerli su, melas, patates, şeker pancarı, şeker ve pekmez verilmesi yararlı olur.
İnek kuruya çıkarıldığı ilk 2-3 hafta bol miktarda kaliteli kaba yem ile beslenir. Buna ilaveten günde 2-3 kg'ı geçmeyecek şekilde kesif yem verilir. Gebeliğin 7. ayından itibaren günde 8-10 kilo süt veriyormuş gibi yemlenmesine özen gösterilmeli, aşırı kaba yem verilmemelidir.
Mastit kaç günde geçer? Uygun bir tedavi uygulanması koşuluyla mastit 7- 14 gün içerisinde düzelir. Emzirmeye bağlı olan mastitde, memenin sürekli boşaltılması, temiz tutulması yanında, antibiyotik tedavisinin 14 güne kadar uzatılması, tekrarlayan meme iltihaplarının ve meme apsesinin oluşmasını önlemede önemlidir.
Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır. Meme ödemini artıracağından kuru dönem boyunca hayvana tuz ve soda gibi sodyum oranı yüksek katkılar verilmemelidir.
Rahim içi yavru ve yavru suları ile dolu olduğundan, karın boşluğunda işkembeyi sıkıştırmış, böyle olunca da işkembenin hacmi daralmıştır. Tabii ki kuru madde alımının yanısıra enerji alımı da düşmüştür. Doğuma yakın günlerde ineğin iştahı azaldığı gibi, su tüketiminde de azalma söz konusudur.
Bu nedenle sütün, memeye zarar vermeden en uygun şekilde sağılması gerekir. Eğer sağım uygun bir şekilde yapılmazsa hem alınan süt miktarı azalır, hem de meme hastalıkları oluşur. Kaliteli süt elde edebilmek için öncelikle ineğin sağlıklı olması gerekmektedir.
Emzirirken memeden kan gelmesi emziren annelerin endişelenmesine ve bu durumun bebeklerine zarar verip vermeyeceğini merak etmesine neden olabilmektedir. Ancak fibrokistik memeniz olması durumunda dahi emzirmeye devam edebilirsiniz.
– Memeye enjekte edilen antibiyotik en az 10-30 dakikada, en çok 2-4 saatte süte geçiş yapar.
Mastit olan memeye sıcak uygulama, masaj, süt veren anne ise ağrılara rağmen sık emzirme, cilt bütünlüğünü sağlamak üzere meme cildi temizliğinin sağlanması ve uygun nemlendiriciler ile cildin korunması, göğüs ağırlığını taşıyan pamuklu balenli sütyen kullanılan mastit olan memeye iyi gelir.
Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekiyor. Zamanında müdahale edilemeyen vakalarda ciddi septik tablolar oluşabiliyor. Emziren anneler penisilinler, alerji varsa sefalosporin, klaritromisin, eritromisin benzeri antibiyotikler kullanabiliyor.
Sonuç olarak ineklerde akut mastitislerin tedavisi amacıyla kullanılan amoxycilline klavulonik asit ve prednisolone kombinasyonu klinik ve bakteriyolojik iyileşme üzerine oldukça etkin bulunmuştur.
Meme uçları her emzirme öncesi ve sonrası temizlenmeli (temiz bez kaynamış ve soğutulmuş musluk suyuna batırılıp meme ucunun bebeğin emmesinden hemen önce ve sonra nazikçe silinmesi). Emzirme öncesinde ve sonrasında memeye nazik bir masaj yapmak süt kanallarının açılmasına yardımcı olabilir.
Mastit; memede kızarıklığa, şişliğe, ağrıya neden olan inflamasyon (iltihaplanma) varlığıdır. Bu iltihaplanmaya enfeksiyon da eşlik edebilir. En sık emziren kadınlarda görülmekle birlikte emzirmeyen kadınlarda ve erkeklerde de görülebilir.
Apse olan memede genellikle şişkinlik, kızarıklık, ağrı ve ciltte ısı artışı hissedilir. Bunlar memede görülen bulgulardır. Bunun haricinde tüm vücudu ilgilendiren ateş, titreme, terleme, iştahsızlık, halsizlik gibi genel belirtiler de ortaya çıkar.
Bunlar arasında; meme hassasiyeti veya ısı artışı ve şişlik, meme cildinde kızarıklık, meme dokusunda kalınlaşma veya memede yumru, bazen sürekli bazen de sadece emzirirken ağrı veya yanma hissi, genel bir düşkünlük ve yorgunluk hali ile 38,50C veya daha yüksek ateş vardır.
Laktasyonun sonlarına doğru süt verimi azalır. Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Örneğin 500 kg canlı ağırlıktaki bir ineğe günlük 10 kg kuru ot hesap edilir. Yaşama payını yediği kaba yemlerden sağlayan ineğin süt verimi için ayrıca kesif yeme ihtiyacı bulunmaktadır. Verim payı için kaba yem dışında verdiği her 2–2,5 kg süt için 1 kg süt yemi (fabrika yemi) verilmelidir.
Doğum süresi için kesin birşey söylemek mümkün değildir. Doğum belirtileri ortaya çıktıktan sonra meradaki ineklerde 1 saat olabildiği halde, ahırda beslenen ineklerde doğum 3-6 saat devam edebilir. Doğuran dişiler yorgun düştükleri için kısa bir süre dinlenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri